Espresso House-sjefen: Kunne ikke vist til slike tall hvis det var «horribelt»

Sjefen for den norske delen av kaffekjeden Espresso House oppfordrer de ansatte til å varsle internt. Nå har han koblet inn Arbeidstilsynet etter sterke påstander fra tidligere ansatte.

VONDT: Espresso House Norges sjef Torodd Gøystdal sier det er vondt å lese om opplevelsene til hans nåværende og tidligere ansatte.

David Bach
Publisert:

De siste ukene har svenske Aftonbladet omtalt arbeidsforholdene ved den svenske kaffekjeden i en rekke artikler.

Onsdag kunne E24 og Dagens Næringsliv begge melde om tilsvarende forhold også i Norge, etter at en lang rekke nåværende og tidligere ansatte i Espresso House Norge har tatt kontakt.

De forteller blant annet at de jobber ubetalt overtid, blir presset til å jobbe når de er syke og får kjeft for å sykmelde seg når de til slutt blir utslitt.

Les også

Tidligere ansatte i Espresso House Norge forteller: – Dette er rovdrift på unge mennesker

Inviterer Arbeidstilsynet

Administrerende direktør Torodd Gøystdal sier til E24 at han er svært lei seg for å høre påstandene som fremkommer, og at han skulle ønske de ansatte varslet i de interne kanalene selskapet har.

– Vi tar dette med største alvor og har også i dag invitert både Arbeidstilsynet og Fellesforbundet til å komme til oss og få en gjennomgang av hvordan vi arbeider. Espresso House skal være et godt sted å jobbe, sier Gøystdal.

Gøystdal mener også å kunne dokumentere at hans medarbeidere trives på jobb, og viser til medarbeiderundersøkelser bedriften gjennomfører to ganger i året.

– Men at enkelt personer opplever det som beskrevet er likevel noe vi tar på største alvor og det vil vi selvfølgelig se nærmere på, sier han.

Samtidig har bedriften en såkalt «turnover», altså utskifting av personell, på rundt 38 prosent, som er på linje med sammenlignbare bedrifter i bransjen, forteller han.

Søkertallene viser at over 16.000 mennesker søkte jobb i Espresso House i 2018, noe Gøystdal mener reflekterer et godt rykte blant unge mennesker.

– Hvis dette var et system som var horribelt, som var utnytting av unge mennesker, så kunne jeg ikke ha vist til slike tall, sier Gøystdal til E24.

– Kjempevondt å lese

Etter publisering onsdag har E24 igjen blitt kontaktet av flere titalls tidligere og nåværende ansatte, samt pårørende av ansatte, som sier de har hatt det svært tungt etter at de begynte å jobbe i Espresso House.

Gøystdal har blitt forelagt anonymiserte versjoner av et utvalg av disse tilbakemeldingene, som han fikk lese på hovedkontoret i Oslo torsdag.

Les også

Espresso House-avsløring i Sverige: – Gråt hysterisk på grunn av presset

– Det er veldig vondt å lese. Dette er både daglige ledere og baristaer som forteller. Det er klart vi ikke tar lett på dette. Og jeg tror at enhver bedrift har systemer og rutiner og struktur, og så kan det være at noen ganger er det noen som opplever at det ikke er sånn. Dette er eksempler på det. Derfor er vi også opptatt av at folk kommer med tilbakemeldinger til oss.

Oppfordrer til å ta kontakt

Gøystdal understreker at han forsøker å oppfordre ansatte til å fortelle om sine opplevelser direkte til ham, og håper fortsatt at de velger å gjøre det.

– Da den første artikkelen kom ut i Sverige sendte jeg ut den første e-posten, med oppfordring om at folk skulle si fra i varslingskanalene. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt, for dette er veldig leit å lese, sier Gøystdal.

– Når såpass mange henvender seg til oss, og forteller at det som beskrives i Sverige, og det vi har skrevet nå, det stemmer, det er noe de har opplevd selv: Hva tror du kan være årsaken til at du ikke har hørt om dette, at du ikke får disse beskjedene?

– Det er noe vi må finne ut av. Det er vanskelig å kommentere enkeltpåstander når man ikke vet bakgrunnen for de ulike sakene og har anledning til å belyse alle sider. Det E24 har oversendt har vært en kombinasjon av personalsaker som vi ikke kan kommentere, en rekke påstander som mangler dokumentasjon og saker som ligger langt tilbake i tid.

– Det vi kan kommentere er hvordan status er i dag, hvordan vi jobber og hvordan folk har det på jobb hos oss. Men igjen dette er forferdelig lesning og det går inn på oss alle som jobber her, sier Gøystdal.

Espresso House-sjefen sier han har fått mange tilbakemeldinger fra ansatte etter onsdagens oppslag på E24.

– Jeg har i dag fått masse mailer og meldinger fra medarbeidere som synes de har det topp og det viser og at dette bildet er balansert. Men vi tar dette alvorlig, sier Gøystdal.

Les også

Tidligere ansatte i Espresso House Norge forteller: – Dette er rovdrift på unge mennesker