Lunders advokat: – Anken mot Jo Lunder forkastet

Økokrim tapte anken mot Jo Lunder i Borgarting lagmannsrett. Økokrim anker ikke videre, og dermed løslates han tirsdag kveld.

 • VG
 • NTB
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Nok en norsk domstol har konkludert med at Økokrim ikke har nok til å holde den tidligere VimpelCom-sjefen bak lås og slå i to uker med brev- og besøksforbud.

– Vi vant 2–1. Anken ble forkastet og grunnlaget til fengsling ikke er til stede, sa hans advokat Cato Schiøtz til VG tirsdag kveld.

Rundt klokken 22:10 tirsdag kveld kom Jo Lunder ut av Oslo fengsel, sammen med senioradvokat Nils Christian Langtvedt, som representerer hans forsvarer Cato Schiøtz.

– Han ønsker ikke å prate fordi det har vært en stor påkjenning. Han trenger ro med familien, men vi forstår at flere vil ha avklaring i saken, sa Langtvedt da de hastet inn i en ventende taxi.

Borgarting lagmannsrett har med dissens besluttet at 54-åringen ikke skal sitte varetektsfengslet. Lagmannsrettens flertall, bestående av to dommere, kom under tvil frem til at anken skulle forkastes. Dermed opprettholder ankedomstolen beslutningen til Oslo tingrett.

– Lagmannsretten slår fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham. Det betyr at det ikke er holdepunkter for at han forsto, burde ha forstått, eller lukket øynene for det aktuelle forholdet, sier Lunders advokat Cato Schiøtz til Dagbladet.

– Glad for avgjørelsen

Den tidligere VimpelCom-sjefen ble pågrepet på Gardermoen torsdag i forrige uke etter at han hadde blitt siktet for grov korrupsjon i forbindelse med VimpelCom-saken. Han satt ifølge sin forsvarer i en periode på glattcelle før han ble overført til den normale varetekten.

– Han har hele tiden benektet dette. Han er selvfølgelig veldig glad for avgjørelsen. Det er veldig sjeldent at Økokrim ikke får medhold for varetektsfengsling og det er enda sjeldnere at vurderingen er manglende straffskyld, sier Lunders forsvarer til VG.

Økokrims siktelse førte i forrige uke til at Jo Lunder ble permittert fra toppjobben sin som konsernsjef for den norske rederen John Fredriksen i Fredriksen-gruppen. Like etter ble det kjent at Lunder trekker seg fra styrevervet i John Fredriksens riggselskap North Atlantic Drilling.

Les også: Giske til DN om Telenor-toppene: – De ville helst være i fred

Økokrim anker ikke videre

I en uttalelse tirsdag kveld skriver Økokrim at de ikke kommer til å anke Lagmannsrettens beslutning:

– Økokrim har ikke anket avgjørelsen, og Jo Lunder vil dermed bli løslatt i kveld. Økokrim vil fortsette etterforskningen, i samarbeid med utenlandske myndigheter, med sikte på å avklare hvorvidt det er grunnlag for straffansvar.

VimpelCom er under korrupsjonsetterforskning i USA og Nederland. VimpelCom har hovedkontor i Nederland, og er børsnotert i USA.

I USA er både justisdepartementet og finanstilsynet (Securities and Exchange Commission) involvert.

I kjennelsen fra Lagmannsretten kommer det frem at Jo Lunder så langt ikke har vært avhørt av etterforskerne i de andre landene som nå etterforsker VimpelCom.

I tillegg mener den ene dommeren, som utgjorde mindretallet som ville la Lunder sitte fengslet, at det er fare for bevisforspillelse.

Det er fordi Økokrim ifølge kjennelsen ønsker å avhøre flere i saken:

«Mindretallet er videre kommet til at det av hensyn til etterforskningen er nødvendig at Lunder ikke skal kunne ha direkte eller indirekte kontakt med de personer Økokrim ønsker å avhøre før avhør er gjennomført».

Selv om Jo Lunder nå er løslatt er saken langt fra over, hverken for han eller hans tidligere arbeidsgiver.

VimpelCom varslet tirsdag i forrige uke at de har satt av 900 millioner dollar (rundt 7,6 milliarder kroner) til å dekke kostnader knyttet til korrupsjonssaken. Det tolkes av mange som at de nå er i forhandlinger med amerikanerne om en bot i saken.

Les også: Telenor-sjefen om VimpelCom-avsetning: – Alvorlig utvikling

Arrestert på Gardermoen

Påtalemyndigheten begjærte sist fredag Lunder varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, men fikk ikke medhold av Oslo tingrett, som mente Lunder skal løslates.

Økokrim anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett som nå altså har forkastet anken med to mot én stemmer.

Lunder ble pågrepet av Økokrim på Gardermoen sist onsdag og er siktet i forbindelse med korrupsjonsmistanken mot VimpelCom.

Lunder var konsernsjef i VimpelCom i perioden juli 2011 til april 2015. I perioden 1999 til 2004 var han arbeidende styreleder i selskapet som Telenor bygget opp sammen med russiske Alfa-gruppen. Telenor og russerne har imidlertid vært i heftige krangler i lange perioder.

Helt konkret er Lunder siktet for en utbetaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til en konto i Sveits, som tilhører det selskapet Takilant, som er basert på Gibraltar. Utbetalingen skjedde i 2011, to måneder etter at Lunder tiltrådte som sjef i selskapet.

Takilant er et såkalt postkasseselskap, som i realiteten skal være eid av presidentdatteren i Usbekistan, Gulnara Karimova.

Dommerne i Lagmannsretten skriver at de «bemerker at det ikke er bestridt at Jo Lunder personlig ga klarsignal til at utbetalingene omhandlet i siktelsen skulle gjennomføres», og skriver videre at spørsmålet er om det er skjellig grunn til å mistenke om at han faktisk forsto at utbetalingene var en såkalt «utilbørlig fordel» for Takilant.

Det er begrepet som brukes for å definere om en betaling eller tjeneste er korrupsjon.

Les også: Baksaas trer ut av alle Telenor-styrer

Amerikansk advokatfirma undersøkte millionutbetaling

Det er på det rene at Lunder samtykket i at selskapet utbetalte beløpet som siktelsen omfatter, men det sentrale spørsmålet er om han på dette tidspunktet visste at pengene sannsynligvis var bestikkelser til presidentdatteren, fastslo Oslo tingrett forrige uke.

Forsvarer Cato Schiøtz har hevdet at klienten hans satte en hold på utbetalingen for å få sjekket nærmere rundt hva transaksjonen handlet om, og at han først godkjente den etter at den ble klarert av dem som undersøkte den. Lunder skal både ha bedt VimpelComs interne juridiske rådgivere og et amerikansk advokatfirma om å gjennomgå utbetalingen før den ble godkjent.

Jo Lunder selv skal ha sagt i retten at ordren til det amerikanske advokatfirmaet var «å snu hver stein» for å finne ut om utbetalingen på 30 millioner dollar var legitim eller ikke.

Økokrim mener imidlertid at det er nærliggende å tro at advokatfirmaet ikke har foretatt undersøkelser «i nevneverdig grad», og beskrev det hele som en «skinnprosess» i retten.

Les også: Vimpelcom tjener rått i Usbekistan

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Veon (tidl. Vimpelcom)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

 2. Fengslingsmøte bak lukkede dører for Jo Lunder

 3. Jo Lunder blir ikke varetektsfengslet

 4. Annonsørinnhold

 5. Ransaket huset til Lunder torsdag

 6. Telenor avslutter konsulentavtale med Baksaas