For kaldt for varmepumper - men salget er rekordhøyt

BÆRUM (E24) Stadig flere tyr til varmepumpe for å få ned strømregningen, men når gradestokken viser 20 blå kommer pumpene til kort.

VILLE SPARE PENGER: Ånund Gilleberg Løkken håper han vil få lavere strømregning når montør Gorm Lenes fra GCMM varmepumper har montert husstandens aller første varmepumpe.
 • Ida Hanstad
Publisert:

Midt på stuegulvet står Ånund Gilleberg Løkken og kikker opp og ned på veggene sine.

- Hvor mener du det er best å ha den, da? spør han montør Gorm Lenes fra GCMM varmepumper.

Løkken har lenge vurdert å installere varmepumpe. For få dager siden, da gradestokken krøp ned mot 15, ringte han og bestilte en.

- Jeg våger ikke en gang å tenke på hvor høy strømregning vi har. Nå håper jeg forbruket går ned en del, sier han mens den hvite boksen henges opp på veggen ved terrassen - der kona mente det var best å ha den.

Voldsom økning

Og han er ikke den eneste nordmannen som varmer opp huset med varmepumpe.

De siste årene har salget av varmepumper nemlig gått rett til himmels, og bare på ti år har salget mer enn tidoblet seg. Mens det i 2001 ble solgt 6.314 stykker ble det i fjor solgt 84.396.

- Det var rundt år 2000 det begynte å ta av. Siden den gangen har salget økt fra år til år, sier informasjonssjef Einar Gulbrandsen i Norsk varmepumpeforening.

Ifølge Gulbrandsen har nå rundt 600.000 nordmenn installert varmepumpe.

Han mener den økende populariteten hovedsakelig skyldes to ting.

- Det er en kombinasjon av at man kan spare miljøet og at man sparer penger direkte på strømregningen, sier Gulbrandsen.

Glad for kulden

Og det er først og fremst når kulda setter inn at salget tar av. De siste dagene har vinteren for alvor inntatt Norge, og nå gnir varmepumpebransjen seg i hendene.

- Vi får masse av tilbakemeldinger fra forhandlere at det koker i markedet nå som kulden har kommet, sier markedssjef Einar Smidesang i Miba AS, som er importør av varmepumper.

Også konkurrenten ABK har hatt stor pågang de siste dagene.

- Salget går rett opp, sier administrerende direktør Daniel Mark Kristensen fornøyd.

Det er i dag en rekke aktører som importerer og selger varmepumper, og begge selskapene E24 har snakket med sier at de i høyeste grad merker konkurransen.

Sjekk regnskapet til norske bedrifter på E24 Bedrift.

Varmepumpemarkedet har dessuten hatt en liten nedgang fra 2011 til 2012, men Smidesang tror dette hovedsakelig skyldes lave strømpriser og mildvær. Han har riktignok stor tro på at pågangen man har sett de siste dagene fortsetter nå som vinteren for alvor har meldt sin ankomst.

- Vi håper på en kald januar og februar. Riktignok håper vi ikke at det blir alt for kaldt heller, men tanke på montørene som må stå ute i kulda og montere opp pumpene, sier han smilende.

LES OGSÅ: Må betale 100.000 i bompenger i året

(Saken fortsetter under bildet.)

SELGER BRA: Markedssjef Einar Smidesang i Miba AS tar en titt på varmepumpen som skal monteres hjemme hos Ånund Gilleberg Løkken.

- Må tilleggsfyre

Men det er ikke bare med tanke på montørene at han krysser fingrene for at det ikke blir alt for kaldt. Flere E24 har snakket med innrømmer nemlig at de fleste varmepumper ikke har like god effekt når de blir skikkelig kaldt.

- Når det blir 15-20 minusgrader må man fyre i tillegg, enten med ved eller strøm. Det er alltid smart å ha en alternativ fyringskilde som ikke er strømavhengig, sier Smidesang.

LES OGSÅ: Kraftselskapenes overskudd halvert

Tidligere har dessuten leder Bård Baardsen i Norsk varmepumpeforening uttalt til nettstedet Norsk ved at man bør fyre med ved når det blir kaldt.

- På de kaldeste dagene når temperaturen blir lavere enn -15 grader så vil du ha behov for tilleggsvarme, bekrefter Gulbrandsen.

Smidesang understreker riktignok at de som har installert en «toppmodell», som også ligger i en annen prisklasse, kan klare seg med kun varmepumpen.

Vet du om en bedrift eller en bransje E24 bør skrive om? Tips oss!

- Disse er utviklet for nordiske forhold er fungerer bra selv om det er både 20 og 25 minus ute, sier han.

- For de som har en såkalt vann/vann-varmepumpe spiller det liten rolle hvilken temperatur det er ute. Denne varmepumpen henter varme fra fjell eller vann hvor temperaturen er tilnærmet konstant året rundt, legger Gulbrandsen til.

LES OGSÅ: Gjør god butikk på dårlig vær

Ved fortsatt populært

Og foreløpig er det ingenting som tyder på at varmepumpene har tatt over for vedmarkedet, for også salget av ved går i disse så det griner.

Hos Oslo Vedhandel på Alnabru har hovedstadens frosne innbyggere de siste dagene stått i kø for å få noe å fyre i peisen med.

- Det har vært veldig travle dager, sier daglig leder John Berg.

Han sier at det hittil i år har vært nokså stille og rolig.

- Med andre ord er vi selvfølgelig rent businessmessig glade for at det nå er kaldt. Det har jo selvfølgelig mye å si for salget. Jo kaldere det er jo mer selger vi, sier han.

LES OGSÅ: Norske strømkunder skifter stadig oftere leverandør

(Saken fortsetter under bildet.)

HENDENE FULLE: Daglig leder John Berg i Oslo Vedhandel har fått det travelt nå som det har blitt skikkelig kaldt ute.

Også selskapet Ved3 i Rygge har merket at gradestokken de siste dagene har vist mange blå.

- Vi har absolutt hatt godt salg de siste dagene. Noen har vært forberedt på kulda og kjøpt inn ved tidligere, men det er tydeligvis også mange som har ventet helt til nå, sier salgssjef Tone Lyche.

Faktisk har det de siste dagene vært så travelt hos selskapet at de måtte kjøpe inn nye hengere.

- Vi hadde rett og slett ikke noe valg hvis vi skulle få levert ved til alle som ville ha. Vi har nok aldri hatt så stor pågang som nå, sier Lyche.

LES OGSÅ: Oslo må ha nye kraftlinjer

Ikke bekymret

Selv om salget nå går bra, tror Berg at varmepumpeaktørene til en viss grad «stjeler» kunder fra dem.

- Men det er nok bare på høsten og våren, da det egentlig er forholdsvis mildt ute, sier han.

Han er ikke redd for at pumpene etter hvert skal erstatte vedfyringen.

- Det er i hvert fall fortsatt slik at folk med varmepumper kommer hit når det blir kaldt. De sier at pumpene ikke klarer å varme opp skikkelig når det blir veldig kaldt, sier han.

- Jeg har faktisk varmepumpe selv, og bruker begge deler i de kaldeste periodene, legger han til.

Sjekk tallene til bedriftene i denne saken:

 • Oslo Vedhandel
 • Miba AS
 • ABK
 • Ved3
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Høye strømpriser fyrer opp salget av varmepumper

 2. Spar 9000 kroner med varmepumpe: Dette er billigst fyring

 3. Betalt innhold

  – November var vilt, men desember var ekstremt

 4. Betalt innhold

  Kulden har ført til ny salgstopp. Det kan bli vedmangel før jul.

 5. Advarer mot miljøfarlige varmepumper