CHARLOTTE SPETALEN: Kunstfotograf, nå med strikkebok.

Holm, Morten

Spetalen hekler og strikker

Charlotte Spetalen fotograferer Vibeke Mæle i elegante strikkeplagg. Kvinner som er så rike at de kan gjøre hva de vil, vier sitt liv til estetikk.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I dag blir boka "Maskepi" lansert på CappelenDamm. Denne strikke- og hekleboka er laget av Tine Solheim, i samarbeid med Charlotte Spetalen som fotograf og Vibeke Mæle som stylist og modell. Charlotte er gift med Øystein Stray Spetalen, Vibeke med Ola Mæle.

"Jeg hadde til disposisjon et utrolig kult, kreativt, og ressurssterkt kvinnenettverk som trakk sammen i skapende prosesser med utrettelig kvinneenergi!," skriver Tine Solheim på hjemmesidene sine.

Øystein Stray Spetalen er å betrakte som en business angel bak prosjektet

"Det ble 135 splitter nye, trendy hekle- og strikkeoppskrifter, alt fra interiør, jakker, gensere, skjørt, kjoler, tunikaer, tights og strømpebukser, til leggings, pulsvanter, luer, skjerf, sjal, vesker, smykker, spiletoppkjoler og heklede borddekkingsting!" Rike kvinner som kan gjøre hva de vil bruker altså livet sitt på hjemmestrikkede borddekkingsting.

Damene skriver like blomstrende som de fotograferer: "Boken (...) handler ikke bare om håndarbeid, men også om den kreative kraften som unnfanger idéer og lar dem manifestere seg i vakre masker!", fortsetter Tine Solheim entusiastisk.

Øystein Stray Spetalen er å betrakte som en business angel bak prosjektet, fordi han forsørger bokas fotograf. Han er nå en av Norges rikeste. Som guttunge fikk han fri fra skolen for å gå hjem å høre børskurser på radio, etter en spesialavtale med læreren (ifølge en reportasje i avisa Dagens Næringsliv). Charlotte Spetalen var modell, men utdannet seg senere til kunstfotograf.

Ekteparet er interessant fordi de er så typiske. Det finnes knapt en rik investor med en kone med normal jobb. Også i de brede lag av folket velger kvinner anderledes enn menn. En undersøkelse fra selskapet Universum i 2007 viste at L' Oréal kom på annenplass blant kvinner på økonomistudiet, en bedrift som ikke en gang var blant de 20 mest interessante blant menn.

Hvis alle kvinner var like godt forsørget som Charlotte og Vibeke, hadde vi da kastet oss ut i estetikken alle sammen? Og hvorfor i all verden blir jeg provosert over at noen gjør det? Antakelig fordi det minner om 1800-tallets lerkefugler, med Nora i et dukkehjem som den mest kjente.

Bloggeren Iskwew er kraftig uenig med Ørjasæter: "Strikkepinnen definerer ikke kvinnen" Les henne her.

Følg Ørjasæter på Twitter som @orjas.

Her kan du lese mer om

  1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Milliardærfruer fronter nytt motemagasin

  2. Charlotte Spetalen kjøper luksusleilighet med kraftig «rabatt»: Blar opp 44 millioner kroner

  3. Spetalens aksjeråd i uroen: – Ring Lysbakken. Han vet svaret på alt

  4. Annonsørinnhold

  5. – Doblet pengene mine på 24 timer

  6. Anna Anka som økonom