Wells Fargo-sjef gir avkall på over 332 millioner for å beholde jobben

Wells Fargo-sjef John Stumpf tar desperate grep i kampen om å beholde jobben i den skandalerammede banken.

OFRER GIGANTSUM: Administrerende direktør i Wells Fargo, John Stumpf har bedt styret om han kan gi avkall på lønn og aksjer for over 41 millioner dollar mens banken blir etterforsket.

Foto: Justin Sullivan AFP
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

Administrerende direktør John Stumpf i Wells Fargo klamrer seg fast for å beholde jobben etter det tidligere i september ble kjent at den amerikanske storbanken må betale milliardbot for triksing med millioner av fiktive kontoer.

Stumpf gir nå avkall på over 41 millioner dollar i aksjer og lønn mens bankens styre etterforsker hvordan ansatte kunne opprette disse såkalte «spøkelseskontoene», skriver Wall Street Journal.

Ifølge Bloomberg fortalte Stumpf i et notat til ansatte at han tilbød seg å gi opp 41 millioner dollar i såkalte «unvested stocks», altså aksjer som står i Stumpf navn, men som han ennå ikke eier, og dermed ikke kan selge eller overføre til en annen part.

Med slike aksjer kan man heller ikke bruke stemmerett. Med andre ord har man ikke annet enn et løfte om fremtidig eierskap.

Millionene går tilbake til 2013, og styret godtok tilbudet.

Verdiene representerer rundt en fjerdedel av den totale kompensasjonen han har opparbeidet seg gjennom sine 35 år i banken, ifølge en uavhengig analyse av konsulentselskapet Overture Group, skriver Wall Street Journal.

Onsdag kveld opplyser selskapet at Stumpf sannsynligvis vil fortsette som sjef fremover, og at hans skjebne avhenger av etterforskningens funn, skriver nyhetsbyrået Dow Jones.

Det opplyses også at det ikke har vært formelle diskusjoner om en eventuell avgang.

Utbredt triksing

Det har pågått utbredt triksing med kundevervingen i storbanken.

Tusenvis av ansatte er innblandet i opprettelsen av fiktive kontoer, såkalte spøkelseskontoer.

Motivet skal ha vært å trikse med tallene slik at det har sett ut som om bankens ansatte har solgt flere bankprodukter enn realiteten er. Slik har de ansatte også mottatt høyere bonusutbetalinger fra arbeidsgiveren.

Forholdet går tilbake til 2011, og det amerikanske forbrukerbyrået for finanstjenester (the Consumer Financial Protection Bureau/CFPB) har gitt banken bøter på til sammen 185 millioner dollar. Det tilsvarer 1.465 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det er den største boten noensinne gitt av CFPB, ifølge Financial Times.

Ansatte som unnlot å delta i storbankens triksing med «spøkelseskontoer» sier de fikk sparken for dårlig måloppnåelse, og saksøker nå Wells Fargo for 21 milliarder.

Les også

Eks-ansatte saksøker Wells Fargo for 21 milliarder

Mister bonus

5.300 ansatte måtte gå da kundejukset i storbanken ble avslørt. Nå går lederen for skandaleavdelingen, Carrie Tolstedt (56) av med pensjon.

De 5.300 ansatte skal alle ha arbeidet i Tolstedts avdeling.

Etter 27 år i banken får Tolstedt med seg 125 millioner dollar, det er 1,02 milliarder kroner, i pensjonspakken.

Styret har nå imidlertid besluttet at også Tolsted må gi avkall på aksjer verdt 19 millioner dollar. Hverken Stumpf eller Tolstedt vil få noen bonus i 2016.

Ifølge avisen har Tolstedt forlatt banken, tidligere enn planlagt. Hun skulle opprinnelig ha gått av 31. desember.

Forlanger avgang

Forrige uke forlangte senator Elisabeth Warren at Stumpf går av på grunn av «feigt lederskap», etter han beskyldte lavt betalte ansatte for triksingen, skriver Bloomberg.

Å gi opp lønn betyr ikke at det er en slutt på spørsmålet om hvorvidt Stumpf bøe lede en bank, ifølge jusprofessor Erik Gordon ved University og Michigan in Ann Arbor.

– Han er ansvarlig for kulturen of han visste at han burde ha kjent til denne praksisen som var så utbredt og velkjent i banken, sier Gordon.

Les også

Eks-ansatte saksøker Wells Fargo for 21 milliarder

Les også

Her er de største bankbøtene i nyere tid

Les også

Sparket 5.300 etter bankskandale - lederen får milliardpensjon

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Bank
  3. Aksjer

Flere artikler

  1. Wells Fargo kutter bonuser til toppledelsen

  2. Sparket 5.300 etter bankskandale - lederen får milliardpensjon

  3. Wells Fargo krever 650 mill. fra tidligere toppledere

  4. Buffett tapte 11,5 milliarder på bankskandalen

  5. Milliardsmell for storbank etter funn av «spøkelseskontoer»