Én av 25 sier de har betalt bestikkelser til norsk rettsvesen

- Jeg synes det er overraskende, og svært alvorlig, hvis dette stemmer, sier politiadvokat Jul Fredrik Kaltenborn i Økokrim. 

BESTUKKET: 3 prosent av de spurte i en ny undersøkelse sier at de har betalt bestikkelser i kontakt med offentlige institusjoner og tjenester det siste året.

Janne Møller-Hansen
  • NTB
Publisert:

I en ny, stor internasjonal undersøkelse om korrupsjon hevder 4 prosent av de spurte i Norge at de har betalt bestikkelser til personer i det norske rettsvesenet.

– Jeg synes det er overraskende, og svært alvorlig, hvis dette stemmer, sier politiadvokat Jul Fredrik Kaltenborn i Økokrim til Aftenposten. Han kjenner ikke til noen eksempler på bestikkelser som skal ha foregått i det norske rettsvesenet.

Det er i en større undersøkelse om korrupsjon verden over, gjennomført av antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International, at tallene kommer fram.

LES OGSÅ: Dette er verdens mest korrupte land

I undersøkelsen svarer 3 prosent av de spurte i Norge at de har betalt bestikkelser i kontakt med offentlige institusjoner og tjenester i løpet av det siste året. To av fem nordmenn sier også at de tror det foregår korrupsjon i politiske partier, medier og privat sektor.

– Jeg ble overrasket over det høye antallet som har betalt bestikkelser i Norge. Det viser oss at alle sektorer er sårbare for korrupsjon, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge.

Norge kommer likevel langt ned på listen internasjonalt, der hele 27 prosent svarer at de har betalt bestikkelser den siste året. I Danmark og Finland ligger andelen på bare 1 prosent, mens Sverige ikke er med i undersøkelsen.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Han leder verdensmest korrupte land

  2. Korrupsjonen øker i Afrika

  3. Betalt innhold

    Korrupsjons-Norge: Dette er de store skandalene

  4. Annonsørinnhold

  5. Korrupsjonsekspert: Tror flere norske selskaper har gitt etter for bestikkelser i Brasil

  6. En av Storbritannias rikeste er sentral i Yara-saken