Virusutbruddet rammer Jotun-salg: – En merkbar nedgang

Malingsprodusenten merker allerede en nedgang i salget som følge av virusutbruddet i Kina. – Det er en usikkerhet rundt hvor langvarig dette blir, sier kommunikasjonsdirektør Christian Espolin Johnson.

RESTRIKSJONER: Myndighetene i Kina har iverksatt en rekke tiltak for å hindre ytterligere virusspredning.

ALEX PLAVEVSKI / EPA
Publisert:

Med sine 1600 ansatte i Kina, er Jotun blant de største norske aktørene i landet.

Selskapet har to fabrikker i landet, en i Zhangjiagang i Jiangsu-provinsen og en i Qingdao.

Jotun var blant flere store norske selskaper som i januar satte krisestab etter spredningen av viruset. Virusutbruddet har også ført til at begge fabrikkene til selskapet måtte holde stengt en uke lenger enn det som var planlagt i forbindelsene med feiringen av kinesisk nyttår.

Selskapets aktivitet i landet har dermed vært begrenset, men nå jobbes det med å få fabrikkene i gang igjen.

– Fabrikkene ble åpnet i begynnelsen av forrige uke, men ting tar litt tid, sier Johnson.

Les på E24+ (for abonnenter)

Fem «ukjente» norske grønne selskaper du bør vite om

Nedgang i salget

Han forklarer at de møter flere utfordringer. Kinesiske myndigheter har den siste tiden innført en rekke restriksjoner for å hindre ytterligere spredning.

– Blant annet må de ansatte gjennom karantene på provinsgrensene. I tillegg har vi utfordringer med logistikken, både med inngående råvarer og med å få varer ut. Også lastebilsjåførene må gjennom karantene på grensene, forteller han.

NEDGANG: Kommunikasjonsdirektør Christian Espolin Johnson forteller om nedgang i salget i februar som følge av coronaviruset.

Morten Rakke, Jotun

I tillegg merkes virusutbruddet på salget.

– Det er en merkbar nedgang i salget i februar. Det er en usikkerhet rundt hvor langvarig dette vil bli, men vi har tro på at vi vil klare å ta igjen en del av det vi taper nå, sier Johnson til E24.

Mandag kveld skjerpet Utenriksdepartementet sitt reiseråd til Kina, og fraråder nå alle reiser til Hubei-provinsen, hvor viruset brøt ut.

I tillegg fraråder UD alle reiser som ikke er «strengt nødvendige» til resten av Kina, med unntak av Hongkong, Macau og Taiwan.

– Vi følger selvsagt UDs reiseråd, men stoppet våre reiser til og fra Kina for flere uker siden, sier Johnson i Jotun.

Også Silisiumprodusenten Elkem innførte i slutten av januar et reiseforbud til Kina, for ansatte som ikke bor i landet. Selskapet har i overkant av 3000 ansatte i Kina.

– Vi følger utviklingen knyttet til coronaviruset tett. Hovedfokuset vårt er å ta godt vare på våre ansatte både i Kina og i øvrige land hvor vi er representert, og å bidra med det vi kan for å avhjelpe situasjonen, sier kommunikasjonsansvarlig Hans Iver Odenrud til E24.

Les også

UD endrer Kina-råd som følge av coronaviruset

Strenge hygieneregler

Etter at viruset ble påvist for første gang i den kinesiske millionbyen Wuhan i desember, har det spredd seg til en rekke land verden over. Viruset er nå påvist i nærmere 30 andre land.

Hvor stor andel av de smittede som blir alvorlig syke og risikerer å dø, er fortsatt uklart. Hittil er over 1700 personer døde i Kina, og over 70.000 mennesker er smittet.

– Det viktigste for oss er å ta godt vare på de ansatte. Vi ser at veldig mange er glade for å komme tilbake i jobb etter å ha vært i karantene, så stemningen på fabrikken er god, sier Johnson i Jotun.

Han legger til at det ikke er meldt om smittetilfeller blant deres ansatte, og at ingen så langt er permittert.

– Vi passer på å følge alle hygieneråd og bruker masker.

Les også

IMF: Det nye coronaviruset kan påvirke global vekst

Les også

Politiet jakter ranere etter dorulltyveri i Hongkong

Her kan du lese mer om