Boligtopper venter salgsvekst etter prisnedgang

Prisnedgang før sommeren har ført til at det er solgt flere boliger i hovedstaden i juli i år enn i fjor. 

SOMMERMODUS: Boligsalget i juli varierer. I Oslo selges det mer enn samme tid i fjor. Bildet viser leiligheter på Sørenga i Oslo.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
Publisert:

– Fra 1. til 11. juli er det solgt 321 boliger i Oslo, mens innenfor samme periode i fjor ble det solgt 211 boliger. Vi har hatt flere oppdrag inn mot sommeren og det selges boliger hver dag, sier Jon Olav Halgunset, administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 i Oslo og Akershus.

Oslo hadde den svakeste prisutviklingen i juni med en nedgang på 3,1 prosent, mens nedgangen i mai var på 1,4 prosent. Halgunset har tro på en fortsatt nedadgående pristrend i juli, som vil føre til flere boligsalg.

– Mange av de boligene som ikke ble solgt i juni, blir solgt nå i juli. Forrige måned var det vanskeligere å selge de sentrale, mindre leiligheten, da de var like utseendemessig slik at prisene ofte blir avgjørende, sier Halgunset.

Det er ikke mulig å få tak i foreløpige boligsalgstall i juli for hele landet.

Les også

Boligprisene falt med 1,6 prosent i juni (sesongjustert ned 0,7 prosent)

Varierende visningsbesøk

Jon Olav Halgunset, administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Foto: Eiendomsmegler 1

Tidligere i juli skrev E24 om labert oppmøte på visninger i Oslo. Krogsveen-megler Arne T. Sogn fortalte at de har hatt langt mindre henvendelser den siste tiden, samt at det de siste par månedene har det vært lite folk på visning. Halgunset kjenner seg igjen i dette.

– Det er lite folk på visningene nå sammenlignet med tidligere, men de som kommer er til gjengjeld svært aktuelle kjøpere. Inntrykket av at færre boliger selges er dermed feil, sier Halgunset.

Han legger til at det har blitt et vesentlig mer selektivt marked med store variasjoner i interesse alt etter hvilket objekt som er til salgs.

– Størst interesse er det for boliger med hageflekk, minst for små byleiligheter, sier Halgunset.

– Vi selger dobbelt så mange boliger i Stavanger

Janne Mette Bergesen, daglig leder i Privatmegleren Bergesen & Partnere i Stavanger.

Foto: Privatmegleren Bergesen & Partnere

Selv om visningene i Stavanger også er mindre besøkt nå enn da boligmarkedet var hetere, merker de lokale meglerne at interessen tar seg opp.

– Det er mer aktivitet på visningene og mange budrunder er mye bedre i år. Vi har solgt nesten dobbelt så mange boliger hittil i år som samme periode i fjor, og tiden fremover ser svært lovende ut, sier Janne Mette Bergesen, daglig leder i Privatmegleren Bergesen & Partnere i Stavanger.

– Meglerne våre forteller at det er lenge siden de har hatt det så travelt i juli som i år, fortsetter hun.

Boligmarkedet i Stavanger hadde en liten prisnedgang på 0,8 prosent i juni, men en oppgang i mai. Bergesen tror at prisoppgangen i regionen er noe av årsaken til at det selges flere boliger.

– Folk tenker at bunnen ble nådd i 2016, og at prisene vil fortsette oppover. Det store oljesjokket og medieskriveriene har nok skremt mange fra å kjøpe bolig, men nå har frykten lagt seg, sier Bergesen.

Meglerne merker at det er en annen stemning i boligmarkedet nå enn tidligere. Det er ventet at aktiviteten tar seg videre opp til høsten, da det vil komme en kombinasjon av usolgte og nye boliger på markedet.

– Boligmarkedet i Stavanger-regionen er friskmeldt, men ikke brennhett. Hos oss peker pilene opp, ikke ned. Arbeidsledigheten stiger ikke lenger, psykologien i distriktet er mye bedre og dette smitter over på boligmarkedet. Jeg har tro på en god høst med flere og kjappere salg enn i fjor, sier Rune Bertelsen, regionsjef i Eiendomsmegler 1 Sør-Vestlandet.

Les også

Optimismen tilbake i Stavanger – tror på boligprishopp

Tror på høsten

Det er ventet at flere kommer til Stavanger for å etablere seg til høsten, og det merkes at spesielt studenter investerer i bolig i håp om videre prisoppgang. Nyetablerte boligkjøpere er også ventet til Oslo.

– Det kommer både nye boliger og kjøpere i hovedstaden utover høsten. Folk vil selge og kjøpe, som bidrar til å opprettholde dynamikken i markedet. Det ble solgt mange boliger i løpet av våren, og flere vil bli solgt til høsten, sier Halgunset i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

I Bodø er forventningene til høsten også høye. Sammen med Tromsø hadde Bodø den sterkeste prisutviklingen i juni med en stigning på 0,2 prosent.

Ole Marius Løberg, daglig leder i Eiendomsmegler 1 Bodø.

Foto: Eiendomsmegler 1

– Vi har store forventninger til høsten, og etterspørselen etter boliger er stor. Det er et positivt boligmarked i Bodø sammenlignet med andre steder i landet, da vi har hatt en flat og svakt økende prisutvikling slik at kjøperne ikke har blitt skremt vekk, sier Ole Marius Løberg, daglig leder i Eiendomsmegler 1 Bodø.

Hittil i juli er det solgt 32 boliger i Bodø, mot 44 i samme periode i fjor.

– Det tar litt lengre tid å selge boliger i Bodø nå enn på samme tid i fjor, men sommeren er rolig tid i boligmarkedet og forskjellene er ikke særlig store. Det er stort sett tilfeldigheter som spiller inn, sier Løberg.

Tar tid i Tromsø

Salgstiden i Tromsø har også gått noe opp og meglerne merker at de må ha flere visninger og forhandle mer med kjøperne.

Børge Martinussen, daglig leder i Eie Tromsø.

Foto: Eie

– Folk bruker mer tid på å slå til. Dette er nok på grunn av at færre får finansiering fra banken, samt at de ser til utviklingen i Oslo og blir usikre på fremtiden til boligmarkedet, sier Børge Martinussen, daglig leder i Eie Tromsø.

Martinussen forteller at de likevel har solgt noen flere boliger i juli i så sammenlignet med samme måned i fjor, og at han tror det blir en noenlunde normal måned. Til høsten kommer det både usolgte og nye boliger til salgs.

– Det er ganske jevn interesse for objektene som legges ut, der ingen boligtyper utmerker seg vesentlig. Jeg tror på en flat prisutvikling fremover, og at det totalt sett blir maks én prosent prisoppgang ut året i Tromsø, sier Martinussen.

Les også

Meglertopp om unge boligkjøpere etter prisstopp: – Har fått en brutal lærdom

Les også

Oslo-megler om prisbremsen: – Selgerne har for høye forventninger

Les også

Vi dro på visninger i Oslo for å snakke med boligkjøpere. Ingen kom.

Her kan du lese mer om