Norge må importere korn fra Kasakhstan etter tørkesommeren

For å få nok mel til blant annet julebaksten må Norge importere korn fra Polen og Kasakhstan etter den ekstremt tørre sommeren.

TØRKE:På grunn av den ekstremt tørre sommeren har mange bønder en svært redusert avling. Slik så det ut hos bonde Lars Halvor Stokstad på Kløfta i begynnelsen av juli. Han regnet da med å få halvert avlingen i år.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

NRK har vært i kontakt med flere møller i Sør-Norge. De fleste har i år bare fått inn en tredel av kornmengden de pleier å få.

På grunn av den tørre sommeren er de norske kornene både for små og for få. Dermed kommer vi til å importere rundt 70 prosent av kornet som blir brukt til mel i Norge, ifølge kanalen. På et godt år er Norge selvforsynt med matkorn.

– Vi er heldige i Norge som har kjøpekraft, for vi får alltid tak i korn. Det finnes nok korn på verdensmarkedet, sier innkjøpssjef Roar Bjørkeli i Norgesmøllene.

Vanligvis importerer vi fra Sverige og Danmark. De landene vi handler mest med, har imidlertid samme klimautfordringer som oss.

– Vi skal ta en del fra Polen, men vi må også helt til Kasakhstan for å få tak i en del, sier Bjørkeli. Han forsikrer om at det blir gjennomført utvidet kontroll på korn fra Kasakhstan.

Les også

Tørkerammede bønder får krisehjelp-nei fra Dale

Les også

Nationen: Avlingstap på 5,5 milliarder for norske bønder

Les også

Bondelaget frykter konkurser grunnet EU-import

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Landbruk

Flere artikler

 1. BNP-veksten falt etter tørr sommer

 2. Småbrukarlaget mener tørken kan gi tap på 2–3 milliarder

 3. Venter 1.000 kroner lavere strømregning

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Med dette håndtrykket sluker Corvus Energy konkurrenten

 6. Betalt innhold

  Batterifabrikk venter økt omsetning og høyere investeringer etter Equinor-mål