Widerøe-sjefen: – I europeisk sammenheng er det nå to lag

Widerøe-sjef Stein Nilsen mener i likhet med Norwegian-sjef Jacob Schram at det pågår en forskjellsbehandling i europeisk luftfart.

Widerøe-sjef Stein Nilsen
Publisert: Publisert:

Nilsen har sammen med sine kollegaer hatt en svært krevende vår. Selskapet taper penger uke for uke, og jobber iherdig med å komme seg gjennom krisen.

Det gjør også Norwegian, og Jacob Schram går lørdag hardt ut mot det han omtaler som forskjellsbehandling, der SAS får krisehjelp av alle tre land, mens Norwegian og Widerøe kun tilbys hjelp fra norske myndigheter.

Les også

Norwegian-sjefen langer ut mot støttenekt: – Jeg forstår ikke hvorfor politikerne ikke vil ha sunn konkurranse

Nilsen forteller at Widerøe hadde en egenkapitalandel på over 30 prosent før coronapandemien traff, men at Widerøe også trenger mer finansiering snart:

– Så langt har vi ikke benyttet de norske statsgaranterte lånene, men det blir vi tvunget til å gjøre. Vi klarer oss selv frem til august/september før vi trolig må søke lån der, sier Nilsen.

– Men dagens situasjon er jo som å være med i luksusfellen, man blir tvunget til å låne penger for å dekke underskudd, skyter han inn.

Han ønsker ikke å kommentere redningspakken til SAS og hva deres svenske og danske eiere gjør for konkurrenten, men han mener generelt at det nå pågår en forskjellsbehandling:

– I et europeisk perspektiv er det nå to lag – de flyselskapene som får statlig egenkapital og de som ikke får det, sier Nilsen.

Roser norsk tilnærming

– Jeg har sansen for norske myndigheters tilnærming, der man behandler alle de tre selskapene likt, sier Nilsen.

Han peker på at det også er en stor forskjell på å få statlig garanterte lån som må betales tilbake og det å få frisk egenkapital.

– Alt dette vil igjen gi en stor forskjell i muligheten og evnen flyselskapene har til å konkurrere, avhengig om man får mer statlig egenkapital eller om man må klare seg selv.

– Vi registrerer hva Danmark og Sverige gjør, men vi får ikke gjort noe med det, sier Nilsen videre.

Les på E24+

Børskommentar: Spørsmålet Norwegian-traderne ikke vil stille seg, bør få dem på andre tanker

Nilsen peker på at lavprisselskapet Ryanair, som ikke har fått noe statlig egenkapitalpåfyll, har varslet at de vil påklage redningspakkene til flere flyselskaper inn for EU-domstolen – inkludert redningspakken til svenske myndigheter.

Widerøe konkurrere både direkte og indirekte mot SAS, Norwegian og andre flyselskap på ruter i Skandinavia, til Storbritannia og Tyskland.

Widerøe-sjefen sier at det viktigste myndighetene kan gjøre for selskapet hans nå fremover er å utvide permitteringsperioden til 52 uker, forlenge kuttet i flypassasjeravgiften og gi flyselskapene tilgang på kompensasjonsordningen.

Les også

ESA dropper årelang konkurransesak mot Widerøe: – Vil fortsette å følge nøye med på markedene

Publisert: