Duket for historisk shoppe-fredag

Handelsnæringen kommer med den saftigste Black Friday-salgsprognosen hittil. Imens varsler det norske folk sterkere kjøpelyst enn i rekordåret 2016.

DEN STERKESTES RETT: Her kriger kunder om sko på tilbud under fjorårets Black Friday-salg hos Norwegian Outlet i Vestby.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Dermed ligger alt til rette for nye salgsrekorder førstkommende fredag, i det landets butikker igjen dumper prisene og omfavner den amerikanske høytidsfeiringen av vårt moderne forbrukersamfunn.

46 prosent av nordmenn sier de planlegger å gjøre innkjøp under årets Black Friday, viser en ny, landsdekkende undersøkelse E24 har fått fra Nordea.

I samme undersøkelse, som YouGov har laget på oppdrag fra banken, oppgir 31 prosent at de benyttet seg av butikkenes tilbud på denne dagen i fjor.

Les også

Virke: Nordmenn vil handle for 56,3 milliarder i julen

Varsler rekordsalg

Svarene indikerer at handelsvolumet vil øke videre fra rekordåret 2016, påpeker forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Black Friday føyer seg inn i rekken av amerikanske tradisjoner vi nordmenn virkelig har omfavnet. Stadig flere lar seg forføre av denne forbruksdrevne tradisjonen. Det levner liten tvil om at handelsstanden nyter godt av denne handledagen, sier Reitan til E24.

Black Friday holdes årlig på dagen etter Thanksgiving. I opprinnelseslandet USA har handledagen røtter helt tilbake til 1800-tallet.

Det var imidlertid først i 2010 at norske butikker begynte å knytte seg til begrepet. Siden har det ballet på seg.

Tall fra Virke viser at Black Friday-omsetningen har vokst kraftig år etter år, med 2016 som en foreløpig topp.

I år anslår Virke at nordmenn vil bruke om lag 3,4 milliarder kroner.

E24 får opplyst at det vil innebære en salgsvekst på to-tre prosent fra fjoråret.

Har flatet ut

Samtidig er veksten i ferd med å flate ut, viser bransjetall.

Direktøren for Virke Faghandel, Bror Stende, opplyser at omsetningsveksten fra 2015 til 2016 «bare» var 10,6 prosent – mot nær 50 prosent vekst i året før.

– Sammenlignet med den voldsomme veksten vi har sett tidligere, er det nå i ferd med å flate ut, sier Stende til E24.

Han mener det er helt naturlig.

Direktøren Bror Stende i Virke Faghandel.

Foto: Virke

– Vi har sett at flere og flere butikker, kjeder og kjøpesentre hiver seg på denne tradisjonen. Det begynner nå å mette seg litt, hvor det er begrenset hvor mange flere som kan kaste seg på, forklarer Virke-toppen.

– Det er nå nesten ingen som tør å la være. Det er en kamp om kundenes kroner, sier han.

Tror på videre vekst

Elkjøp er blant kjedene som nå rigger seg til det de forventer blir rekordsterk pågang fredag. Elektronikkgiganten anslår selv at 1,2 millioner nordmenn vil gå på Black Friday-shopping totalt.

Ifølge Nordeas undersøkelse er det særlig unge som vil benytte seg av tilbudene: Hele syv og ti i alderen mellom 18 og 25 år planlegger innkjøp 24. november, mot fire av ti i gruppen mellom 40 og 54 år.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Foto: Nordea

– De unge har en tendens til å være tidlig ute med å omfavne nye trender, men det er tydelig at de eldre alderssegmentene følger tett bak. Det gjør at det er grunn til å tro at Black Friday i Norge er kommet for å bli, og vokse i årene fremover, mener Reitan.

Hun advarer samtidig mot å «gå på en shoppingsmell»:

– Folk flest kan benytte anledningen til å kjøpe julegaver til reduserte priser. Da kan du spare penger, men det fordrer at du unngår å falle for de mange lokketilbudene, handler ting du egentlig ikke trenger, eller handler over evne.

– Skriv handleliste og sett deg en beløpsgrense for hvor mye du maksimalt skal handle for, råder forbrukerøkonomen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Handel
  2. Forbrukerspørsmål

Flere artikler