Olje- og energiros til Tina Bru: «Bare å heise flagget til topps»

Både fornybar-lobbyen og de tradisjonelle olje-aktørene virker å ta godt imot nyheten om at Tina Bru ligger an til å bli ny olje- og energiminister.

ROSES: Både olje- og fornybar-aktører er positive til utnevnelsen av Tina Bru som ny olje- og energiminister.
 • David Bach
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Lars Taraldsen
Publisert:

Torsdag ettermiddag melder flere medier at Tina Bru (H) kommer til å bli ny olje- og energiminister. Hun erstatter i så fall Sylvi Listhaug, som forlater regjeringen sammen med de øvrige Frp-statsrådene.

Spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i interesse- og lobbyorganisasjonen Norwea sier, med forbehold om at Bru bekreftes, at det er et spennende valg.

– Tina Bru virker som et veldig spennende valg. Hun har bred erfaring fra energi- og miljøkomiteen, og vi har hatt gleden av å jobbe med og følge henne de siste seks årene hun har sittet på Stortinget. Bru fremstår som en minister som vil være olje- og energiminister, sier Aasheim, med trykk på «og».

Les på E24+

Bloomberg: Derfor kan oljemarkedet i 2020 kan fort bli en nedtur

Heiser flagget til topps

Det samme mener Aslak Øverås i Energi Norge.

«Hvis dette stemmer, er det bare å heise flagget til topps!» skriver informasjonssjef Øverås i Energi Norge på Twitter om den kommende utnevnelsen.

– Hun er en erfaren politiker som har vist engasjement for både fornybar energi og klimaet. Så hvis dette stemmer så synes jeg det er et godt valg, utdyper Øverås overfor E24.

POSITIV: Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge er positiv til en eventuell utnevnelse av Tina Bru som olje- og energiminister.

– Tina Bru er en kunnskapsrik energipolitiker som forstår hvordan det komplekse kraftmarkedet henger sammen – også på tvers av landegrensene. Hun har alle forutsetninger for å løse de vanskelige sakene hun vil få på bordet sitt.

Bjørn Vidar Lerøen, oljeveteran, både som journalist, kommunikasjonsmann og nå sist forfatter av boken «Født til rikdom – En reise i Norges oljealder», er også fornøyd med Tina Bru som ny, norsk olje- og energiminister.

– Bru blir bra, sier han.

Lerøen har tidligere jobbet sammen med Bru, og forteller at han har stor tro på henne som statsråd.

– Hun er dyktig og smart, og jeg er sikker på at hun vil bli en god olje- og energiminister.

Ønsker lykke til

Administrerende direktør Erik Haugane i Okea understreker at oljeindustrien vil være viktig i lang tid.

– Tina Bru kommer fra et område som kjenner oljeindustrien og er åpenbart en av de politikerne som er kvalifisert til et sånt oppdrag, sier han.

– Det vil jo være Norges viktigste næring i mange år fremover, og departementet skal jo ikke bare ta seg av oljebransjen, men alle andre ting som har med energiforsyning å gjøre, så for Norge er dette en av de mest sentrale postene. Det er nok mange ting å ta tak i. Men hvis dette stemmer, er det bare å gratulere og ønske lykke til, sier Haugane.

Leder Hilde-Marit Rysst i fagforbundet Safe sier hennes medlemmer er positive.

– Slik vi kjenner Bru er hun en hyggelig dame, som er veldig oppegående på energipolitikken. Så vidt oss bekjent, er hun tydelig på at vi fortsatt er avhengig av olje- og energiproduksjon og forutsigbare rammevilkår for bransjen, sier hun til E24.

– SPENNENDE: Hilde-Marit Rysst gleder seg over at Bru, som hun beskriver som kunnskapsrik, kan være på vei inn dørene i Olje- og energidepartementet.

– Vi er i utgangspunktet positive til dette, og det er spennende at en ung og utrolig kunnskapsrik kvinne får muligheten til å fylle en så viktig post, sier Rysst.

Hun legger til at det har vært veldig mange forskjellige stemmer fra olje- og energiministerposten på kort tid.

– Jeg tror budskapet på mange måter vil inneholde det samme, men jeg tror Bru vil gjøre det på sin måte – og det er positivt.

Også ONS-sjef Leif Johan Sevland er også full av lovord om Høyre-politikeren. Han jobbet med Bru i Stavanger-politikken før hun begynte på Stortinget.

– Hun er et usedvanlig stort talent. Hun har evnen til å både tenke de gode tankene og gjennomføre dem samtidig, sier han.

Sevland understreker at han uttaler seg om Bru på generelt grunnlag, i og med at det fremdeles ikke er bekreftet at hun tar over statsrådposten.

– Hun er visjonær, handlekraftig og lett å like. Det er alltid en fordel, både i politikken og i næringslivet, sier Sevland.

Foreslår å stryke «olje» fra navnet

Professor og direktør for Bjerknessenteret Tore Furevik var blant dem som reagerte med optimisme på Twitter da nyheten ble kjent.

– Olje og energi blir blant de absolutt viktigste områdene fremover, ikke minst når Norge skal oppfylle Paris-målene. Flere har den siste tiden skrevet at den neste ministeren ikke må bli en ny propagandaminister for oljenæringen. Og det er det vel få som frykter når det gjelder Tina Bru, sier Furevik.

– Inntrykket er at hun er relativt på den miljøvennlige siden av Høyre. Jeg og mange med meg er positive til at hun blir ny olje- og energiminister, sier Furevik, som mener Bru nå kommer til å bli viktig i omstillingsfasen.

Han har i den forbindelse tanker om navnet på departementet.

– Jeg vil foreslå at de stryker «olje» fra navnet, og kaller det energidepartementet. Equinor endret jo navn for å vise at de gikk bredere, og da kan også Norge signalisere at det nå handler mer om energi. Jeg ser ikke noen grunn til å ha «olje» i navnet på departementet, det handler jo også mer og mer om gass enn olje, sier han.

– Generelt er jeg veldig positiv dersom det blir henne som ny minister. Hun er ung og representerer fremtiden.

Les på E24+

Oljefunnet som gjorde mygger til giganter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tina Bru
 2. Olje- og energidepartementet
 3. Energipolitikk
 4. Oljebransjen
 5. Erik Haugane
 6. Okea
 7. Norwea

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tina Bru om olje og klima: Ja til Lofoten og nei til kirka

 2. Anniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass

 3. Betalt innhold

  Sylvi Listhaug blir ny olje- og energiminister

 4. Energi Norge mener GE tar feil om ny nettleie

 5. Betalt innhold

  Bemanningsproblemer i Equinor: – Petroleumstilsynet kastes under bussen