NY OMSTRIDT HANDEL: Regjeringen kjøper Røkke-kvoter

Regjeringen vil kjøpe klimakvoter fra et omstridt skogplantingsprosjekt i Tanzania. Selger av kvotene er et selskap der Kjell Inge Røkke er medeier.

NY DEAL: Regjeringen vil kjøpe klimakvoter fra en skogplantasje i Tanzania. Selger av kvotene er selskapet Green Resources, der Kjell Inge Røkke er medeier.

Aas, Erlend
  • Karoline Flåm
Publisert:

Finansdepartementet vil foreløpig ikke ut med hvor mye de betaler for de 400.000 klimakvotene de vil kjøpe av skogplantingsselskapet Green Resources.

Men etter hva VG har grunn til å tro, kan transaksjonen være verdt rundt 10–15 millioner kroner, basert på prising av lignende klimakvoteprosjekter.

Omstridt

Det var i slutten av mai at finansdepartementet offentliggjorde at det ville kjøpe klimakvoter fra selskapet.

– Vi er svært glad for at Norge har bestemt seg for å kjøpe skogkvoter. Disse kvotene gir god valuta for pengene for Norge, sier administrerende direktør og storeier i Green Resources, Mads Asprem, til VG.

Men kjøpet er svært omstridt.

I en nylig offentliggjort rapport, får skogplantingsprosjektet kraftig refs.

Analyseselskapene Point Carbon og Perspectives, som har vurdert prosjektet på oppdrag fra finansdepartementet, kritiserer prosjektet på flere punkter:

  • Overvåkningsmekanismene som skal sikre at utslippsreduksjonene faktisk finner sted, er utilstrekkelige, ifølge rapporten.
  • Rapporten stiller spørsmål ved om prosjektet overhodet er berettiget til å selge kvoter, fordi prosjektet ser ut til å være lønnsomt også uten kvoteinntekter.
  • Prosjektet karakteriseres som et "høyrisikoprosjekt", og rapporten stiller spørsmål ved om klimakvotene kommer til å bli godkjent av FN.

– Dårlig rykte

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, mener regjeringen bør være "på vakt mot" selskapet Green Resources.

– Dette selskapet har et veldig, veldig dårlig rykte på seg, for å si det sånn, sier han.

Haltbrekken viser til rapporter utarbeidet av Norwatch i 2000, som hevder at selskapet har stått bak tvangsflytting av flere tusen mennesker, og at flere av arbeiderne på skogsplantasjene fikk for lite lønn.

Forbannet

Asprem i Green Resources er forbannet over kritikken fra Haltbrekken.

– Jeg burde vurdere å saksøke fyren. Han vet tydeligvis ikke hva han snakker om. Kritikken han viser til er åtte år gammel, og mesteparten av denne kritikken var direkte feil – resten har vi rettet opp, sier Asprem.

– Men også en ny, uavhengig rapport stiller store spørsmål ved kvaliteten på kvoteprosjektet deres?

– En del av det som hevdes i den rapporten er feil. Vi hadde en rekke innsigelser til rapporten, men ble dessverre ikke godt nok hørt. Det er skuffende fra et så stort selskap som Point Carbon, sier Asprem.

Han innrømmer samtidig at kvoteprosjektet har hatt behov for enkelte utbedringer.

– Rapporten vår er utarbeidet av noen av de beste ekspertene i verden på denne typen kvoteprosjekter, og rapporten er presis og konkret, sier senioranalytiker Tom Erichsen i Point Carbon.

Han viser til at også det tyske analyseselskapet TÜV SÜD har skrevet en lignende rapport der også de påpeker et høyt antall utbedringskrav ved prosjektet.

Forsvarer

Finansdepartementet forsvarer det planlagte kvotekjøpet fra Green Resources.

– Innenfor Kyoto-protokollen og i FN-systemet mener man at denne typen prosjekter vil bidra til å løse klimaproblemet. Men det er stilt ekstra strenge krav til denne typen prosjekter, forsikrer statssekretær Geir Axelsen (Ap) til VG.

Han legger til at han er kjent med at selskapet har vært kritisert tidligere, og at departementet derfor valgte å innhente en ny, uavhengig rapport om prosjektet før de signerte kjøpekontrakten.

– Rapporten peker på flere forhold som vi forutsetter blir tilfredsstillende avklart i det videre arbeidet fram mot behandling i FN-systemet, sier Axelsen.

Han understreker at kvotene kun vil bli kjøpt dersom prosjektet godkjennes av myndighetene i Tanzania og av FN.

– Er det uproblematisk at dere kjøper u-landskvoter fra et norsk, delvis Røkke-eid selskap?

– Vi gir ingen særfordeler til norske selskaper, men det ville være håpløst om vi diskriminerte selskaper fordi de er norske eller fordi Røkke er en av flere mindre aksjonærer i selskapet, sier Axelsen.

Les også: Røkkes oljeeventyr får hjelp av trøndere

Flere nyheter på E24.no

Publisert:

Flere artikler