DAGBLADET-STIFTELSER: Krever redegjørelse etter Dagblad-flopp

Jusprofessor og styreleder i Dagbladets Stiftelse Eivind Smith vil ha en redgjørelse fra «de ansvarlige» etter transaksjoner mellom Dagbladet og dets styreleder Jens P. Heyerdahl.

VIL HA SVAR: Jusprofessor Eivind Smith leder stiftelsene som nå vi ha en redegjørelse om transaksjonene mellom Dagbladet og Jens P. Heyerdahls forretningssystem.

Storfjell, Ingar
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

- Det ville vært naturlig om de ansvarlige - gjerne Jens P. Heyerdahl - ga oss en redgjørelse for hva som har skjedd innen få dager, sier Eivind Smith til E24.

Han leder både Dagbladets Stiftelse og Evenruds Stiftelse, som til sammen eier oppunder 7,2 prosent av Dagbladets morselskap Berner Gruppen. Stiftelsene representerer "Dagbla'-sjela", og har kjente styremedlemmer som kommentator Sissel Benneche Osvold og redaktør Anne Aasheim som styremedlemmer.

Dagens Næringsliv avdekket lørdag hvordan Berner Gruppen de siste årene har tapt store summer i eiendom- og aksjespekulasjoner. Flere av disse investeringene har vært gjort av og med selskapets styreleder Jens P. Heyerdahl.

Blant annet skal Dagbladet ha kjøpt Oslo Ridehus fra Jens P. Heyerdahl for minst 90 millioner kroner - en eiendom som bare to år tidligere var verdsatt til 70 millioner kroner.

Les også: Tjente 100 millioner på å kjøre Dagbladet i grøfta

Smith sier til E24 at han ikke har fått bekreftet opplysningene fra Dagens Næringslivs oppslag.

- Jeg vet jo ikke om alt dette stemmer. Noe av det kjente jeg til fra, andre ting er nytt for meg. Vi kjente uansett ikke til hele sammenhengen i dette, sier Smith, som legger til at han kom hjem fra Spania i går kveld, og derfor har hatt begrenset med tid til å følge opp saken.

- Jeg har ikke snakket med Jens P. Heyerdahl, svarer Smith på spørsmål fra E24.

Elendige investeringer

Siden 2007 er Dagbladets egenkapital halvert, og gjelden har skutt i været. Selskapet har investert store summer i eiendom og aksjer, som siden har falt i verdi. Arkitekten bak mange av disse transaksjonene - som også er gjort med ham selv som motpart - er hovedeier og styreformann Jens P. Heyerdahl.

Ifølge Dagens Næringsliv lørdag var Heyerdahls idé bak de investeringene å bygge opp en finansdivisjon som kunne støtte avisdriften i dårlige tider. Nå sliter konsernet med elendig lønnsomhet og elendig avisdrift på samme tid.

De ekspansive finansinvesteringene kan bli spikeren i kisten for mediehuset, tror medieprofessor Rolf Høyer.

Les også: - Heyerdahl er grovere enn Røkke

Får aksjonærstøtte

Men om stiftelsene som representerer "Dagblad'sjela" er kritisk til Jens P. Heyerdahls transaksjoner med og for Dagbladet, får styreformannen støtte fra nest største aksjonær, Torstein Tvenge.

Tvenge som eier oppunder 20 prosent av aksjene i Berner Gruppen, sier til E24 at han er fornøyd med den informasjonen som er gitt styret.

- Styret har vurdert kjøpet av Ridehuset på Skøyen grundig og 100 prosent ordentlig, og vi står bak den transaksjonen, sier Torstein Tvenge til E24.

Les også: Får støtte av Tvenge

I tillegg til å være storeiere i samme avishus, har Tvenge og Heyerdahl også en privat relasjon. Tvenges sønn Magnus er forlovet med Heyerdahls datter Marianne.

Hold deg oppdatert på næringslivet med E24.

Publisert:

Flere artikler