Vil nekte Norwegian amerikansk flylisens
Fire av de største amerikanske flyselskapene advarer mot å gi Norwegian amerikansk flylisens. De frykter det norske selskapet vil true den rettferdige konkurransen.
Flyselskapene American Airlines, Delta, United og US Airways har bedt det amerikanske transportdepartementet om å avvise Norwegians søknad om å fly i USA på EU-lisens. Det skriver Dagens Næringsliv fredag.
Selskapene slutter seg dermed til den amerikanske pilotforeningen ALPAs advarsel til myndighetene om at Norwegians USA-aktivitet kan true arbeidsplasser og skape urettferdig konkurranse i landet.
I vår offentliggjorde Norwegian at de ønsket å etablere seg i Irland for å kunne benytte seg av personell med asiatisk lønn- og arbeidsvilkår på sine langdistanseflyvninger.
Det er denne utviklingen selskapene mener at bryter med luftfartsavtalen mellom EU og USA, ved at den gir Norwegian et konkurransefortrinn som ikke er i «offentlighetens interesse».
- Selv om NAI ikke har et irsk luftfartsbevis blir det etablert i Irland slik at deres nærstående selskap Norwegian kan unngå lover i Norge. Dermed kan NAI betale lavere lønninger og har mindre ønskelige arbeidsforhold, skriver de fire selskapene i brevet til det amerikanske transportdepartementet, ifølge DN.
I dag flyr Norwegian til USA på EØS-lisens, men Irland-etableringen har medført at selskapet har søkt amerikanske myndigheter om om å fly til USA på EU-lisens. Dette skal gi Norwegian trafikkmuligheter de ikke har i dag.
Norwegian sier de følger regelverket til punkt og prikke, og mener de amerikanske flyselskapene prøver å stikke kjepper i hjulene deres.
- Disse flyselskapene har dominert luftrommet over Atlanteren, og holdt høye billettpriser. De ønsker selvsagt ikke konkurranse, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, til avisen.
Hun er ikke spesielt bekymret over ALPA og flyselskapenes innsigelser.
- Det er vanskelig å tenke seg at amerikanere vil føre en politikk der lisens gitt til et EØS-land er uproblematisk slik vi har i dag, mens lisens til et EU-selskap er uaktuelt. Derfor er vi enn så lenge rolige i forhold til det, sier Skånvik til avisen.
Les også: