GÅR RETT VEI: Oljefondets sjef Yngve Slyngstad har snudd den negative trenden, og kan rapportere om gode tall i april og mai.

Legg ned Oljefondet

Gi meg en traust Oljefondet-sjef som handler på Dressmann og har med matpakke på jobb.

  • Per Valebrokk
    Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Jobben som sjef for Statens pensjonsfond – Utland, bedre kjent som Oljefondet, ble neppe slik Yngve Slyngstad hadde trodd. Da han i januar i fjor gikk fra å lede fondets aksjeinvesteringer til å bli øverste ansvarlige, sa Slyngstad kjekt: "Frem til nå har jeg hatt ansvaret for 1000 milliarder. Jeg tror ikke det blir så mye annerledes å passe på 2000". Mon tro om han mener det samme i dag.

For jobben er en helt annen. Kun dager etter Slyngstads tiltredelse fikk han finanskrisens herjinger med aksjemarkedet i fanget. Det siste året har han ikke bare vært en anonym forvalter med markedet i mot seg. 46-åringen er ansvarlig for at nordmenns fremtidige pensjon er blitt 633 milliarder kroner mindre verdt.

Stadig flere spør seg nå om Oljefondet styres på riktig måte. Ikke nødvendigvis fordi Slyngstad og hans forvaltere gjør en dårlig jobb. Men fordi mandatet deres er tvilsomt. Fondet investerer hvert år flere hundre friske milliarder kroner i aksje- og obligasjonsmarkedet, og en stor andel av dette investeres aktivt av forvaltere (det motsatte av indeksforvaltning, der investeringene er et speilbilde av markedet).

Aktiv forvaltning funker bare når forvalterne er smartere og har mer informasjon enn resten av markedet. Og desto mer penger som skal investeres, jo smartere og bedre informert må forvalteren være. Hvis det ikke er tilfellet, er det beste du kan håpe på å tjene like mye (eller lite) som resten av markedet gjennom indeksforvaltning.

Det siste året har Oljefondet tapt 70 milliarder kroner på aktiv forvaltning. Satt på spissen: Hvis Slyngstads forvaltere ikke hadde gjort en døyt, men i stedet lent seg bak i stolen og latt PCene programhandle aksjer og obligasjoner for dem, ville hver enkelt nordmann i dag ha vært 15.000 kroner rikere.

Oljefondets 100 forvaltere var åpenbart ikke smarte og velinformerte nok.

Sett i ettertid kan man også lure på hva politikerne våre tenkte på, da de i 2007 økte andelen som skulle investeres i aksjer fra 40 til 60 prosent. Kun Frp stemte mot i Stortinget med begrunnelsen at det var et åpenbart salgssignal når selv SV ville kjøpe mer aksjer. "De har tatt sparepengene våre, sprunget til Wall Street og spilt dem bort," sier Øystein Stray Spetalen til Aftenposten i dag.

Kanskje snur nå Oljefondets lykke. Etter et skrekkelig år, der 633 milliarder kroner er tapt, er pensjonen våre muligens tungt investert i et marked på bunn. Men vi trenger ikke Oljefondet for å forvalte pensjonsformuen. Et bedre alternativ hadde vært å opprette en avdeling i Finansdepartementet, som basert på retningslinjer vedtatt av Stortinget om en forsiktig og langsiktig forvaltning av midlene, kunne satt ut selve forvaltningen på anbud. Yngve Slyngstad kan erstattes av en grå eminense på ekspedisjonssjefslønn.

Pensjon er gørr kjedelig. Hvorfor skal vi være de eneste i verden som gjør den ubehagelig spennende?

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler