Fagforening fryktet «pengefolk fra Langtvekkistan» skulle overta Widerøe

Bedre at nordlendinger og vestlendinger enn at utlendinger kjøper Widerøe, mener fagforeninger.

WIDERØE: Asbjørn Wikestad kan være morsk, men i dag er han glad.
  • Dag Yngve Dahle - Teknisk Ukeblad
Publisert:

Asbjørn Wikestad, leder i Luftfartens Funksjonærforening, er svært positiv til at en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune kjøper Widerøe av SAS.

- Ja, vi er glade for at det er norske investorer som har kjøpt Widerøe. Det ser vi på som en kjempefordel med tanke på å beholde gode kommunikasjonsmuligheter i hele landet, sier han til E24.

Han peker på at Norge er et spesielt og utfordrende land å drive flyselskap i.

- Det handler blant annet om å knytte landsdelene sammen. Da er det en fordel med norske aktører som kjenner geografi og værforhold, sier han.

SAS har solgt 80 prosent av Widerøes Flyveselskap AS til investorgruppen. SAS planlegge å selge de resterende 20 prosentene innen 2016.

LES OGSÅ: Braathen om Widerøe-salg:- Betalte en høyere pris enn vi var villig til å betale

Sentral rolle

SAS får 2 milliarder svenske kroner for transaksjonen, og omlag 2,3 milliarder, rundt 2 milliarder norske dersom SAS selger seg helt ned, slik planen er.

- Vi var redd for at noen med store pengesekker fra Langtvekkistan skulle overta selskapet. Nå tror jeg det ligger an til at Widerøe kommer til å spille en sentral rolle framover. De må selvsagt levere både når det gjelder kvalitet og pris, men jeg tror de vil klare seg godt, sier han.

Han peker på at Widerøe ikke har fløyet bare på grunn av kommersielle hensyn.

- Deres rolle har også vært at folk i Mehamn og Honningsvåg og andre små steder i landet skulle komme seg til sykehus og til andre steder i landet. Nå vil de være godt skikket til å fortsette med det, sier Wikestad.

LES OGSÅ: SAS har solgt Widerøe

- Viktigste at det er en god eier

Nærings- og handelsminister Trond Giske møtte fredag ettermiddag pressen for å kommentere salget.

Les saken: - Dette er bra for SAS, Widerøe og Norge

Giske er svært fornøyd med at Widerøe nå har fått et bredt norsk eierskap, og at SAS har fått frigjort ytterligere midler for å håndtere sin egen situasjon.

I desember i fjor uttalte Giske til E24 at det beste var å selge Widerøe separat, for å realisere verdiene som ligger der.

- Det viktigste er at det er en god eier. En eier som vil bygge videre på den kompetansen og erfaringen Widerøe har med å drive flygninger på kortbanenettet - en eier som vil utvikle selskapet, sa han til E24.

SAS-aksjen stiger rundt 6,5 prosent på Oslo Børs fredag ettermiddag.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. SAS har solgtWiderøe

  2. - Dette er bra for SAS,Widerøe og Norge

  3. - Betalte en høyere pris enn vi var villig til å betale

  4. - Vil gjøre Widerøe enda mer konkurransedyktig

  5. - Vi har forventningertil Swissport