Én av 25 sier de har betalt bestikkelser til norsk rettsvesen

- Jeg synes det er overraskende, og svært alvorlig, hvis dette stemmer, sier politiadvokat Jul Fredrik Kaltenborn i Økokrim. 

BESTUKKET: 3 prosent av de spurte i en ny undersøkelse sier at de har betalt bestikkelser i kontakt med offentlige institusjoner og tjenester det siste året.
Publisert: Publisert:

I en ny, stor internasjonal undersøkelse om korrupsjon hevder 4 prosent av de spurte i Norge at de har betalt bestikkelser til personer i det norske rettsvesenet.

– Jeg synes det er overraskende, og svært alvorlig, hvis dette stemmer, sier politiadvokat Jul Fredrik Kaltenborn i Økokrim til Aftenposten. Han kjenner ikke til noen eksempler på bestikkelser som skal ha foregått i det norske rettsvesenet.

Det er i en større undersøkelse om korrupsjon verden over, gjennomført av antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International, at tallene kommer fram.

LES OGSÅ: Dette er verdens mest korrupte land

I undersøkelsen svarer 3 prosent av de spurte i Norge at de har betalt bestikkelser i kontakt med offentlige institusjoner og tjenester i løpet av det siste året. To av fem nordmenn sier også at de tror det foregår korrupsjon i politiske partier, medier og privat sektor.

– Jeg ble overrasket over det høye antallet som har betalt bestikkelser i Norge. Det viser oss at alle sektorer er sårbare for korrupsjon, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge.

Norge kommer likevel langt ned på listen internasjonalt, der hele 27 prosent svarer at de har betalt bestikkelser den siste året. I Danmark og Finland ligger andelen på bare 1 prosent, mens Sverige ikke er med i undersøkelsen.

Publisert: