Hamstrer mobiltelefoner i Norge: – Kan bli mangel i april og mai

– Jeg har sett en signifikant endring de siste 14 dagene, sier Kai Strat, daglig leder for Telefast, Norges største importøre av mobiltelefoner.

En kunde skal ha kjøpt 500 Samsung-telefoner av Sandefjords-bedriften Telefast, som er Norges største importør av mobiltelefoner. Bildet er brukt som illustrasjon.
 • Lars Taraldsen
Publisert: Publisert:

Kai Strat, administrerende direktør i elektronikkimportørfirmaet Telefast, sier at de opplever to hovedkonsekvenser etter coronaviruset: Lavere varetilgang, og hamstring av produkter.

– Vi merker at det er dårligere tilgang på varer. Konsekvensen av det kan være at det blir mangel på varer i april og mai dersom dette fortsetter, sier Strat til E24.

Han forteller at produkter fra både Apple, Samsung og Huawei leveres fra Østen, hovedsakelig fra Kina, Korea og Vietnam. Nå bremser tilgangen.

– Vi ser blant annet at bestillinger vi skulle hatt i mars, er skjøvet på til mai. Jeg vil si det er betydelige volumer, sier Strat.

Kjøpte 500 like telefoner

Han forteller videre at den andre effekten de merker til en viss grad, er at kunder hamstrer varer.

– De forsøker å sikre seg tilgang på modeller de bruker. Vi opplever blant annet at enkelte modeller er helt utsolgt, sier han.

En av bedriftskundene slo ordentlig på stortrommen, og sikret seg 500 modeller av Samsung XCover 4S.

Les også

Flere corona-avbestillinger i konferanse- og eventbransjen: – Håper folk holder hodet kaldt

– Men vi kan få den modellen igjen, sier Strat.

Han merker også hamstring på andre modeller.

– Kunder legger inn ordre, slik at de sikre seg varer frem i tid. Jeg har sett at det er en signifikant endring de siste 14 dagene, sier han.

Telefast holder til i Sandefjord, og omsatte i 2018 for over 1,5 milliarder kroner.

Kai Strat, administrerende direktør i mobilimportørselskapet Telefast, merker coronaviruset. Enkelte har nå begynt å hamstre mobiltelefoner.

Elkjøp følger situasjonen tett

E24 har ikke fått svar fra Telefasts største konkurrent, Brightstar, som også omsatte for godt over en milliard kroner.

Elkjøp, som selger mobiltelefonene direkte til forbrukeren, sier til E24 at de ser at virusutbruddet har gitt konsekvenser for noen av deres produsenter.

– Vi er i tett dialog med våre samarbeidspartnere, og følger situasjonen tett. Vi jobber med å sikre tilgangen fremover, og har så langt god tilgjengelighet på våre telefoner, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp Norge.

Madeleien Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp Norge, sier at de er godt forberedt, og har solide lagre. Men dersom det blir forsinkelser, er det toppmodellene det først vil gå utover.

Bergly sier at de har store innkjøp og solide lagre, og er godt forberedt på eventuelle forsinkelser av øvrige produkter.

– Når det gjelder telefoner er vi også her godt forberedt, men ved forsinkelser vil det trolig først gå utover enkelte av toppmodellene, sier hun.

De kommer ikke i første omgang til å sikre seg flere varer enn normalt?

– Per dags dato er ikke dette nødvendig, da telekom er en industri med en effektiv logistikk. Dersom det blir en langvarig nedgang i produksjonen, vil dette selvsagt påvirke tilgangen, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Elkjøp
 3. Mobiltelefoner
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mangelen på disse skaper problemer for alt fra biler til hvitevarer og julelys

 2. Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring

 3. Coronaviruset: Advarer mot hamstring

 4. Hagen ser etter muligheter i krisen: – Holder øyne og ører åpne

 5. Fraktkrise kan gi varemangel i julehandelen