Overblikk

Overblikk: Trippel renteheving, høyere priser og dyrere ferie

 • Sofie Amalie Fraser
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Vi er godt inne i juni allerede og mange lader trolig opp til ferie – det gjør i alle fall jeg. Men så er det jo spennende å se hvor mye man har å rutte med i ferien, hvor dyrt det blir å feriere i utlandet og hva som skjer med prisveksten.

Ordet inflasjon, som betegner at prisnivået stiger over tid, er på alles lepper og dominerer nyhetsbildet. Jeg skal ta deg gjennom ukens nyheter om renter og prisøkning.

Dette er siste Overblikk før sommerferien, men du kan alltid oppdatere deg om det siste innen økonomi og næringsliv på E24.no.

Trippel renteheving i USA

Historisk har renten blitt hevet med 0,25 prosentpoeng om gangen, men denne uken hevet den amerikanske sentralbanken renten med 0,75 prosentpoeng i en runde – altså en «trippelheving».

– Vi sa under forrige møte at en heving på 0,5 prosentpoeng ville bli vurdert på dagens møte om utviklingen ville gå som ventet. Men siden den gang har inflasjonen igjen overrasket på oppsiden. Som en respons på dette, var en kraftigere økning berettiget på dagens møte, sa sentralbanksjef Jerome Powell under onsdagens pressekonferanse.

Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, sier det som skjer i Norge er et symptom på det som skjer i USA og resten av verden, og at det baner vei for en dobbel renteheving i Norge allerede neste uke.

– Hvis Norges Bank begrenser seg nå, så kommer det ikke en dobbelt heving nå, men da er det nesten sikkert at de hever to ganger etter hverandre, understreker han.

Lavere vekst – høyere priser

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) venter lavere vekst og høyere priser.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO peker på at stemningen er god i norsk næringsliv nå, men fremtidsutsiktene har tiltet fra svært optimistisk til mindre optimistisk.

NHO anslår at veksten i den norske fastlandsøkonomien vil lande på 3,5 prosent i 2022. Det er ned 0,5 prosentpoeng fra et anslag på 4 prosent ved forrige rapport, som ble lagt frem i mars.

I april krympet den norske fastlandsøkonomien med 0,5 prosent – det var ventet en vekst på 0,5 prosent. Måneden før, i mars, var veksten på 1,0 prosent.

Høy prisvekst og knapphet på både innsatsvarer og arbeidskraft svekker utsiktene til de norske bedriftene, ifølge Norges Banks undersøkelse Regionalt nettverk.

Prisveksten er nå på det høyeste som er målt siden oppstarten av Regionalt nettverk tilbake i 2002 – og bedriftene venter at prisene skal fortsette øke, ifølge sentralbanken.

Signalene om mangel på arbeidskraft, press på priser og økte lønnsanslag tilsier at Norges Bank må ta grep, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets:

– Konklusjonen er at rentebanen blir oppjustert, altså at Norges Bank legger inn flere renteøkninger, sier han til E24.

Kronesvekkelse = dyrere ferie

En kraftig kronesvekkelse kan gjøre sommerferien dyrere for mange nordmenn – kronen er på sitt svakeste i år mot både dollar og euro.

Har du tenkt deg på ferie til USA vil du særlig merke hvor svak kronen er.

Torsdag ettermiddag kostet det 10,07 kroner å kjøpe én dollar, mens dollaren kostet 8,80 kroner ved nyttår. Det er en svekkelse av kronen mot dollar på 14 prosent siden nyttår.

Det betyr at en USA-ferie som kostet 10.000 kroner ved nyttår med dagens kurser vil koste 1.400 kroner mer.

Også de som skal på ferie til et euroland må finne seg i at det koster mer enn vanlig. Kronen har svekket seg med 4,5 prosent mot euro siden nyttår, noe som gjør at en ferietur til 10.000 kroner vil koste 450 kroner mer.

Torsdag ettermiddag kostet en euro 10,46 kroner, fra 10,01 kroner ved nyttår.

Godt og blandet

Helgetips

Denne helgen kan du lese om den avtroppende sjefen for det statlige investeringsselskapet Argentum – Joachim Høegh-Krohn. Krohn går av som sjef etter Bergens Tidenes avsløringer om utbyttefest i selskapet.

Avisen har de siste ukene avdekket hvordan en helt spesiell og lukrativ insentivordning har gitt administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum store millionutbytter siden 2006.

I tillegg kan du lese om et sted der det er veldig varmt, hele 40 grader – i ørkenlandskapet i Yuma, sør i Arizona. I sanden dyrkes det mat.

Jeg må være ærlig å si at jeg aldri har vært noen særlig fan av radio. Spesielt ikke av å høre musikk på radio – for da kan man jo ikke bare bytte sang om man ikke liker den. MEN jeg har funnet en slags radio der jeg kan velge program på en sånn måte at jeg vet at jeg kan oppdage mye kul, ny musikk som jeg digger – uten å kjenne behov for å bytte sang. Så sjekk ut NTS Radio – her finner du garantert noe digg og nytt å høre på uansett om du er på jobb eller ligger ved et basseng i sommer.

I skrivende stund hører jeg på «GETTING WARMER W/ JEN MONROE».

Vi i Overblikk ønsker deg en god sommer, og setter stor pris på at du oppdaterer deg med Overblikk!

Sommerhilsen fra Sofie, Ine, Ina, Camilla, Benedicte, Malene og Martin :)

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Inflasjon
 3. Argentum
 4. USA
 5. Øystein Dørum
 6. NHO

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Argentum sa de ikke var lønnsledende. Men toppsjefen tjener mange millioner kroner mer enn sine kolleger

 2. Betalt innhold

  På 16 år tjente den statlige toppsjefen 135 millioner kroner

 3. Betalt innhold

  Slik drysset millionene over et knippe Argentum-ansatte

 4. Betalt innhold

  – Han har skapt et monster av en pengemaskin

 5. Betalt innhold

  Næringsministeren kaster nesten hele Argentum-styret

 6. Betalt innhold

  Fikk 47 millioner i utbytte. Betalte 337.000 i skatt.