ICA ber om henleggelse

ICA Norge har sendt sitt svar til Konkurransetilsynet.

SENDT SVAR: ICA Norge kom i dag med svar til Konkurransetilsynet om deres syn på opphør av samarbeidsavtalen med Norgesgruppen.

Erik Johansen
Publisert:,

Den 13. februar sendte Konkurransetilsynet ut sitt varsel om opphør av samarbeidsavtalen mellom ICA Norge og Norgesgruppen.

Partene fikk samtidig frist til 25. april for å svare på varselet, før Konkurransetilsynet fatter et endelig vedtak.

ICA Norge har i dag sendt sitt svar.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis opplyser til E24 at det ikke er kommet noe ny informasjon eller ny argumenter inn i brevet til Konkurransetilsynet.

- Vi vil heller ikke komme med noen konsekvenser av avtalen før endelig avgjørelse er tatt av konkurransemyndighetene (ref. tidligere utsagn fra svenske kjøpmenn om ønske om nedleggelser i Norge, se lenger ned i saken), sier Takle Friis til E24.

ICA-sjef Thorbjørn Theie.

Helge Mikalsen

- I svaret ber vi om at Konkurransetilsynet vurderer avtalen positivt og henlegger saken. Avtalen vil etter vårt syn styrke konkurransen om forbrukerne i dagligvarebransjen og således være positiv for Norge, skriver administrerende direktør i ICA Norge, Thorbjørn Theie, i en pressemelding.

Han legger til:

- ICA har tidligere belyst alle sider av saken og har derfor ikke lagt ved ny informasjon i svaret. Vi ønsker nå en rask avklaring fra Konkurransetilsynet. Parallelt med at vi venter på det endelige vedtaket vurderer vi hvilke alternativer vi har, sier Thorbjørn Theie, administrerende direktør i ICA Norge.

Les også:Norgesgruppen: - Vi vil ha over 40 prosent av markedet

Bakgrunn for saken

ICA Norge inngikk en avtale med Norgesgruppen om innkjøp og logistikk i februar 2013. Hensikten med avtalen mener de er å sikre gode priser og et bredt sortiment til kundene.

Avtalen er imidlertid ikke blitt iverksatt, ettersom Konkurransetilsynet fortsatt vurderer den.

ICA sliter i Norge

Hvis det ikke blir en innkjøps- og distribusjonsamarbeidsavtale med Norgesgruppen, må ICA kutte i antallet butikker. Det vil først og fremst vil ramme Nord-Norge og distriktene.

Mens ICA går meget godt i hjemlandet Sverige, har satsningen i Norge vært et millionsluk. I Sverige har ICA 50,1 prosent av dagligvaremarkedet. I Norge har konsernet 12,3 prosent for 2012 og ned til 11,1 prosent av markedet for 2013.

Seks av ti kjøpmenn i Sverige har derfor bedt om at ICA legger ned Norge-satsningen.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis har tidligere fortalt VG at ICA ikke er i dialog med Rema eller Coop, og at de skal stå alene hvis de ikke får gjennomslag forsamarbeidet med Norgesgruppen.