Harila-familien selger golfhotell i Sverige: – Aldri vært lønnsomt

Tromsø-familien har bygget seg opp på bilsalg og næringseiendom. Men hotelldrift i Sverige ble ingen suksess.

Hussborg herregård ligger mellom Östersund og Sundsvall i Sverige. Nå selger de Tromsø-baserte eierne hotell- og golfanlegget.

Privat
  • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– Det er et fantastisk sted, så man må nesten stå på avstand for å ta et sånt valg, sier Tormod Harila til E24 om den svenske herregården fra 1850-tallet som nå er til salgs for 25 millioner norske kroner.

Han og sønnene Bård, Vegard og Glenn Tore Brevik Harila har eid herregården med tilhørende golfanlegg gjennom sitt felles holdingselskap Harila Invest imellom 12 og 15 år, anslår Harila. Han og sønnene driver for det meste med næringseiendom og bilhandel, hvor sistnevnte bedrift er bygget på forhandling av Toyota. Avisen iTromsø ga i 2017 Harila tilnavnet «Mr. Toyota i Nord».

Les også

Cruiseskipene som aldri kom

Konsernet omsatte for 663 millioner kroner i 2018, og hadde et resultat før skatt på 17,5 millioner kroner samme år.

Den svenske herregårdseiendommen og golfanlegget består av 20 forskjellige bygg, og driftes som hotell samt lokale for kurs, konferanser og selskaper. Harila forteller at herregården i sin tid tilhørte Kong Oscar II, som var den siste kongen Norge delte med Sverige før unionsoppløsningen i 1905.

Tapt millioner

Hotellet har som de fleste andre i bransjen slitt under coronakrisen, men det var ikke den avgjørende faktoren for at familien nå velger å selge.

– Det er for langt unna og for vanskelig for oss å komme oss dit. Jeg skulle faktisk vært der nå for å jobbe med dem som drifter hotellet om salget, men det går jo ikke på grunn av situasjonen, sier Harila.

Les også

27-åringen har ansvar for 750 millioner kroner

Han forteller at hotellet har gått i minus de aller fleste år, og at Tromsø-familien nå vil selge til noen som kan være tettere på.

Forretningsmann Tormod Havila og sønnene selger hotell- og golfanlegg i Sverige for 25 millioner kroner.

Avisa Tromsø

– Vi har tapt mange millioner gjennom årene, det har aldri vært lønnsomt. Anlegget har hatt en omsetning på 9–10 millioner kroner i året, og det er litt for lite. Så tror jeg ikke det skal så mye til for å få det lønnsomt, men det har ikke vi fått til, sier Harila.

Skulle bli asylmottak

Hotellet og golfanlegget har, som Harila påpeker, slitt lenge. I 2015 ville eierne løse det ved å gjøre hoteller om til asylmottak. Den gang fortalte Harila til nettstedet Svenskgolf.se at familien hadde tapt 15–20 millioner kroner på anlegget, og at de ikke kunne fortsette slik.

Nyheten opprørte lokalsamfunnet og de som driftet hotellet – men asylmottaket ble aldri noe av.

Les også

Eiendomsutvikler kjøper konkursrammet spahotell

– Vi stoppet det fordi det ble så stor motstand – heldigvis, sier Harila om saken nå, og påpeker at flyktningstrømmen stoppet opp akkurat i det de ville vært klare med et asylmottak.

Harila forteller at det er investert mye i eiendommen, og at salget ikke vil få dem i pluss om de skulle få solgt for 25 millioner kroner.

– Det har vært flere interessenter gjennom fjoråret, så 25 millioner tror jeg vi skal få for det. Men dekke tapet, det gjør det ikke – det har vi innsett, sier Harila.

De øvrige forretningene til Harila et nå på vei til å komme seg etter en corona-knekk, forteller Tromsø-forretningsmannen.

– Det går forbausende bra. Bilvirksomheten tapte mye penger i mars og april, men nå er vi optimistiske med tanke på resten av året, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hotell
  2. Reiseliv
  3. Næringseiendom
  4. Eiendom

Flere artikler