NORGES LENGSTE INNSIDESAK: - Sparket fordi jeg ikke ga innsideinformasjon

Rune Brynhildsen hevder han mistet jobben i P4 fordi han ikke var villig til å gi innsideinformasjon til radiokanalens største eier.

Publisert:

Storaksjonær i P4, Modern Times Group, skal ha presset Rune Brynhildsen kontinuerlig for innsideinformasjon mens han ledet radiokanalen.

Det hevdet Brynhildsen selv under sin forklaring i Oslo tingrett.

- Ga aldri etter

Den alvorlige påstanden ble fremmet under slutten av Brynhildsens forklaring mandag ettermiddag.

Brynhildsen forklarte til retten at han aldri ga etter for presset, og at dette til slutt koste ham toppjobben i radiokanalen.

Brynhildsen er tiltalt av Økokrim for å ha gitt videre innsideinformasjon om selskaper som han kjente godt i kraft av å være PR-rådgiver. Selskapene det er snakk om er Findexa, Ignis og Via Travel.

Brynhildsen forklarte til retten at han ville fortelle om det som skjedde i P4 for å vise hvordan han er vant til å håndtere innsideinformasjon, og at han vet hvordan den skal håndteres.

- Jeg ble advart

Ifølge Brynhildsen skal svenske Modern Times Group (MTG) ønsket løpende oppdatering på den økonomiske situasjonen i P4. Da Brynhildsen var P4-sjef kontrollerte MTG over 40 prosent av aksjene i selskapet, og var dermed den suverent største aksjonæren i selskapet.

- Allerede da jeg tok jobben i februar 2002 ble jeg advart av en av mine forgjengere om at MTG presset på for å få løpende info om inntektsbildet i selskapet. Jeg ble advart om at jeg ikke måtte gi etter, for da ville de ha noe på meg, forklarte Brynhildsen til retten.

Informasjonen MTG ønsket var, ifølge Brynhildsen, å regne som innsideinformasjon til selskapet, og kunne derfor ikke gis til enkeltaksjonærer uten at de var behandlet av styret i radiokanalen.

- Midt i sommerferien 2003 ble jeg beordret til å møte to analytikere i MTG. Jeg sa at det kom ikke på tale. Jeg ble likevel beordret til å møte dem, og ble ganske fortvilet over det. Jeg skjønte nemlig at nå kom det jeg var blitt advart mot, forklarte Brynhildsen.

Fly forbannet

I forkant av møtet skal Brynhilsen ha rådført seg med styreformannen i P4, en tidligere sjef i radiokanalen, og en juridisk rådgiver. Konklusjonen fra rådgiverne skal være at Brynhildsen ikke måtte gi fra seg tallmateriale som ikke var offentliggjort til resten av markedet.

- Det ble et veldig dårlig møte. De var fly forbannet, og sa at dette kom til å få et etterspill, forklarte Brynhildsen.

Etterspillet kom like etter et styrmøte i november samme år.

- Etter at styremøtet var over ble jeg holdt igjen av to styremedlemmer og styreleder. Jeg skjønte at nå kommer det, så jeg trykket på opptak på mobiltelefonen og la den på bordet foran meg, sa Bryhildsen til retten.

I møtet skal Brynhildsen fått beskjed om at han var vanskelig å samarbeide meg, og at MTG var veldig misfornøyd.

- Jeg fikk beskjed om at MTG var misfornøyd med at jeg var så rigid. Ifølge dem hadde vi nå kjørt oss fast i et hjørne, og det var ingen annen utveit enn at jeg sluttet. Jeg fikk også beskjed om at dette måtte gå smidig for seg, hvis ikke vil det se stygt ut for min karriere, forklarte Brynhildsen.

- Jeg hadde heldigvis gjort leksen min på forhånd, og visste at dette var langt utenfor hvordan noe sånt skulle skje. Jeg ble fly forbannet og var nesten på vei over bordet, og spurt hva faen er det dere holder på med, sier Brynhildsen.

Enige om sluttpakke

Den tidligere P4-sjefen krevde at resten av styret skulle innkalles, men dette var uaktuelt for MTG-representantene, forklarte Brynhildsen.

- Til slutt sa jeg at det var greit, og at vi måtte prøve å være rasjonelle. Og to uker senere ble vi enige om at jeg skulle slutte. Det var på ingen måte tvil om at årsaken til at det skar seg, var at jeg ikke ønsket å gi løpende informasjon, som ikke var tilgjenglig for resten av markedet, til selskapets største aksjonær forklarte Brynhildsen.

Tidligere styreleder i P4, Jens Kristian Thune, vil ikke kommentere påstandene fra Brynhildsen.

- Dette er jo påstander som er kommet under en løpende rettssak, og de vil jeg ikke uttale meg om så sant at jeg ikke blir stevnet som vitne, sier Thune til E24.

E24 har mandag ettermiddag ikke oppnådd kontakt med toppledelsen til MTG i Norge.

Visste at P4 ville miste konsesjonen

Den tidligere P4-sjefen fortsatte sin forklaring med å avsløre at han allerede to dager før P4 mistet konsesjonen i desember 2002 hadde fått vite utfallet fra en kilde i Kulturdepartementet.

Meldingen om at P4 mistet konsesjonen kom etter børsslutt 20. desember 2002. Dagen etter stupte aksjekursen med vanvittige 75 prosent.

- Mange husker meg sikkert som en sinnatagg som sa mye rart da det ble kjent, men da hadde jeg allerede visst det i to dager.

- Jeg hadde satt alle sparepengene mine i P4, og tapte masse penger. Venner og familie, ja til og med svigermor, hadde satt sparepengene sine i P4. Alle tapte penger, men jeg sa ikke noe til noen. Ikke engang min kone. Jeg håper dette sier litt om at jeg faktisk alltid har satt min ære i å være ryddig når det gjelder disse tingene, forklarte Brynhildsen.

Nekter straffskyld

Brynhildsen og de fire andre tiltalte i saken har alle nektet straffskyld. Oslo tingrett har satt av hele 40 dager til å behandle saken.

Publisert: