Vil stoppe grensehandel ved å senke avgiften på øl med 3,7 prosent alkohol

Ved å jekke ned avgiften på øl med lavere alkoholprosent til svenske nivåer, tror bryggeriene og ølbransjen at mye av grensehandelen kan stoppes.

ØLSJEF: Rolf Ivar Skår (t.h) har siden 2014 bygget opp Gulating, som består av en landsdekkende kjede av butikker og puber for spesialøl. Her sammen med tidligere butikksjef for Gulating Lambertseter, Lars Haug (t.v.).
Publisert: Publisert:

– Det finnes et veldig enkelt grep for å få gjort noe med mye av grensehandelen, sier øl-gründer og daglig leder i Gulating, Rolf Ivar Skaar.

Han driver puber og ølutsalg i hele Norge, og er frustrert over at så mange nordmenn velger å handle øl i Sverige, men tror dette kan fikses med politisk handlekraft.

– Hvis vi harmoniserer avgiften i Norge og Sverige på øl som har 3,7 prosent alkohol så løser vi mye av problemene, sier Skaar og legger til:

– I tillegg oppfordrer vi nordmenn til å konsumere mindre alkohol, det må jo politikerne være glade for.

I Sverige er det kun lov til å selge alkohol under 3,7 prosent i dagligvarebutikker. I Norge er grensen 4,7 prosent.

Avgiften på øl med 3,7 prosent alkohol (klasse C) er dobbelt så høy i Norge sammenlignet med Sverige.

Les også

Det er 14 år siden forrige priskrig på øl i Norge – nå skjer det igjen. Gulating dumper ølprisen og sier de vil være billigere enn både Kiwi og Rema 1000

En tydelig trend

Bryggeri- og drikkevareforeningen er enig med Skaar, og støtter naturlig nok forslaget.

– Vi er interessert i alt som kan få ned grensehandelen, sier informasjonssjef i foreningen, Petter Nome.

Gulating-sjefen mener nordmenn ønsker drikkevarer med lavere alkoholprosent.

De siste årene har alkoholfritt øl satt flere salgsrekorder i Norge, og Ringnes uttalte i mars at de tror det bare er begynnelsen på det som er en trend blant unge som setter helse høyere enn tidligere.

Særlig i år har alkoholfritt vært på fremmarsj, med 13 prosents økning i første kvartal mot samme periode i fjor.

Frp støtter forslaget, men tviler på gjennomslag

Fremskrittspartiet har lenge stått på barrikadene for billigere alkohol i Norge, og stortingsrepresentant og næringspolitisk talsmann i Frp, Morten Ørsal Johansen, er udelt positiv til forslaget.

STØTTE: Stortingsrepresentant og næringspolitisk talsmann i Frp, Morten Ørsal Johansen, støtter bryggerinæringen og Gulating i harmonisering av alkoholavgifter på øl for å stoppe grensehandelen.

– Jeg har ikke hørt akkurat denne ideen før, jeg synes det er interessant og for min del mener jeg vi bør harmonisere alle alkoholavgifter med våre naboland, sier Johansen.

Til tross for at han mener dagens avgifter oppfordrer til grensehandel og smugling, tror han ikke forslaget fra Skaar er realistisk i løpet av de neste årene.

– Vi har en flertallsregjering hvor den plattformen vi har i dag ikke gjør det mulig å endre disse avgiftene de neste to årene, men det hindrer ikke meg i å flagge vår politikk, sier Johansen.

Han tror Gulating-sjefen vil ha større hell med å etterlyse en bred harmonisering, enn å plukke på enkeltkategorier.

Les på E24+

Slik gikk det forrige gang det var priskrig på øl

«En glemt øl»

Nome i Bryggeriforbundet tror en harmonisering av avgifter med Sverige for første gang kan gi nordmenn er grunn til å kjøpe øl med lavere alkoholprosent.

– Dette er en glemt type øl, klasse C har hatt problemer med å ta av i Norge, sier Nome som tror det har med at folk enten kjøper lettøl som er mye billigere, eller like godt kjøper «vanlig» øl når det ikke skiller så mye på pris.

Skaar sier de i dag kan selge øl med alkoholprosent på 3,7 prosent til samme pris som i Sverige, og så vidt gå i null, men ingen tjener penger på det.

Les også

Sterk vekst for alkoholfritt øl

Les også

Ekstrem pågang etter årgangschampagne også på nett

Les også

Vinmonopolet ble tømt på ti minutter: – Det ble utsolgt umiddelbart!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om