KrF vil la kommuner beholde kraftmilliarder

Et ekspertutvalg vil avvikle spesialordningene som gir kommunene direkte skatteinntekter fra vannkraft. KrF mener at det er et dårlig forslag.

– Vi skal ha forslaget på høring. Jeg håper mange bruker anledningen til å si hva de mener, sier Tore Storehaug. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix

  • NTB
Publisert:

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har gått hardt ut mot forslaget. Også KrF er kritiske, skriver Kommunal Rapport.

– KrF synes det er en dårlig idé å rokke ved samfunnskontrakten som vi har hatt med kommunene i over 100 år om at kommuner og fylker skal sitte igjen med gevinst etter utbygging av vannkraft, sier finanspolitisk talsmann Tore Storehaug i KrF.

Mandag presenterte kraftskattutvalget forslag til store endringer i beskatningen av vannkraft til finansminister Siv jensen (Frp)

Lest denne? NHH-professor mener skatteforslag er «bensin på bålet»

I rapporten anbefaler utvalget å avvikle ordningene med konsesjonskraft og konsesjonsavgift. I tillegg mener utvalget at eiendomsskatten for vannkraftverk bør normaliseres. I dag går inntektene fra disse ordningene direkte til kommunene. I stedet vil utvalget sluse vannkraftinntektene inn til staten.

Så vil det bli opp til politikerne å bestemme hvordan pengene skal fordeles mellom kommune og stat.

– Vi skal ha forslaget på høring. Jeg håper mange bruker anledningen til å si hva de mener, sier Storehaug.

– KrF har tydelig politikk på dette. Senest forrige landsmøte vedtok politikk på dette. Vi har også programformulert at det er viktig å pusse opp eksisterende anlegg, men vi må finne andre måter å finansiere det på, fortsetter han.