Norsk gründer skal selge bitcoin-kontrakter for 1,65 milliarder – innen februar

Erik Solberg vil vippe Kina av bitcoin-tronen med en egenutviklet datachip for bitcoin-utvinning.

KRYPTOGRUVE: I dette lagerlokalet skal Erik Solberg og selskapet Cryptotech etablere én av Norges største kryptogruver. Ved hjelp av 25 millioner spesialdesignede databrikker, vil han utvinne bitcoin for millioner av kroner.

Foto: Erik Solberg
  • Sindre Hopland
Publisert:,

– Det er klart at vi vil ryste det tradisjonelle utvinningsmarkedet slik det ser ut i dag, hvor kinesiske aktører står for 60 prosent av verdens bitcoin-utvinning (såkalt mining journ.anm.), sier Erik Solberg i Cryptotech til E24.

Han befinner seg i et 10.000 kvadratmeter stort lager hvor Solberg i løpet av få måneder skal få inn 25 millioner databrikker designet for å løse vanskelige algoritmer og dermed utvinne bitcoin.

– Frem til utgangen av februar skal vi selge mining-kontrakter for 200 millioner dollar (1,65 milliarder kroner), sier Solberg.

Selskapet skal nemlig ikke selge databrikkene de produserer, men skal selge kontrakter til kunder som får verdiene som utvinnes i Solbergs bitcoin-gruve.

Nye krypto-patenter

KRYPTO-GRÜNDER: Dataingeniør Erik Solberg har grunnlagt en rekke selskaper i sin tid, men Cryptotech er det første basert på bitcoin og kryptovaluta.

Foto: Privat

Solberg er dataingeniør og har lenge vært opptatt av bitcoin.

Sammen med sine to amerikanske grunnleggere Tom Agan og James Lupino har de utviklet en brikke som, ifølge grunnleggerne, er 125 ganger raskere enn dagens utstyr.

Dagens databrikker designet for bitcoin-utvinning tas i bruk av flere norske selskaper, men Solberg sier brikkene de utvikler er i en annen klasse, både når det kommer til kapasitet og strømforbruk.

– Prisen på mining-utstyr som lages i Kina har også økt med 1.000 dollar per utvinningsmaskin, kun fordi bitcoin-prisen kan forsvare det, sier Solberg.

Cryptotech skal løse det hele med å selge to år lange utvinningskontrakter til sine kunder.

– Jeg synes synd på alle de som har investert milliarder i utvinningsutstyr som vil bli utdatert når vår brikke blir tatt i bruk, sier Solberg og fortsetter:

– Vi venter på at patentene våre skal gå gjennom i USA, Kina og flere andre land.

Gründerens medgrunnlegger Agan har allerede 22 godkjente patenter, og de er derfor trygge på at også dette patentet vil bli godkjent.

Les også

Det utrolige bitcoin-året 2017

Konkurrent: – Det vil merkes godt

Cryptotech er langt ifra den eneste bitcoin-utvinneren i det norske markedet.

En av Norges største aktører, Digital Gruveindustri, som E24 tidligere har intervjuet, har sine utvinningsmaskiner i drift hos partneren Kryptovault i Stavanger.

Til tross for at de er konkurrenter, synes grunnlegger av Kryptovault Kjetil Hove Pettersen at Cryptotechs teknologi virker spennende.

– Vi har allerede snakket med dem. Hvis det de sier stemmer og brikken fungerer, vil de ta over markedet, sier Pettersen.

– Hva vil det bety for dere og andre aktører som har investert store summer i annen teknologi?

– Det vil merkes ganske godt om annet miningutstyr ikke lenger vil bli brukbart, sier han.

Pettersen sier det er en fordel for dem at Cryptotech er lokalisert i Norge, og sier at de åpne for et samarbeid.

IKT-Norge tenker langsiktig

IT-NESTOR: IKT-Norges direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse mener det er viktig å få besvart mange regulatoriske spørsmål i forbindelse med fremveksten av kryptobedrifter.

Foto: IKT Norge

Antallet krypto-aktører vokser raskt, og fra vest til øst i Norge opprettes det selskaper, mange med fokus på utvinning av kryptovaluta.

IKT-Norges direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse synes det er positivt at norske selskaper kaster seg på bitcoin-bølgen.

– Det er opplagt og bra at norske aktører er våkne og skaper bedrifter. Vi har kontakt med noen, men ikke med alle, sier han til E24.

Han sier for øvrig at de har øynene på aktører som kan skape langsiktige verdier.

– Næringen utvikler seg raskt nå, men hvor stor den er om 10 år er en annen sak, sier Waterhouse.

Direktøren mener spørsmålet nå blir hva som må avklares regulatorisk for at dette kan bli en næring.

– Vi kan gjerne være de første til å ta denne tematikken til politikerne, sier Waterhouse som legger til at IKT-Norge synes blokkjede-teknologi er svært spennende.

Klare til sommeren

I februar skal den første prototypen var klar til bruk, og om alt går som planlagt begynner produksjonen av 25 millioner databrikker som skal være klare når bitcoin-utvinning er tenkt å starte i august.

Solberg vil ikke fortelle hvor i Norge de skal utvinne bitcoin, men forklarer at de selger kontrakter for millioner hver dag. Den beste dagen skal de ha solgt kontrakter for 8,2 millioner kroner.

Utvinnings-kontraktene Cryptotech selger, koster fra 200-180.000 dollar.

– I løpet av 2018 skal vi oppnå verdens høyeste utvinningsrate, og i 2019 vil vi tilby utvinning av andre kryptovalutaer også, sier Solberg.

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin

Flere artikler

  1. Frankfurt-notert selskap kjøper mining-kapasitet i norsk bitcoin-selskap for to milliarder kroner

  2. Avlyser milliardavtale med norsk kryptoselskap: – Et korthus av risiko

  3. Betalt innhold

    Bitcoin-gigantene kommer til Norge – derfor kan gleden bli kortvarig

  4. Annonsørinnhold

  5. Ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

  6. Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge