Kraftig bemanningskutt i byggebransjen etter lovendring

Nye tall viser at det ble leid inn 15 prosent færre arbeidstimer til bygg- og anleggsbransjen i tredje kvartal, og i Oslo var utviklingen enda kraftigere. NHO skylder på nye regler.

Det har blitt vanskeligere for byggebransjen å finne midlertidig arbeidskraft ettersom bemanningsbyråene nå må ansette fast, noe som også viser seg i antallet innleide timer innen bygg- og anlegg.

Kallestad, Gorm / NTB scanpix
 • Sindre Hopland
Publisert:

Fra 1. januar 2019 ble det gjort endringer i arbeidsmiljøloven som gjorde at selskaper som er bundet av tariffavtale, fikk større begrensninger ved innleie av arbeid.

Endringene inkluderte følgende tre punkter:

 • Det blir forbudt med såkalte nulltimerskontrakter i alle bransjer, for å hindre at folk har kontrakter der de ikke får lønn mellom oppdrag.
 • Det er bare selskaper som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett, som kan avtale tidsbegrenset innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak i Norge.
 • Bemanningsbyråene skal som hovedregel bare ha faste ansatte.

Statistikken viser det tydelig i Oslo, hvor det er 23 prosent færre arbeidstimer innleid til bygg i tredje kvartal sammenlignet med i fjor. Med andre ord har nesten en fjerdedel av markedet forsvunnet.

Omsetningen i denne delen av bemanningsbransjen falt med 7,3 prosent.

– Bransjen melder om at dette er krevende, og disse resultatene taler for seg, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne Cecilie Kaltenborn.

Regelendringen ble gjennomført for å bidra til større forutsigbarhet og trygghet i norsk arbeidsliv, noe som betyr at bemanningsbyråer ikke lenger kan ha fast ansatte uten lønn mellom oppdrag.

Eksisterende avtaler kunne utvides til 1. juli, og NHO mener det er derfor utslagene er store i tredje kvartal.

Les på E24+

Slik gikk det forrige gang det var priskrig på øl

– Risiko for de mindre

– Statistikken som vi fremlegger nå, er et bevis på at lovendringene har hatt effekt for markedet til bemanningsbedriftene. Det store spørsmålet er hvordan bygningsbransjen løser sitt mannskapsbehov når de leier mindre inn, sier Kaltenborn.

Hun er redd for at de mindre byråene som spesialiserer seg på bygg og anlegg, ikke vil klare seg.

Kaltenborn sier NHO har advart mot utviklingen og mener resultatet blant annet blir at bemanningsbyråene blir en dårligere vei inn i arbeidslivet.

– Risikoen blir lagt på arbeidsgiver, noe som kan føre til at de store overlever, mens de mindre faller bort, spesielt de som har spesialisert seg på enkeltbransjer, sier NHO-toppen.

Anne-Cecilie Kaltenborn, Administrerende direktør i NHO Service og Handel, sier det er lett å se effektene av endringen i arbeidsmiljøloven.

Heiko Junge / NTB scanpix

– En vesentlig korrigering

Stolt Bemanning er et av selskapene som spesialiserer seg på bemanning til bygg- og anlegg.

Selskapet merker godt til endringene.

– Vi står midt i en omstillingsfase og må gjøre drastiske grep for å overleve, sier Stolt-sjef Heine Aardalen.

For mange er bemanningsbransjen en billett inn i arbeidslivet, men denne billetten blir sjeldnere med de nye reglene som gjør at alle ansatte i bemanningsbyråene må ha faste kontrakter, mener Aardalen.

– Vi må takke nei til mange av dem med hull i cv-en, som vi før kunne takke ja til. Det er ikke lenger like stort rom for å satse på dem med de nye reglene.

Men det betyr også nedbemanning for Stolt, som har sett oppdragsmengden krympe den siste tiden.

– Omsetningen vår har falt fra 232 millioner i fjor til å ende på rundt 198 millioner kroner i år, sier Aardalen, som knyttet fallet direkte til lovendringen.

– Det er et tydelig behov for flere bein å stå på, sier han.

Den stygge ulven

Aardalen i Stolt mener det er positivt at de nye reglene skaper bedre forutsigbarhet for de ansatte.

– Vårt budskap er reguler gjerne bransjen og kontraktene våre, men gi oss også tid til å gjennomføre endringene på en god måte, sier han.

Bemanningssjefen mener likevel politikerne har en vei å gå før de forstår bransjen de regulerer.

– Jeg vil påstå at det er politisk mote å snakke ned bemanningsbransjen, og man er ikke redd for å kaste rundt seg med uttrykk som løsarbeider og «lua i hånden» når dette ikke er normen, sier han og legger til:

– Vi er ikke den store stygge ulven. De fleste er opptatt av å gjøre en god og ryddig jobb.

Da endringen ble et faktum forrige sommer sa flere politikere at dette ikke ville føre til store endringer for bransjen.

– Sannheten er at det ikke vil få veldig store konsekvenser. Det viktigste med endringene er at vi får bukt med ordningen hvor folk ikke får lønn mellom oppdrag. Det er en stor seier, som vil sikre mer stabile rammevilkår for arbeidstagerne, sa stortingsrepresentant Steinar Reiten (KrF).

Her kan du lese mer om

 1. NHO
 2. Fagforening
 3. Arbeidsliv
 4. Bygg og anlegg
 5. Bemanning
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Arbeidsgivere savner utvidet permitteringsperiode i revidert budsjett: – For sent over sommeren

 2. Nye innreiseregler gir flere arbeidsuker i Norge: – Lenge å være borte fra familien

 3. Usikkert hvordan flytilbudet blir i sommer: – Vi tror og håper at mange vil ut å fly

 4. Annonsørinnhold

 5. Tvunget til å stenge før nye regler: – Føler vi har blitt lurt

 6. Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder