Statkraft mener omstridt kryptoavgift gir Norge ripe i lakken

Norges statlige kraftselskap mener håndhevingen av krypto-avgiften for datasentre som driver med utvinning av bitcoin vil bli svært vanskelig.

Lysaker 20180718. Statkraftlogoen utenfor deres lokaler på Lysaker. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Foto: Fredrik Hagen NTB scanpix
Publisert:

– Slik vi ser det, vil det bli svært vanskelig å håndheve at datasentre ikke driver med utvinning av kryptovaluta, men likevel drive med blokkjedeteknologi, sier Atle Haga som leder Statkrafts prosjekt for å tiltrekke seg mer kraftintensiv industri til landet.

Hele Norges datasenterbransje venter spent på høringsdokumentet fra Finansdepartementet i forbindelse med at regjeringen har gått inn for at datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta må betale full elavgift.

Statkraft er svært fornøyd med at myndighetene har vært proaktive i jobben for å tilrettelegge for at Norge kan bli hjem til mange flere datasentre og tilhørende arbeidsplasser, men synes frykter for hva kryptodebatten kan føre med seg.

– Vi er engstelige for situasjonen slik den er i dag, fordi det virker som den operasjonelle delen av forskjellsbehandlingen i datasenternæringen er svært vrien å få til, sier han og legger til:

– Vi opplever at man skyller babyen med badevannet.

Bekymrede partnere

Finansdepartementet skulle opprinnelig tre i kraft i januar, og ble deretter utsatt til mars, og har på nytt blitt utsatt til et ukjent tidspunkt i vår ettersom saken skal ut på høring.

En høring skal normalt være på tre måneder, og ikke mindre enn seks uker, ifølge regjeringen. Så om man bruker minstetiden på seks uker, så vil innføringen skje i begynnelsen av april.

Les også

Kronikk: Norge trenger grønne datasentre – uten kjepper i hjulene

Statkraft jobber for å få de store selskapene til å satse på Norge, slik Sverige og Danmark har klart gjennom avtaler med både Facebook og Amazon.

– Vi er i kontakt med store aktører som ikke driver med krypto, men som stiller spørsmål om rammevilkårene også i fremtiden vil endres.

Dette har også vært budskapet fra resten av næringen, som i en kronikk på E24 denne uken mener regjeringen gambler med tusenvis av arbeidsplasser slik man opererer i dag.

RIPE I LAKKEN: Leder for Statkrafts Datasenterprosjekt, Atle Haga, mener Norge har fått en ripe i lakken når det kommer til datasenterdrift etter debatten om den omstridte kryptoavgiften.

Foto: Statkraft

En ripe i lakken

Haga i Statkraft sier de har blitt kontaktet av mange aktører som ønsker å utvinne kryptovaluta, men kategoriserer de fleste av disse som «lykkejegere», og understreker at de ikke jobber med selskaper som driver med kryptoutvanning.

– Hvordan har dette påvirket deres jobb i å tiltrekke nye seriøse datasenteraktører til landet?

– Vi er ute og selger Norge som datasenternasjon, og denne saken har gjort at vi har fått en ripe i lakken. Men det er ikke dommedag, vi tror dette kommer til å ordne seg etter hvert.

Haga forklarer at Statkraft i det siste har fått mange viktige kontakter inn i verdens største selskaper som Facebook, Amazon og Google, og håper å tiltrekke seg flere av disse til Norge, men anerkjenner at slike prosesser tar tid.

En del av kritikken mot at aktører som utvinner kryptovaluta får nyte godt av statens ordning med redusert elavgift, er at næringen ikke er spesielt samfunnsnyttig.

Det mener Statkraft-lederen er et dårlig argument når det kommer til datasentre.

– Man kan vel diskutere om enkelte sosiale medier har noen direkte samfunnsnytte.

Les også

Krypto-avgift kan kollidere med EØS-regler: – Kan være helt katastrofalt

Mener «kryptohypen» er over

Et annet moment er at verdsettelsen av de fleste kryptovalutaer har falt markant i verdi de siste månedene, og har gjort utvinning lite lønnsomt.

Derfor mener Haga at prosessen som nå foregår er ekstra unødvendig.

– Det har vært en hype rundt dette som virker å være over, sier han.

– Jeg synes slik det er i dag er en veldig inkonsekvent holdning til problemstillingen, det hadde vært lettere å bare forby kryptovaluta i så fall, legger Haga til.

Han håper man kan komme tilbake i det sporet regjeringen lanserte med sin datasenterstrategi før krypto-debatten kom inn i bildet, slik at man ikke taper viktige kunder til Danmark og Sverige som ligger foran i løypa.

Les også

Utsetter omstridt krypto-avgift - igjen

Les også

Næringen mener full elavgift for kryptobransjen gir datasentersmell

Les også

Japansk internettkjempe tapte millioner på norsk bitcoin-utvinning

Her kan du lese mer om