Silver nedringt av fortvilte pensjonskunder

Fripoliseselskapet Silver hadde onsdag kveld stor pågang av fortvilte kunder som ønsker å ta ut pengene sine i siste liten. Bjørn Steinar (67) fra Drøbak er en av dem som fortsatt har penger låst i Silver.

I TRØBBEL: Mikkel A. Berg, administrerende direktør i Silver Pensjonsforsikring, fikk ikke fornyet utsettelse for å nå myndighetenes kapitalkrav.
Publisert:

Forbrukerrådet la onsdag ettermiddag ut en melding om at kundene burde «rømme selskapet innen midnatt».

Årsaken var at Finansdepartementet har bestemt at selskapet ikke får ytterligere dispensasjon og mer tid til å oppfylle kapitalkravene, og dermed går det etter alt å dømme mot konkurs.

– Vi hadde stor pågang onsdag kveld. Fortvilte kunder satt i telefonen i 23.30-tiden og forsøkte å bytte selskap, sier kommunikasjonsdirektør Jon Haugan.

Styret i det kriserammede selskapet møtes i ettermiddag for å ta stilling til selskapets videre fremtid.

Lest denne fra Dine Penger? Historien om Silvers kollaps

Kunde: – Får håpe det går bra

En av dem som har pensjonspenger i Silver er Bjørn Steinar Lien (67).

Han har flyttet over de pengene han kunne til Storebrand, men pengene han har plassert i fripoliser er låst hos Silver.

– Det gikk som det gikk. De pengene som sitter fast i Silver får jeg bare håpe det går bra med, sier Lien.

Silver skylder på staten for situasjonen de og deres kunder har havnet i, men Lien mener at staten ikke er syndebukken.

– Jeg tror ikke Silver bevisst har drevet med lureri, men jeg mener de har vært svært unnvikende når de har begynt å tape penger. I stedet for å ta forbehold, kjørte Silver bare på med flere null-risiko-kampanjer og håpet at statens krav ikke skulle gjelde dem, sier Lien.

– Silver burde vurdert tidligere om det var mulig å utvikle selskapet i flere retninger for å kunne møte kapitalkravene. I stedet satte de alle pengene på én hest, som dessverre ikke kom i mål, sier Lien.

FORTVILET: Bjørn Steinar Lien (67) fra Drøbak plasserte pensjonspengene sine i Silver. Det angrer han på. Bildet er fra da Dine Penger møtte ham i fjor høst.

Finansdepartementet måtte sette strek

Finanstilsynet har gitt vurderingen av Silver videre til Finansdepartementet.

– Finansdepartementet har i dag mottatt en tilrådning fra Finanstilsynet som inneholder en vurdering om at Silver bør settes under offentlig administrasjon, sier statssekretær Tore Vamraak (H).

Det er ennå for tidlig å si noe om hva konsekvensene blir for Silver-kundene, men departementet mener at konsekvensene dersom de ikke gjorde noe, ville vært uansvarlige og urettferdige.

– Konskvensene kunne blitt at de som allerede er pensjonister ville fått full utbetaling, mens de som har mange år foran seg i arbeidslivet kunne risikere å ikke få utbetalt pensjon, sier Vamraak.

Det foreligger foreløpig ikke noe tidspunkt for en endelig beslutning om Silvers fremtid, men Finansdepartementet mener at en avgjørelse bør tas relativt raskt for å gi kundene klarhet og forutsigbarhet.

– Silver har fått flere sjanser, men nå mener vi det må settes en strek. Hadde vi trodd at det var en realistisk løsning på dette, hadde vi strukket oss lenger, men vi ser ikke at det er tilfellet . Det er for stor sannsynlighet for at Silver i fremtiden ikke har penger nok til å betale ut pensjoner til kundene som lovet, sier Vamraak.

Kan miste halve pensjonen

Hvis selskapet går konkurs, vil pensjonsmidlene bli nedskrevet. Kundene risikerer å miste 30 til 50 prosent av pensjonen sin.

Les også

Forbrukerrådet ber folk rømme Silver så fort som mulig

Til sammen har selskapet rundt 20.000 kunder. De aller fleste er låst i en avtale om fripolise med avkastningsgaranti og kan dermed ikke flytte. Men en del kunder har avtale med investeringsvalg og hadde altså muligheten til å flytte over i et annet selskap.

I løpet av høsten og vinteren har mange av disse kundene forlatt selskapet, men det skal ha vært rundt 1.500 igjen, ifølge kommunikasjonsdirektøren. Hvor mange som klarte å bytte selskap i aller siste liten, har han ikke oversikt over.

– Fortsatt tid

Haugan kaller meldingen fra Forbrukerrådet "i overkant dramatisk". Den var bare egnet til å uroe kunder som allerede er svært urolige, mener han.

– Det er ikke slik at selskapet blir satt under offentlig administrasjon på slaget midnatt. Nå venter vi først på hva Finansdepartementet vil foreta seg. Det vil jo bli sendt et varsel til oss i forkant, før noe eventuelt skjer, sier han, og mener at de gjenværende kundene ennå har tid til å ordne nytt kundeforhold et annet sted.

– Riktig å si kraftig fra

Spørsmålet er om det allerede kan være for sent fordi de siste transaksjonene som gjennomføres for en konkursbegjæring, kan bli omstøtt.

– Risikoen for at man ikke får lov til å bytte er i hvert fall større etter fristen enn før, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet. Han mener likevel kundene bør gjøre et forsøk.

Forbrukerrådet avviser at de skremte folk unødig. Allerede i august i fjor anmodet de kunder om å forlate Silver.

– Når meldingen fra Finansdepartementet nå kom, vurderte vi at det var riktig å si fra med basun, sier han.

– Jobbet med løsning

Silver har fått dispensasjon flere ganger i et forsøk i å rydde opp i problemene sine. I flere måneder har selskapet forsøkt å få til en løsning med å overdra pensjonsporteføljen til et selskap i Liechtenstein.

Haugan mener det var mulig å oppnå en løsning, som ville reddet pensjonspengene til alle selskapets kunder. Derfor er det skuffende at Finansdepartementet ikke kunne innvilge litt mer tid, mener han.

Les også

Nye kunder kan fanges i Silvers dragsug

Finansdepartementet mener imidlertid at det var lite fremdrift og dårlige utsikter.

– Vår vurdering er at selskapet ikke har dokumentert at de er i nærheten av en løsning, sier statssekretær Tore Vamraak (H).

Mens dagens pensjonister får full utbetaling, tømmes kassen for de yngre kundene. Av hensyn til likebehandling av kundene, mente Finansdepartementet det var nødvendig å sette punktum.

Finanstilsynet vurderer nå Silvers situasjon, og skal så melde inn sin vurdering til Finansdepartementet, som deretter eventuelt vil sette selskapet under administrasjon. Hvor lang tid prosessen vil ta, er uavklart.

Nøkkelinvestor: – Beklagelig situasjon

Selvaag Gruppen AS var ett av selskapene som var med å etablere Silver i 2005.

Styremedlem Ole Gunnar Selvaag understreker at forholdene for Silver har endret seg mye siden oppstart, men at Silver er et selskap med visjon om å gi mest mulig rettferdig avkastning.

– Når man driver med fripoliser og basisforutsetningene endrer seg, er det riktig tidspunkt å trekke seg ut. Jeg tror at å flytte Silver til Liechtenstein er en god løsning, sier Selvaag.

Det er imponerende at Silver har holdt det gående så lenge som de har, ifølge Selvaag.

Grieg Gruppen AS var et annet selskap som var med å etablere Silver.

– Det er jobbet steinhardt med å finne løsninger på denne saken, og det er en beklagelig situasjon Silver og deres kunder har havnet i, sier Elisabeth Grieg, daglig leder i Grieg International.

Les også

– Har ikke noe ris bak speilet

Les også

Forbrukerrådet vil ha slutt på kredittsalg i butikker

Les også

Forbrukerrådet ber folk rømme Silver så fort som mulig

Publisert: