1. juli blir sjokoladen dyrere

Høye kakaopriser får konsekvenser: Fra første juli blir kakaorelaterte produkter dyrere i norske butikker, opplyser butikkjedene.

TIL VÆRS: Prisene på kakaobønner har steget markant de siste årene. Nå heves prisene på sjokolade og andre kakaorelaterte produkter fra 1. juli.
  • John Thomas Aarø
  • Thomas Solberg
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

- Jeg kan bekrefte at råvareprisene på kakao har økt det siste året. Vi har økt prisene på kakao og sjokoladeprodukter det siste året, blant annet på grunn dette.

Det sier kommunikasjonsrådgiver i Ica Norge, Lise Mette Kjellberg.

Bransjen har to såkalte «prisendringsvinduer» i året.

Da får de ifølge Kjellberg nye priser fra leverandørene, som de så justerer egne priser etter. De siste to vinduene var 1. februar og 1. juli. I begge tilfeller økte de prisene på sjokoladeprodukter.

Les også

- Enten må sjokoladen bli dyrere, eller så må sjokoladeplatene bli mindre

Høyere priser

Kjellberg ønsker ikke å gi et konkret eksempel på hvor mye mer kakaorelaterte produkter har steget i løpet av året.

- Når det gjelder utpriser, så varierer disse også ut fra priskonkurransen i markedet, og graden av tilbud i forbindelse med kampanjer. Vi har derfor ikke noe priseksempel å vise til.

Også Coop Norge bekrefter også at kjeden har fått beskjed fra produsentene om at prisene vil øke igjen i juli:

- Ja, vi har blitt varslet om at prisen på kakaoprodukter vil øke, fra første juli i år. Men hvor mye, og hvorfor, det må du nesten snakke med leverandørene om, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Les også

Sjokolademagnat seiler opp som favoritt i Ukraina

- Merker det

Robert Rønning er kommunikasjonsdirektør i Orkla, selskapet som eier sjokoladeprodusenten Nidar.

Celin Huseby, nordisk kommunikasjonssjef i Mondelez

Han vil ikke gå nærmere inn på hvordan høyere pris kakaobønner slår inn på prisen på de sjokoladerelaterte produktene de lage, og forteller at prisdiskusjonen tas med hver enkelt kunde.

Han forteller at selskapet har merket at prisene på kakao har gått opp.

- Det har vært dommedagsprofetier i veldig mange år, og det får stå på andres regning. Vi er i en situasjon der vi har tilgang til råvarer, sier Rønning.

Stor etterspørsel i Norge

Heller ikke Celin Huseby, nordisk kommunikasjonssef hos Mondelez, som eier Freia, ønsker svare på hvorfor, på hvilke produkter og mye mye prisene settes opp.

- Som selskap har vi dessverre ikke mulighet til å kommentere spesifikt på utsalgspriser, råvarepriser og spekulasjoner rundt fremtidige trender, sier hun.

Mondelēz International står bak varemerker som Freia, Kvikk Lunsj, Melkesjokolade, Toblerone og Kong Haakon.

- Som en av verdens største sjokoladeprodusenter vil vi naturlig nok ha et spesielt behov for kakao også i fremtiden, og da spesielt kakaosmør, kakaopulver og kakaoliquer, sier Huseby.

- Her i Norge er det ingenting som tilsier at etterspørselen etter sjokolade kommer til å synke. Bare i fjor solgte vi over 16.000 tonn med sjokolade, og hadde produksjonsrekord på Rodeløkka i Oslo.

Les også

Verdens dyreste sjokolade

Tror nordmenn vil betale

Daglig leder Dag Kjetil Øyna i Norske Sjokoladefabrikkers Forening (NSF) tror ikke at den stive kakaoprisen vil påvirke det norske sjokolademarkedet nevneverdig.

Han tror nordmenn vil betale mer for sjokoladen, dersom prisen skulle stige noe.

- Jeg tror ikke at en høyere kakaopris vil ha stor innvirkning på det norske markedet. Om sjokoladeprisen skulle gå opp 10-15 prosent, er ikke det så vesentlig. Det tror jeg markedet kan takle, sier Øyna til E24.

Han understreker at han ikke har oversikt over i hvilken grad den kakaoprisen slår ut i butikkprisene.

(Saken fortsetter under bildet)

STOREKSPORTØRER: Elfenbenskysten og Ghana produsere 60 prosent av all kakaoproduksjon i verden. Bildet viser havnearbeidere i Elfenbenskysten klargjøre sekker med kakao for eksport.

- Grunnleggende bekymring

En voksende middelklasse i India, Russland og Kina har gjort at sjokoladeforbruket har steget betraktelig, noe som har fyrt prisene opp på det høyeste nivået på tre år.

Men produksjonen av kakaobønner er knapp.

Også Huseby i Freia peker på at det i lengre tid har vært tøft å være kakaobonde, og at det i mange kakaosamfunn er mye dårlige avlinger, som igjen fører til lavere inntekter for bøndene.

- Dette gjør at yrket ikke lenger er attraktivt for unge potensielle arvtakere, som heller ønsker seg ut av kakaoproduksjonen, sier hun, og fortsetter:

- Dette lover dårlig for sjokoladeindustrien, hvor etterspørselen etter kakao sannsynligvis vil fortsette å holde seg på dagens nivå, om ikke fortsette å øke. Gjennom programmet Cocoa Life fokuserer vi på bærekraftig kakaodyrkning i form av bedre utnyttelse av jorden, som igjen gir økt produktivitet for over 200.000 kakaobønder.

Les også

Leger vil ha dyrere godteri

Tviler på kakaomangel

Øyna i NSF tviler på at det vil oppstå en situasjon der sjokoladeprodusenter ikke får tilgang på nok kakaobønner.

- På kort sikt kan det oppstå, men på lengre sikt tror jeg lite på det. Det er fordi prisen på kakaobønner i en slik situasjon vil gå opp, noe som vil gi grunnlag for å øke produksjonen. I Ghana og Elfenbenskysten kan produksjonen dobles, sier han.

Det er imidlertid en del forhold som må legges til rette for at det skal skje, blant annet må kakaobønder med begrensede ressurser få hjelp til å plante flere kakaotrær.

- Det er en kjempeutfordring at det mangler trær. I tillegg må man huske på at det tar to til fem år før man kan begynne å høste, sier Øyna.

Les også:

Rema 1000 om Orklas palmeoljetiltak: - Velkommen etterOrkla dropper palmeoljenGodterireklame-forbud sables ned

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tørke i Vest-Afrika: Kakaoprisene øker

  2. Tror ikke høyere sjokoladepris temmer søtsuget

  3. Kakaoprisene stuper til jul

  4. - Enten må sjokoladen bli dyrere, eller så må sjokoladeplatene bli mindre

  5. Sverige forbyr m&m's