Solstad Offshore tapte 842 millioner kroner i fjerde kvartal

Kriserederiet fortsetter å barbere skipsverdiene sine. I 2019 tapte det 2,7 milliarder kroner.

RØKKE: Aker Capital eier i overkant av 20 prosent av aksjene i Solstad Offshore.
Publisert:

Det hardt pressede offshorerederiet Solstad Offshore, der Kjell Inge Røkke og John Fredriksen er storeiere, legger torsdag frem tall for fjorårets fjerde kvartal som viser et underskudd på 842 millioner kroner før skatt.

Tapet skyldes i stor grad en nedskrivning av verdien på skipene på 587 millioner kroner i fjerde kvartal.

Resultatknekken dytter tapet før skatt til 2,7 milliarder kroner for fjoråret som helhet. I 2018 var underskuddet på 5,8 milliarder kroner.

Negativ egenkapital

Offshorerederiet sliter tungt etter oljekrisen som strupet oljeselskapenes investeringer, barberte ratenivåene og sendte båtene i opplag.

For øyeblikket er det i omfattende forhandlinger med sine kreditorer om videre overlevelse. Det er ventet å resultere i betydelig restrukturering av balansen, som også vil vanne ut aksjonærene.

Rederiet er i brudd med sine lånebetingelser, og i høst fikk det en ny renteutsettelse til 31. mars 2020. Dermed går det nå inn i en skjebnemåned.

Les også

Siem står klar til å redde Solstad Offshore: – Vi har snakket

Selskapet skriver i forbindelse med rapporten torsdag at samtalene om å få til en løsning fortsatt ikke er i mål, men kommer ikke med noe ny informasjon om situasjonen.

Solstad Offshores bokførte egenkapital ble negativ i fjor etter en kraftig barbering av skipsverdier. Den er per 31. desember 2019 på minus 3,6 milliarder kroner.

Konsernsjef Lars Peder Solstad har foreløpig ikke besvart E24s henvendelser torsdag ettermiddag.

Over 33 milliarder i gjeld

Offshorerederiet ble landets største i 2017 etter en sammenslåing av Solstad Offshore, Farstad Shipping og Deep Sea Supply i kjølvannet av oljekrisen.

Hovedproblemet til Solstad Offshore og andre offshorerederier er kombinasjonen av lave rater og en høy gjeld, som gjør at de ikke får inn nok penger til å dekke utgiftene til renter og avdrag.

Den samlede rentebærende gjelden er nå på rundt 33,5 milliarder kroner.

Inntektene i 2019 økte med 335 millioner kroner til 5,4 milliarder kroner og skyldes høyere aktivitet i Nordsjøen, ifølge Solstad.

«Aktivitetsnivået i markedet viser tegn til bedring, men med sesongvariasjoner, spesielt i Nordsjøen», fremhever selskapet.

Solstad Offshore-aksjen er det siste året ned 55 prosent til kurs 87 øre på Oslo Børs. Det tilsvarer en markedsverdi på rundt 253 millioner kroner.

Investorer som Ketil Skorstad og duoen Fredrik Sneve og Tom Hagen har benyttet den utfordrende situasjonen til å inngå såkalte shortposisjoner i Solstad Offshore-aksjen, der de tjener penger hvis aksjekursen faller.

Les også

Fredriksen-rederi går glipp av viktig scrubber-premie

Publisert:
Gå til e24.no