Milliardærer hetses i ny bok: - Vi sutrer ikke

Du blir ikke milliardær hvis du bruker tiden på å syte, mener investor Jens Ulltveit-Moe og får støtte.

NEKTER FOR SUTRING: Investor Jens Ulltveit-Moe mener det faller på sin egen urimelighet at milliardærer flest sutrer. Det har de ikke tid til.
Publisert:

- Nei, jeg sutrer ikke, sier investor Jens Ulltveit-Moe (69) til VG.

Ulltveit-Moe er ifølge Kapital god for fire milliarder kroner, og forfatter Mimir Kristjansson mener investoren er en av Norges mest sutrete.

LES OGSÅ: Tar et oppgjør med sutrete milliardærer

- Du blir ikke milliardær hvis du bruker tiden på å syte - da må du konsentrere deg om muligheter og verdiskaping. Det finnes sikkert velstående mennesker som syter, men da har de trolig ikke skapt velstanden sin selv, sier Jens Ulltveit-Moe.

Bidrar ikke

En annen sutrekopp, ifølge Kristjansson, er investor Øystein Stray Spetalen (49). Sandefjord-mannen, som ifølge Kapital er god for 2,8 milliarder kroner, har lite til overs for Klassekampen-journalistens resonnementer.

INGEN SUTRER: Milliardær Øystein Stray Spetalen håper bokprosjektet til Mimir Kristjansson går bra «så han bidrar til spleiselaget».

- Jeg håper boken til venstreraddisen selger ordentlig godt slik at han for en gangs skyld kan bidra med penger i spleiselaget. De fleste av personene Kristjansson harselerer med i boken startet med to tomme hender. De har skapt hundretusener av arbeidsplasser, betalt inn mange milliarder kroner skatt til spleiselaget, sier Øystein Stray Spetalen til VG.

- Kristjansson bommer?

- Venstresiden i Norge har en regel om at dersom du er rik og suksessfull, skal du i alle fall ikke uttale deg om politikk. Dersom noen gjør det, må meninger og sitater vris og vrenges på og settes sammen slik at den rike personen enten fremstår dum eller egoistisk, sier Spetalen.

Øystein Stray Spetalen sier Mimir Kristjansson har bidratt med mikroskopiske beløp til spleiselaget.

- Kristjansson har et marxistisk ståsted. Han forsvarer en politikk som i praksis har medført undertrykkelse, forfølgelse og drap på hundrevis av millioner av mennesker, sier han.

- Grafser til seg

Stray Spetalen minner om at Mimir Kristjansson tidligere i år erkjente å melde seg opp i enkeltemner på Universitetet i Oslo uten planer om å ta eksamen. Formålet var å få trene på studentenes treningssentre.

- Kristjansson grafser selv til seg det han kan i samfunnet og han har liten moral når det gjelder å utnytte sosiale goder, sier investoren.

Av de beste

Jens Ulltveit-Moe blir i boken sitert på at han til VG i 2007 uttalte: «Det har vært en stille

INGEN SUTRER 2: Heller ikke Jens Ulltveit-Moe kjenner seg igjen i at norske milliardærer er sutrete.

utflytting i mange år nå. De som har gjort det, er vinnerne. De som har satset på Norge, er taperne».

Sitatet var ifølge Ulltveit-Moe ment som en bemerkning til utflytting av arbeidsintensive eksportnæringer.

- Norge er et flott land for næringsvirksomhet, og nå er det et av de beste i verden. Skattenivået er heller ikke dårlig, men strukturen er gal, sier han. Og legger til:

- Jeg vil ikke flytte fra Norge. Både kvaliteten på mitt liv og mine forretningsmuligheter er bedre her enn noe annet sted, sier Ulltveit-Moe.

Forlaget Manifest har sendt boken til flere av de omtalte milliardærene, og VG har også vært i kontakt med flere av dem. Helgens elgjakt forhindret imidlertid flere av dem å kommentere saken.

- Jeg har ikke lest boken og har ingen kommentar, sier Stein Erik Hagen.

Publisert: