Japansk økonomi snur fra resesjon til vekst

Japan går fra resesjon til sunn vekst. Den økonomiske utviklingen i det asiatiske øyriket blir revidert kraftig opp.

SNUR: Nøkkeltallet for japansk økonomi har i tredje kvartal blitt revidert kraftig opp. Revideringen var langt bedre enn det markedet ventet. For en uke siden – da dette bildet ble tatt – nådde Nikkei sitt høyeste nivå siden august tidligere i år

Toru Hanai
  • Jan Lilleby
Publisert:

For en snau måned siden viste ferske tall at verdens tredje største økonomi krympet med nesten én prosent.

Tallene var ikke riktige.

I natt ble den årlige utviklingen i bruttonasjonalproduktet (BNP) til Japan oppjustert fra et fall på 0,8 prosent til en vekst på hele én prosent.

På forhånd var det ventet en revidering av tallene til en tam vekst på 0,1 prosent.

Les også

– Situasjonen i Asia er mer sårbar enn tidligere

– Tilbake på sporet

At tallene ble revidert såpass kraftig opp snur inntrykket fra at Japans økonomi befinner seg på kanten til resesjon til at landet har en sunn vekst.

Det er de private investeringene som drar opp tallene. I tredje kvartal var det først antatt at de private investeringene falt med hele 1,3 prosent – men ble senere revidert opp til en vekst på 0,6 prosent.

– Japansk økonomi er tilbake på sporet. Tallene tyder på en bedring i bruk av kapital, sier sjeføkonom Hiroaki Muto i Tokai Tokyo Reseach Center Co. til Bloomberg.

(Saken fortsetter under bildet.)

STATSMINISTER: Revideringen er etterlengtet for Japans statsminister Shinzo Abe – som har hatt som førsteprioritet å få en sterkere utvikling i den japanske økonomien. Abe har gjennom sine tre år som statsminister brukt store midler i et forsøk på å stimulere veksten i økonomien – en politikk omtalt som «Abenomics».

Yuya Shino

Sjeføkonomen sier til det amerikanske nyhetsbyrået at utviklingen ikke gir grunn til å sette tennene i tapetet for japanerne, men at det heller ikke er noen grunn til å henge med geipen.

– Innhentingen er på ingen måte hva du kan kalle sterk, men vi trenger ikke være pessimistiske heller, sier han.

Les også

Bilbransjens største tabber

«Abenomics» ikke over

Selv med reviderte data som viser at Japan slipper unna resesjon, er politikerne fortsatt under press for å øke hastigheten på veksten med ytterligere stimuleringstiltak.

Forrige uke bestemte den japanske statsministeren tilføring av ekstra budsjettmidler i den offentlige pengebruken. Pengepakken, som en av rådgiverne til statsministeren sier er på 28,4 milliarder dollar (hele 245 milliarder norske kroner), skal gå til å gi pensjonister med lav inntekt økt kjøpekraft, ifølge Bloomberg.

Neste uke møtes sentralbanksjef Haruhiko Kuroda og hans medarbeidere for å bestemme eventuelle endringer i sentralbankens fra før av ekspansive pengepolitikk.

Inflasjonsmålet på to prosent nærmer seg, men lite tyder på at de grepene som er blitt tatt i pengepolitikken skal reverseres med det første.

Av 41 økonomer Bloomberg har snakket med, tror kun én at den japanske sentralbanken kommer til å gjøre vesentlige endringer i den nåværende pengepolitikken.

Den japanske valutaen, yen, styrket seg etter at de reviderte BNP-tallene kom. Nikkei-indeksen ser ut til å ende børsdagen i rødt, med en foreløpig nedgang på 1,05 prosent.

Les også

Draghi forlenger seddelpressen

Ble tegnet et dystert bilde

Da de første tallene for japansk BNP for tredje kvartal ble kjent i midten av november, var det en dyster stemning å spore. Tallene viste en utvikling i japansk BNP for året på 0,8 prosent, mot en forventet utvikling på 0,2 prosent.

– Rapporten viser den økende risikoen for at Japans økonomi vil fortsette sin tamme utvikling. Svakheten i investeringene blir en stadig større bekymring, uttalte økonom Atsushi Takeda hos Itochu Corp. til Bloomberg.

Den negative utviklingen ble tilskrevet redusert investeringsvilje hos skeptiske japanske bedrifter. Forklaringen var at uro i Kina har preget regionen, hvilket fører til at bedriftslederne kniper igjen lommeboken.

Fasiten skulle altså vise seg å være en langt bedre utvikling enn det verdens finansmarkedet ble forespeilet i midten av november.

Les også

Asia-børsene faller på ESB-skuffelse

Les også

Toyota tilbakekaller 1,6 millioner biler etter ny airbag-ulykke

Les også

Japansk blad frir til lubne menn

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Situasjonen i Asia er mer sårbar enn tidligere

  2. Den japanske ministeren for økonomi og finanspolitikk går av

  3. Japan slo alle forventninger

  4. Annonsørinnhold

  5. Japan leverer sitt største industrifall siden 2011

  6. Nervøse bedriftsledere sender Japan i resesjon