DNB utsatt for massive phishing-angrep

Antallet phishingforsøk har økt enormt denne høsten, opplyser DNB.

PASS PÅ: Mange er ute etter å lure bankkunder til å gi fra seg informasjon som i neste omgang brukes til å loppe dem.
Publisert: Publisert:

en dag, den 11. oktober, var det hele 390 tilfeller hvor DnB-kunder ga fra seg BankID via en lenke, forteller Terje Fjeldvær som leder bankens bedrageriforebyggende arbeid.

– Kjøpte kryptovaluta

– Av disse fikk 21 kunder belastninger på kortet fordi svindlerne hadde kjøpt kryptovaluta for totalt 1,1 millioner, sier han.

Og stadig flere ser ut til å kaste seg på svindelbølgen.

– Vi har massive volumer i forhold til hva vi har hatt tidligere. På denne ene dagen i oktober hadde vi nesten like mange saker som i hele fjor, sier han til VG.

Ved utgangen av oktober hadde 2096 bank kunder gitt fra seg BankID, noe som førte til 292 svindeloverføring og et totalt tap på drøye 11 millioner kroner så langt i år.

I tillegg klarte DNB å stanse faktiske svindelbetalinger på 26,5 millioner.

Seksjonsleder Terje Fjeldvær i DnB.

Phishing er «fisking» etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer, for å svindle kunden.

Fjeldvær sier de har sperret bankens kundenummer for «spoofing» – maskering av nummeret svindlerne ringer fra - slik at disse ikke kan misbrukes. Men det de kriminelle da gjør er å ringe eller sende sms fra nummer som er nesten identiske.

– Da velger de å forfalske et nummer som er tett opptil vårt, og vi har ikke mulighet til å sperre nummer som ligner på våre. Denne metoden brukes for å skape troverdighet rundt avsender og få folk til å gi fra seg informasjon eller klikke på en lenke, sier seksjonslederen i DNB.

Ikke trykk på lenke

VG har blitt kontaktet av lesere som sier de er blitt oppringt fra telefonnummer som ligner DnBs kundeservice og bedt om å oppgi personnummer eller passord.

– Man må være forsiktig med informasjon som serveres digitalt. Hvis banken har en beskjed til deg, vil du finne den på innloggende sider. Ikke trykk på en lenke, men skriv adressen i adressefeltet i nettleseren når du skal bruke BankID, råder Fjeldvær.

Han ber kundene heller ikke oppgi informasjon på telefonen.

Banken opplever også at det forekommer svindelforsøk via Messenger og WhatsApp.

Publisert:

Her kan du lese mer om