SV raser mot regjeringen:
Utmeldelse av romprogram kan koste næringslivet 1 mrd.

Norsk næringsliv kan miste kontrakter for opp mot én milliard kroner, etter at regjeringen bestemte seg for å trekke Norge ut av EUs romprogram.

SER GJENNOM SKYENE: Her er Sentinel-1A på vei opp 3. april i år fra Fransk Gyana i Afrika. Satellitten kan følge jorden med skypenetrerende radar, og er en del av Copernicus-programmet under ESA.

Jm Guillon
  • Line Midtsjø
Publisert:,

Det hevder Norsk Romsenter, som melder videre at norsk næringsliv omsetter romrelaterte produkter og tjenester for om lag seks milliarder kroner i året.

Romsenteret er underlagt næringsdepartementet, og har som oppgave å ivareta norske interesser innen romindustri, romforskning og bruk av romteknologi.

I statsbudsjettet som regjeringen nylig la frem, er det foreslått at Norge trekker deltagelsen i EUs romprogram Copernicus. Dermed sparer regjeringen rundt én milliard, som det koster å være med på programmet over seks år.

SV-REPRESENTANT: Næringspolitiske talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes

SV

– Jeg er veldig overrasket, og tror rett og slett at regjeringen ikke har satt seg inn i saken, sier SVs næringspolitiske talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes.

– Jeg tror de omtrent bare har sett overskriften «miljøovervåkning», mens dette i realiteten er et avansert satellittsystem, på et område hvor norsk næringsliv virkelig er i verdensfronten, sier Fylkesnes videre.

Kuttet som er foreslått gjelder norsk Copernicus-deltagelse for 2014–2020.

Det er for disse seks årene at det er vel en milliard i potensielle kontrakter å hente med norsk deltagelse, ifølge romsenteret.

Kuttene rammer spesielt Kongsberg Satellite Services (KSAT) og Kongsberg Spacetec, skriver nettavisen Nord24.

KSAT alene taper over 300 millioner kroner de neste ti årene, anslår administrerende direktør Rolf Skatteboe til avisen.

Viser til milliardanslaget

Også regjeringen trekker frem romsenterets tall på en milliard, når de skal omtale de potensielle kontraktbortfallene for norsk næringsliv:

Via Finanskomiteen på Stortinget stilte Fylkesnes og SV følgende spørsmål til regjeringen:

«Hva er det forventede tap i inntekter for norske aktører av dette forslaget?»

Svaret han fikk mandag er overraskende, mener SV, som viser til at det er første gang Næringsdepartementet benytter seg av Norsk Romsenters milliardanslag.

«Kontraktspotensialet for norske aktører er av Norsk Romsenter anslått til om lag 1 mrd. kroner for perioden 2014-2020», heter det nemlig i departementets svar til SV-politikeren.

Næringsdepartementet skriver imidlertid videre:

«Anslaget (til romsenteret, red.anm.) er usikkert. Det er ingen garantert industriretur i Copernicus og vi kan derfor ikke med sikkerhet legge til grunn at norske aktører ville ha vunnet disse kontraktene».

Prislappen for deltagelse i Copernicus er om lag den samme som romsenteret anslår at norsk næringsliv taper. Altså én milliard kroner fordelt over seks år.

« Usikkerheten forsterkes av at anslaget er laget ut fra en skjønnsmessig vurdering av verdien av kontraktene innen de ulike programsegmentene i Copernicus som man mener norske aktører ville vært i posisjon til å kunne vinne.», skriver departementet videre i sitt svar til SV.

Les også

Nytt norsk instrument måler rom-vær

Spurte 20 bedrifter

Norsk Romsenter har kommet til milliardanslaget via å konferere med rundt 20 bedrifter og offentlige etater og forskningsinstitusjoner som i dag har Copernicus-relaterte kontrakter, forteller avdelingsdirektør Terje Wahl til E24.

Romsenteret sier de er sikre på at anslaget på hva næringslivet nå vil kunne tape av kontrakter, er solid.

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H)

Sandra Clark/NFD

– Vi betrakter dette tallet som et ganske godt estimat. Man kan godt vinne eller tape en kontrakt mer eller mindre, men dette er det er det beste estimatet, sier avdelingsdirektøren videre, som understreker at Norge er ett av ytterst få små land som har hevdet seg i konkurransen om Copernicus-kontraktene.

– Har ikke vært lett

– Avgjørelsen har ikke vært enkel, skriver statssekretær i nærings- og fiskeridepartementet Lars Jacob Hiim (H), i en e-post til E24.

– Avgjørelsen om ikke å delta i Copernicus i 2015-budsjettet har ikke vært lett. Men politikk dreier seg om å prioritere. Slik er det, og slik har det alltid vært, sier Hiim.

Næringsdepartementet viser til øvrig satsing på norsk romvirksomhet, som de beskriver som stor.

– Bevilgningen til romvirksomhet i statsbudsjettet for 2015 er imidlertid på hele 857,2 millioner kroner. Deltagelse i Copernicus ville ha medført et ytterligere bevilgningsbehov på 167 millioner kroner i 2015 og totalt på 1,14 milliarder kroner for hele programperioden fram til 2020.

SVs næringspolitiske talsmann fnyser av avgjørelsen og viser til Høyres valgspråk «nye ideer, nye løsninger».

– «Nye ideer» ... Nå har de skutt ned en av dem, sier Fylkesnes til E24.

– Dette er rett og slett elendig næringspolitikk. Avgjørelsen understreker inntrykket av at regjeringen kun driver oljepolitikk, og ikke næringspolitikk. Men det er innen næringspolitikken at fremtiden ligger, sier Fylkesnes.

Les også:

Nytt norsk instrument måler rom-værSatellitt med norsk teknologi skytes oppKongsberg skal betjene satelitten som tok disse bildene

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Næringskomiteen støtter Andøya Spaceport – men Ap, Sp og SV hadde luftigere ambisjoner

  2. Rapport: Lønner seg for Norge å satse på EUs romprogrammer

  3. Satellitt-kontrakt til Kongsberg

  4. Annonsørinnhold

  5. En av verdens eldste romlover blir ny: Skal ta Norge inn i kommersiell tidsalder

  6. – Bør tenke over hva vi er med på