Brann ved vindkraftanlegg på Frøya: – Veldig leit

Da en anleggsarbeider kom på jobb i et vindkraftanlegg på Frøya i dag var en gravemaskin til nærmere tre millioner kroner utbrent. I tillegg brenner det i flere sprengningsmatter.

ETTERFORSKES: Brannene ble oppdaget fredag morgen.

Ronny Teigås
 • Tyra Kristiansen Stave
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:,

Politiet mener brannene var påsatt, skriver NRK som omtalte saken først.

– Ingen er så langt pågrepet for brannen, men politiet gjør nå avhør og åstedsundersøkelser, forteller operasjonsleder i politiet, Ellen Maria Brende til kanalen.

Brannene ble oppdaget like etter klokken syv fredag morgen. Fire timer senere brenner sprengningsmattene, som er laget av gamle gummidekk, fortsatt. Politiet sier til avisen Hitra-Frøya at røyken kan være giftig.

– Trist og forbannet

Brannene skjedde i et omstridt vindkraftanlegg på øya i Trøndelag, og ble oppdaget av en ansatt klokken syv fredag morgen.

Det er Trønderenergi som står bak utbyggingen av det omstridte vindkraftverket.

Laugen i TrønderEnergi forteller at de i utgangspunktet ikke jobber på anlegget på fredager, men at den ansatte skulle gjennomføre vedlikehold på en maskin fredag morgen.

– Mattene som brant antennes ikke av seg selv. Gravemaskinen som var utbrent sto et godt stykke unna. Det er snakk om to forskjellige branner, og det har ikke spredt seg fra den ene til den andre, sier konserndirektøren.

Han understreker samtidig at man så langt ikke årsaken til brannene.

– Det får politiet komme tilbake til. Men det er klart det er veldig leit at det gang på gang er hendelser av en slik karakter i anlegget, sier han.

I FULL FYR: En gravemaskin til tre millioner kroner er utbrent.

Ronny Teigås
Les også

Vindkraftmotstander dømt til fengselsstraff

Flere hendelser

Det har vært et høyt konfliktnivå om vindkraft i Trøndelag det siste året. Utbyggingen på Frøya har ført til sterke protester, og siden arbeidet ble satt i gang for fullt i fjor sommer har en rekke hendelser blitt anmeldt til politiet.

– Jeg blir trist og forbannet, for det er ikke første gang heller. Vi hadde en hendelse den første uken i januar, og har hatt mange hendelser helt siden vi begynte i april i fjor, sier hovedentreprenør Dag Søbstad til E24.

Han eier gravemaskinen som nå er utbrent.

I juli i fjor tok fire personer med finlandshetter seg inn på området, og dekket til overvåkningskameraene med plast. I begynnelsen av januar ble en mann i 30-årene dømt til fengsel for skremmende og hensynsløs atferd i trafikken mot en kvinne som jobbet ved anlegget.

Ifølge Laugen har det også vært flere hendelser siden de startet opp igjen arbeidet på nyåret.

– Det var sprøytet en illeluktende væske inn i et førerhus, låser var ødelagt, kabler var kuttet og sementsekker var skåret i stykker, forteller konserndirektøren.

Aksjonsgruppe: - Tar sterk avstand

Leder av «Nei til vindkraftverk på Frøya» Hans Anton Grønskag betegner hendelsen fredag som tragisk.

– Vi tar sterk avstand fra dette. Vi har tidligere advart mot hærverk. Det gagner ikke saken. De som begår hærverk og eventuelt vil bruke vår gruppe som dekke for dette, gjør en tabbe og må stå for det selv, sier han til E24.

Han legger til at hendelsene det siste året ikke kan knyttes til aksjonsgruppen.

– Hvis de som har begått disse handlingene har sympatier med oss, så har vi ikke noen sympati tilbake for dem, sier han.

Oppholdsforbud

Politiet innførte i august i fjor et oppholdsforbud på anlegget i forbindelse med utbyggingen.

Oppholdsforbudet har blitt forlenget flere ganger, og er fortsatt gjeldende.

– Det var den gang nødvendig å innføre oppholdsforbudet da det i lengre tid, og ved gjentatte anledninger, ble utført straffbare handlinger i tilknytning til vindkraftutbyggingen, skriver politiet i en pressemelding da forbudet ble forlenget i november i fjor.

Her kan du lese mer om

 1. Brann
 2. Frøya
 3. Trøndelag
 4. Vindkraft

Flere artikler

 1. Politiet forlenger oppholdsforbud på Frøya

 2. Like før forskere ville om bord i «Kielland» for å undersøke spor etter en eksplosjon, ble plattformen senket

 3. Betalt innhold

  «Kielland»-ulykken: Nye tilgjengelige arkivdokumenter gir et helt nytt innblikk

 4. Annonsørinnhold

 5. To elsparkesykler har tatt fyr i Bergen siden lørdag

 6. Flytrafikken på Stavanger lufthavn starter opp onsdag