Brexit kan fyre opp gammel sjokoladekonflikt: Er dette melkesjokolade?

Ja, mener Norge og Storbritannia. Nei, mener EU-land.

DAIRY MILK: Mondeléz, som også eier Freia, eksporterer denne sjokoladen til hele EU. Ifølge BBC faller denne sjokoladen inn under kategorien «melkesjokolade» i Norge og Storbritannia, og under «familiesjokolade» i de fleste EU-land.
Publisert: Publisert:

– Kakaosmør er det eneste fettet som kan brukes i sjokolade, slår selvutnevnt «sjokoladepurist» Angus Thirlwell, som står bak britiskproduserte Hotel Chocolat, fast i et intervju med BBC.

Uttalelsen går rett i kjernen av sjokoladekonflikten som kan blusse opp igjen når britene forlater EU-samarbeidet.

For å kunne bruke navnet «melkesjokolade», krever nemlig flere av EUs medlemsland at produktet skal inneholde minst 30 prosent kakao, og det skal være helt uten vegetabilsk fett. Britene på sin side tillater fem prosent vegetabilsk fett og noe mindre kakao.

Tidligere var det opp til hvert enkelt medlemsland å vurdere sin definisjon, men etter en årelang krangel vant de britiske produsentene frem i 2003. I en rettslig kjennelse heter det at britiske produsenter får selge sine produkter under navnet «familiesjokolade».

Les også

Coop beskylder Hvals sjokolade-sjef for trakassering

«Sjokoladepurister»

Franskmenn, spanjoler, italienere og belgere er blant EU-landene som har strengest sjokolade-reglement.

Produsentene her mener at navn som «vegelade» eller «sjokolade-substitutt» er mer passende enn «familiesjokolade» når produksjonen ikke er i samsvar med landets gjeldende regelverk.

Siden 2003 har de imidlertid måttet finne seg i å selge sjokolade med opptil 20 prosent melkepulver og fem prosent vegetabilsk fett som «familiesjokolade» med merkingen «inneholder vegetabilsk fett i tillegg til kakaosmør».

Nå advarer Storbritannias tidligere visestatsminister om at konkurrentene vil ta opp kampen når brexit settes i gang.

– Jeg kan garantere at «sjokoladepurister» raskt vil begynne å fikle med definisjonen av sjokolade og gjøre det mye vanskeligere for britiske eksportører å eksportere til andre steder i Europa, advarte tidligere visestatsminister Nick Clegg i en tale mandag ifølge Bloomberg.

Les også

Verdens dyreste sjokolade

Her i Norge kan man, i likhet med Storbritannia, bruke opptil fem prosent vegetabilsk fett i produksjonen av melkesjokolade. Sjokoladen skal inneholde minst 25 prosent kakaotørrstoff, minst 14 prosent melketørrstoff og minst 25 prosent fettstoffer totalt.

Reglene er definert i Forskrift om kakao- og sjokoladeprodukter som ble kunngjort i 2002.

Tilpasser seg

Ifølge Bloomberg hevder Clegg at diskusjoner rundt felles definisjoner vil bli et tema når brexit-forhandlingene settes i gang, og at det i så fall påvirke produsenter som Nestlé og Mondelez, som norske Freia er en del av.

– Nestlé tilpasser seg gjeldende lover og regler i hvert enkelt marked vi selger varer i, og som en global aktør lager vi allerede sjokolade både med og uten vegetabilsk fett, sier kommunikasjonssjef Axel Heiberg-Andersen i Nestlé Norge til E24.

Han påpeker at Brexit foreløpig ikke har hatt noen innvirkning på bruken av vegetabilsk fett i sjokolade.

– Er sjokolade med vegetabilsk fett ekte sjokolade?

– Ja, ifølge definisjonen er det det. Vegetabilsk fett var tillatt og ble brukt i mange EU-land før direktivet fra år 2000 ble innført, sier han.

Palmeolje

Vegetabilsk olje er en samlebetegnelse for plantebaserte oljer. Verstingen palmeolje er en av de mest produserte vegetabilske oljene, og produsenter har blitt kritisert for å gjemme palmeolje bak samlebetegnelsen på ingredienslisten.

Les også

Disse varene har blitt kastet ut av butikkhyllene

De siste årene har palemoljebruken blant matvareprodusentene blitt redusert med 70 prosent etter store kampanjer fra miljøbevegelsen, ifølge Regnskogfondet.

Freias påskeegg fikk stor oppmerksomhet i fjor etter at Norges mest leste blogger, Sophie Elise Isachsen, skrev blogginnlegget «Ikke kjøp disse eggene!».

Boikott-kampanjen under påskuddet om å redde regnskogen, skapte stort engasjement i sosiale medier. Facebook-gruppen «NEI til palmeolje i Freias påskeegg» ble raskt opprettet. Gruppen er nå likt av 2.700 personer.

Fjernet påskeeggene

Kampanjen førte til at Nidar fjernet palmeoljen fra sin variant «sjokoladeegg». Freias «påskeegg» inneholder imidlertid fortsatt palmeolje. Det gjør blant annet at Rema 1000 har varslet salgsboikott neste år, på tross av at Mondelez står fast ved at palmeoljen er sertifisert av Roundtable and Sustainable Palm Oil (RSPO) og i utgangspunktet ikke skal bidra til avskoging av regnskogen.

Les også

Regnskogfondet om Oljefondet: Tjener fortsatt store penger på regnskogødeleggelse

– Mondelez handler 100 prosent RSPO-palmeolje, og har gjort det siden 2013 gjennom en kombinasjon av RSPO-sertifisert olje og Greenpalm-sertifikater som støtter bærekraftig produksjon. Det vil si at den enten er RSPO-sertifisert, eller at vi gjennom Green Palm-sertifiseringen har støttet produksjon av tilsvarende mengde bærekraftig palmeolje, sa kommunikasjonsdirektør Celin Huseby i Mondelez til E24 i februar.

I Regnskogfondets «palmeoljeguide»finnes totalt 31 produkter i kategorien «sjokolade».

Publisert:

Her kan du lese mer om