Statoil saksøkt - igjen
Statoil har blitt saksøkt nok en gang i kjølvannet av europeiske myndigheters mistanke om årelang juks med oljeprisen.
Statoil, BP og Shell risikerer å bli nedsenket i en myr av søksmål etter mistankene om manipulasjon av oljeprisen.
En grunneier og forretningsmann i Louisiana i USA har nå saksøkt Statoil, Shell og BP for juks med oljeprisen.
Søksmålet, som ble sendt inn til den føderale domstolen i Louisiana søndag, er nummer to i rekken.
Fredag skrev E24 at Statoil og de to andre oljeselskapene har blitt saksøkt av Prime International Trading i Chicago, som krever erstatning etter den påståtte manipuleringen av oljeprisen.
Europeiske konkurransemyndigheter gjennomførte forrige uke en razzia hos blant andre Statoil, Shell og BP, på mistanke om storstilt manipulering av oljeprisen på Brent-olje (nordsjøolje) på internasjonale råvarebørser.
Manipuleringen skal ha skjedd gjennom den amerikanske prisportalen Platts, som hver dag samler inn data fra utvalgte markedsaktører for å gi en indikator på oljeprisen. Dataene fra Platts brukes av tradere og selskaper over hele verden når de skal handle olje.
Grunneier og oljemann
Det er grunneier og forretningsmann David Harter fra Louisiana som denne gangen tar oljeselskapene til retten.
Ifølge rettsdokumentene sitter Harter og familien på både oljelisenser og eiendom på steder der det drives oljeutvinning i USA. I tillegg står det at han også kjøper olje til sine forskjellige forretningsvirksomheter.
Gjennom sine eiendommer og oljelisenser, skal Harter og familien ha solgt olje til de tre selskapene.
«Oljeproduksjonen på disse eiendommene ble solgt, direkte eller indirekte, til de påklagede selskapene, som satte prisene basert på samarbeid og konspiratoriske handlinger», skriver Harters advokat.
Advokaten anklager Statoil, Shell og BP, for de samme lovbruddene som det andre gruppesøksmålet, nemlig at de har lidd økonomiske tap som følge av den påståtte prismanipulasjonen.
I motsetning til det første søksmålet som føres for en føderal domstol i New York, er dette søksmålet sendt til den føderale domstolen i Louisiana. Det begrunnes med at Statoil og de andre oljeselskapene også handler olje til blant annet de store raffinieriene i delstaten, ifølge dokumentene sendt til retten.
Talsmann for Statoil, Morten Eek, ønsket mandag ikke å gi noen ytterligere kommentar utover det han uttalte til E24 fredag.
- Det er ikke uvanlig at denne typen private søksmål blir fremmet i USA, når offentlige myndighetsorganer setter i gang undersøkelser, sa Eek fredag.
Gassgiganter dømt i lignende sak
Søksmålet mot Statoil og de andre oljeselskapene er langt fra det første i sitt slag i amerikansk retthistorie.
Advokat Vincent Briganti, som representerer Prime International i det ene søksmålet, har tidligere vært med å sikre et av USAs største forlik innenfor juks med råvarehandel.
I den såkalte «Natural Gas Commodity Litigation»-saken vant Brigantis firma, sammen med to andre advokatfirmaer, frem en erstatning på nesten 101 millioner dollar fra 22 energiselskaper i USA.
Den gangen handlet det riktignok om handel av gass, men forholdene selskapene ble dømt for var overraskende like.
I søksmålet ble det fremmet anklager om at store energiselskaper bevisst hadde manipulert gassprisene ved å feilinformere hvilken pris og hvor mye gass de solgte. Denne informasjonen ble sendt til selskaper som lager indekser for gassprisen, på samme måte som Platts i oljesaken.
I tillegg skal selskapene ha drevet med storstilt falsk handel, ved at de kjøpte og solgte gass og futurekontrakter av seg selv, for å skape en illusjon av høyere aktivitet, pris og likviditet i markedet.
Også gassaken omhandlet råvarer som ble handlet på New York Mercantile Exchange - råvarebørsen i New York, og Intercontinental Exchange.
Historisk forlik
I juni 2007 falt den endelige dommen i gruppesøksmålet.
Da ble de siste fem selskapene (som ikke ville godta et forlik) dømt til å betale tilsammen 28 millioner dollar.
Ett år tidligere, i mai 2006, hadde 17 selskaper inngått forlik i saken, og godtatt å betale en samlet erstatning på 72 millioner dollar.
Tilsammen måtte energiselskapene ut med nesten 101 millioner dollar (582 millioner etter dagens kurs).
Erstatningsbeløpet står fortsatt som ett av de aller største erstatningsbeløpene som er gitt under den amerikanske loven om handel i råvarer (Commodity Exchange Act).
Sak mot Fredriksen-systemet
Den føderale domstolen i New York har ennå ikke besluttet om den vil godta saken som et gruppesøksmål. Den føderale domstolen i Louisiana har heller ikke behandlet søksmålet som nå er sendt inn av grunneieren David Harter.
Advokat Vincent Briganti er også advokat i en pågående sak hvor det er mistanke om prisjuks med handel av amerikansk lettolje (WTI).
Der har det amerikanske tilsynet for opsjons- og futureshandel (U.S. Commodity Futures Trading Commission) anlagt sak mot Arcadia Energy og Parnon energy, begge kontrollert av John Fredriksen selskap Farahead Holdings.
Det har ikke lyktes E24 å få en kommentar fra advokaten til David Harter mandag.
Les også