Finanstilsynet i Danmark gjenopptar Danske Bank-gransking

Det danske finanstilsynet gjenopptar granskingen rundt Danske Banks estiske avdeling etter at det er kommet nye opplysninger i hvitvaskingssaken.

GIKK AV: Thomas F. Borgen kunngjorde onsdag sin avgang som toppsjef i Danske Bank. Også styreformann Ole Andersen varslet at han går av. Til høyre sitter visestyreformann Carol Sergeant.
Publisert: Publisert:

– Vi gjenåpner undersøkelsen av banken som vi foreløpig avsluttet i mai. Når det kommer nye opplysninger, må vi alltid vurdere dem og se om det er kommet noe mer å følge opp, sier tilsynets direktør Jesper Berg til TV2.

Han opplyser at tilsynet har fulgt saken løpende også siden mai, men at gjenåpning av saken nå innebærer intensivering av arbeidet.

Dansk økokrim startet etterforskning i forrige måned.

Les også: (+) Dette er skandalen som felte den norske Danske Bank-sjefen

Danske Bank la onsdag fram resultatet av en intern undersøkelse om antatt hvitvasking for milliarder av kroner gjennom bankens filial i Estland. I sin rapport skriver banken at det ikke har latt seg gjøre å fastslå hvor mye penger som er blitt hvitvasket i Tallinn i årene mellom 2007 og 2015.

Ifølge den danske avisen Berlingske Business, som først avslørte saken i mars 2017, skal det dreie seg om hvitvasking av 53 milliarder danske kroner.

Bankens toppsjef, nordmannen Thomas F. Borgen, kunngjorde onsdag morgen at han går av. Også bankens styreleder Ole Andersen varslet sin avgang.

Les også

Danske Banks avgåtte norske toppsjef kan få fallskjerm på 17,5 mill.

Hard medfart

Danske Bank får i avisledere torsdag hard medfart. Saken er spesielt alvorlig på grunn av Danske Banks betydning for dansk økonomi, skriver Bjarne Corydon, tidligere finansminister og nå sjefredaktør for Børsen.

– Omfanget og håndteringen av den estiske hvitvaskingssaken er, uansett sakens ennå uavklarte juridiske konklusjoner, et brudd på samfunnskontrakten. Og det er ikke bare moralsk, men også forretningsmessig kritikkverdig, skriver han.

– Skandale, skriver sjefredaktør Mette Østergaard i Berlingske.

Les også

Danske Bank-rapport om hvitvaskingsskandalen: – Problemene var større enn ventet

Moralsk forfall

– Som landets største bank utgjør Danske Bank en ryggrad i landets finansielle infrastruktur. Derfor har banken også et samfunnsansvar. Et samfunnsansvar som Thomas Borgen ironisk nok har vært forkjemper for, skriver Østergaard.

– Moralsk konkurs, heter det i Politikens overskrift.

– På mer generelt grunnlag viser skandalen i Danmarks største finansinstitusjon at noe er helt galt med moralen i finanssektoren, skriver avisen.

Avislederne er enige om at det er riktig av Borgen å trekke seg, men det burde kanskje ha skjedd tidligere, mener de.

Les også

Danske Bank-sjef Thomas Borgen går av etter hvitvaskingsskandale

Les også

– Danske Bank-varsler kan få milliondusør i USA

Publisert:

Her kan du lese mer om