Over 1 milliard uriktig delt ut i skattefunn-ordning

I strid med reglene kan norske bedrifter ha fått over 1 milliard kroner i støtte fra staten over skattefunn-ordningen. Nå risikerer de å måtte betale tilbake.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

En godt skjult EØS-regel som forbyr å gi støtte til selskaper som har tapt halvparten av egenkapitalen sin og er i vanskeligheter, er ikke benyttet når norske bedrifter har søkt om støtte etter skattefunn-ordningen, skriver Dagens Næringsliv. Nå risikerer opp mot 2.000 selskaper som har fått utbetalt støtte i strid med reglene siden 2014, å måtte betale tilbake over 1 milliard kroner.

– Av om lag 4.300 selskaper som krevde skattefunn-fradrag i 2017, anslås det at om lag 600 har oppfylt vilkårene for å være i «vanskeligheter» fordi mer enn halvparten av aksjekapitalen er tapt og selskapene ikke er en liten eller mellomstor bedrift yngre enn tre år, skriver kommunikasjonsavdelingen i Finansdepartementet til avisen.

Les også

4,5 milliarder i skattefradrag til forskning og utvikling

Det anslås at denne andelen utgjør 13 prosent av alle søkere. Om lag like mange er omfattet av feilen for 2015 og 2016. EØS-regelen har ikke vært omtalt i noen retningslinjer for å skattefunn-ordningen.

– Dette ser ganske useriøst ut. Man bør kunne forvente at norske myndigheter forstår regelverket, sier førsteamanuensis og ekspert i statsstøtterett, Malgorzata Cyndecka, ved Universitetet i Bergen.

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. KPMG: Norge alene om å vurdere ny «lakseskatt»

  2. Kommentar: Hvem eier grunnrenta fra norsk natur?

  3. DN: Stordalen får skattesmell på 161 mill.

  4. Annonsørinnhold

  5. Laksegigantene må betale mer skatt. Men disse pengene bør bli igjen langs kysten

  6. Økonomiprofessor mener regjeringens lakseavgift er uheldig