Byggefeil, konkurs og dom stopper ikke entreprenøren: – Han gjorde alt feil og forsvant

Til tross for stadige konkflikter har arkitekt Muhammed Al-Rubaye fortsatt å ta på seg nye oppdrag. - Det er tragisk, mener frustrert huseier. Nå ber han myndighetene ta affære.

KONFLIKTFYLT: Muhammed Al-Rubaye (til høyre) er dømt til erstatning og har gått konkurs - slik fremstår han i et offentlig profilbilde på Facebook. Flere av byggeprosjektene hans har ført til konflikter, som dette huset til Kahtan Abdel Sattar og familien på Furuset.

Fredrik Drevon / Facebook
 • Fredrik Drevon
Publisert: Publisert:

Kahtan Abdel Satter og hans kone bor i et hus med hage på Furuset i hovedstaden. Satter er sint og frustrert.

I fjor sommer inngikk han en kontrakt om tilbygg og påbygg med arkitekt Muhammed Al-Rubaye og hans entreprenørfirma DBI design, bygg og ingeniørrådgivning AS.

– Det er tragisk. Han gjorde alt feil og forsvant, sier Satter om Al-Rubaye.

Satter skal ha oppdaget feilene i desember i fjor, og forteller om en kaotisk byggeplass med det han beskriver som «inkompetente» arbeidere.

E24 tok bilder av arbeidene som ble utført av Al-Rubayes folk.

 • Et stuevindu er montert tre cm høyere enn vinduet ved siden av.
 • Gulv har varierende høyde fra rom til rom.
 • Isolasjon er synlig gjennom hull i veggen på badet.
 • Bunter med teipede ledninger henger over sikringsskapet.

Tross gjentatte henvendelser har hverken Al-Rubaye - eller hans sønn og selskapets styreleder Muhsin Muhammed Muhsin Al-Rubaye - gitt noen kommentar til denne saken.

I slutten av september ble DBI Design, bygg og interiørrådgivning AS slått konkurs i Oslo tingrett, etter begjæring fra kemneren.

Les på E24+

Prisene for luksusboliger vakler i metropolene, men i Norge er det rekordår

Et stuevindu hos Kahtan Abdel Sattar på Furuset ble montert ca. tre centimeter høyere enn nabovinduet

Fredrik Drevon

Måtte rive ny panel

En byggteknisk vurdering fra takstmann Arnstein Johansen i Takstforum viser at arbeidene hos familien Satter på Furuset ikke ble fagmessig utført.

Takstrapporten påpeker at svartsopp allerede har dukket opp, og forteller videre om risiko for vanninntrenging, gipsplater ment for innvendig bruk som er brukt som ytre vindtetting, en vegg som ikke er etterisolert og en takstol som er feilmontert.

Takstrapporten konkluderer med at arbeidene bærer sterkt preg av «mangel på grunnleggende fagkompetanse, kontroll og oppfølging.»

Takstmannen anbefaler å rive både den nye og den bakenforliggende panelkledningen, samt en rekke andre tiltak.

Total utbedringskostnad: 1,5 millioner, pluss moms.

Johansen er godt kjent med Al-Rubaye, og har tidligere laget takstrapporter på to byggeprosjekter på Rødtvedt i Oslo i 2014. Disse endte med to runder i retten, hvor lagmannsretten i fjor idømte Al-Rubaye ansvar for utbedringskostnader på 2,7 millioner kroner.

Johansen sier til E24 at arbeidet er det «verste han har sett på 22 år i bransjen».

E24 har også snakket med tre tidligere kunder som har positive ting å si om Al-Rubaye og jobben hans firma utførte, men ingen av disse ønsker å stå frem eller bli sitert.

Les på E24+

Hit kommer norske selskaper for å unngå døden

Krever 1,5 millioner

Tross fjorårets dom har Al-Rubaye altså fortsatt virksomheten, og kommet i nye konflikter med misfornøyde kunder.

Takstmann Johansen sier han er forundret over at ingen myndigheter har satt foten ned og stanset Al-Rubayes byggevirksomhet én gang for alle.

Utbyggeren mangler også sentral godkjenning fra Direktoratet for byggkvalitet. Dette er ikke påkrevd, men er et offisielt kvalitetsstempel.

Da konflikten mellom Al-Rubaye og Kahtan Abdel Satter på Furuset ikke lot seg løse, fikk familien inn en annen bedrift til å fullføre jobben.

Nå er de fornøyde med resultatet - men oppgitt over at byggeprosjektet totalt skal ha kostet 3,5 millioner kroner.

Klagen til Forbrukerrådet, der familien krever 1,5 millioner av Al-Rubaye, førte ikke frem. Nå varsler familien søksmål.

– Saken er avsluttet som uløst, men unntatt offentligheten, skriver jurist og seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet, i en epost til E24.

– Han kan ingenting. Myndighetene må gjøre noe, sier Kahtan Abdel Satter.

I kontrakten mellom partene, signert 27. mai i fjor, nevnes tilbygg og påbygg, som inkluderer en ny etasje på 93 kvadratmeter og nytt bad i første etasje, samt annet arbeid. For dette skal familien ha betalt omlag 1,5 millioner kroner.

SYNLIGE FEIL: Byggearbeider utført hos Kahtan Abdel Satters bolig.

Fredrik Drevon

Sier de ble svindlet

Kahtan Abdel Satters 30 år gamle sønn har engasjert seg i saken.

- Det første Al-Rubaye sa var at han skulle gi oss et godt tilbud, og skaffe profesjonelle folk med fagbrev til å bygge. Han startet i juni 2018. I desember begynte vi å forstå at noe var feil. Jobben skulle vært i februar 2019, sier sønnen til E24.

Familien vedgår at de ikke sjekket referanser før de undertegnet kontrakten.

Sønnen sier at deler at beløpet, cirka 500.000 kroner, ble betalt til Al-Rubaye i Irak i form av dollarsedler og irakiske dinarer. I likhet med arkitekten har familien bakgrunn fra Irak.

Når E24 spør om denne betalingen kan ta seg dårlig ut i et eventuelt rettslig oppgjør mot Al-Rubaye, svarer sønnen at familien er trygg på at de har sitt på det rene.

- Vi hadde ikke kapasitet til å betale hele beløpet selv. Familien i Irak hjalp oss, og vi fikk kvittering.

– Hvordan Al-Rubaye gjør dette i regnskapet må han stå for selv. Det er kona hans som har regnskapet, sier Kahtan Abdel Satters sønn.

På nettsidene til DBI design, bygg og ingeniørrådgivning er kvinnen som tidligere var gift med Al-Rubaye, oppført med tittelen økonomi & teknisk tegner. Hun var også registrert som medeier i selskapet.

KONKURS: I slutten av september var det skiftesamling i Oslo tinghus, hvor DBI Design, bygg & ingeniørrådgivning AS ble slått konkurs etter begjæring fra kemneren.

Fredrik Drevon

Eks-kona varslet om manglende moms

I juli sendte kvinnen et varsel til Brønnøysundregisteret med et vedlegg som hun mener dokumenterer at Muhammed Al-Rubaye har tatt imot 680.000 i kontanter fra en kunde uten å betale skatt eller regnskapsføre inntekten.

Dette skal henvise til betalingen fra familien Satter på Furuset.

Bilder av to dokumenter vedrørende betaling for byggeprosjekt er vedlagt varselet.

I det ene dokumentet, merket «gjeldsbrev med betaling ordning», står det at kona til Kahtan Abdel Satter skal betale Muhammed Al-Rubaye 500.000 kroner i løpet av seks måneder. Moms er ikke nevn.

I det andre dokumentet, som er håndskrevet, står det at Kahtan Abdel Satter skal betale Muhammed Al-Rubaye 128.000 kroner for blant annet «stueoppussing uten materialer.»

Begge avtalene er inngått med Muhammed Al-Rubaye personlig.

Kvinnen skriver at Al-Rubaye og hans sønn «ta kontant fra klient og ikke register det i banken og betaler MVA» (sic).

E24 har snakket med kvinnen, men hun vil kun kommunisere via advokat.

– Hun har vært gift med Muhammed Al-Rubaye og ønsker derfor ikke å uttale seg i saken, sier kvinnens advokat Marte Bastiansen, til E24.

Les på E24+

Slik stålsetter bensinstasjonene seg på en fremtid uten bensin

I huset til Kahtan Abdel Sattar var det ulik gulvhøyde fra rom til rom.

Fredrik Drevon

– Pågående rettslig tvist

E24 har prøvd å nå Al-Rubaye på telefon, sms og epost, og stilt over 30 konkrete spørsmål knyttet til hans byggevirksomhet, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Omtrent samtidig som Al-Rubaye bygget en ny etasje hos Kahtan Abdel Satter, hadde han et lignende prosjekt på et rekkehus i Kurlandsstien, 500 meter unna. Dette endte også med uforsonlig konflikt mellom entreprenør og huseier.

E24 har vært i kontakt en representant for familien, men ingen i familien ønsker å kommentere det mislykkede byggeprosjektet.

I Plan- og bygningsetatens saksinnsyn ser man at prosjektering og utføring av påbygg i Kurlandstien skulle gjøres med DBI og Al-Rubaye som ansvarlig søker. Tillatelse om tiltak ble gitt i oktober 2018.

Ifølge saksdokumenter fra Oslo kommune var DBI og Al-Rubaye i fjor oppført som ansvarlig søker, men vinteren 2019 overtok selskapet A Byggentreprenør AS over ansvarsretten. Al-Rubaye har imidlertid bestridt at han har signert opphørsskjema.

Arbeidere manglet HMS-kort

Al-Rubaye var forøvrig ingen nykommer i dette nabolaget.

2. mai 2018 dukket det opp et uanmeldt tilsyn på et Al-Rubaye-prosjekt på et annet rekkehus i Kurlandstien. Tilsynet var et tverretatlig kontrollsamarbeid mellom Arbeidstilsynet, Skatt Øst og NAV.

Tre arbeidere befant seg på byggeplassen. To av disse er sønner av Al-Rubaye. Ingen av arbeiderne hadde HMS-kort på seg, eller var registrert i det sentrale byggeregisteret

Den ene av disse arbeiderne veltet gravemaskin utenfor en barnehage, har Nettavisen tidligere omtalt. Overtredelsesgebyr ble vedtatt. Al-Rubaye klaget, og saken er ikke ferdig behandlet.

Al-Rubayes foretak har lenge vært svartelistet hos Norges største anbudstjeneste, Mitt Anbud.

– Arki-Ban AS ble svartelistet hos oss i juni 2017, bekrefter daglig leder Håvard Bungum i Mitt Anbud.

– DBI design, bygg og ingeniørrådgivning AS har aldri har vært kunde i Mitt Anbud, men ble likevel svartelistet i november 2018, sier Bungum.

SOPP: Takstmann Arnstein Johansen om Al-Rubaye prosjektet hos Kahtan Abdel Sattar: Det er benyttet gipsplater fra Norgips ment for innvendig bruk som vindtetting. Det er allerede etablert seg svartsopp på gipsplatene og papiret har flere steder begynt å slippe fra gipsplaten.

Fredrik Drevon

Kan «gjengangere» stanses?

Hanne Høybach, avdelingsdirektør for byggesak i Oslo kommunes plan-og bygningsetat (PBE), mener regelverket ikke gir gode nok sanksjonsmuligheter for å stoppe det hun kaller gjengangere.

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) kan trekke såkalt sentral godkjenning, men det forhindrer ikke at firmaer kan erklære ansvarsrett i byggesaker.

– Har PBE vurdert å reagere mot Muhammed Al-Rubaye på noen som helst måte?

– Med ulike firmaer har vi registrert at han har vært involvert i totalt 72 saker siden 2013. Vi har reagert i to saker. I den ene ga vi varsel om tilbaketrekking av ansvarsrett, og i den andre ga advarsel, skriver Høybach i en epost til E24.

– Vi har også ført tilsyn i flere saker hvor han har vært involvert. PBE har ingen hjemmel til å nekte foretak å erklære ansvarsrett i byggesaker, slik PBE tidligere hadde mulighet til før loven ble endret i 2016.

Ifølge Høybach er det relativt sjelden at PBE går til politianmeldelse.

– Slik systemet nå er, må vi først føre tilsyn i de enkelte byggesakene. Dersom vi påviser alvorlige overtredelser eller avdekker manglende kvalifikasjoner, skal kommunen treffe vedtak om å frata ansvarsrett.

Etter henvendelse fra E24 om Al-Rubayes byggeprosjekt hos Kahtan Abdel Sattar har PBE igangsatt kvalifikasjonsstilsyn mot blant annet DBI design, bygg og ingeniørrådgivning AS. Før E24 tok kontakt var ikke PBE klar over det omtalte gebyret fra Arbeidstilsynet.

Avdelingsdirektør i DiBK Therese Brøndum skriver i en e-post at dagens lovverk har flere reaksjonsmuligheter, men det krever at kommunen må gjennomføre tilsyn i den enkelte byggesak for å kunne stanse useriøse foretak.

– Der useriøse aktører har mange ulike foretak og er involvert imange byggesaker, kan dette være en ressurskrevende jobb for kommunen, skriver Brøndum.

For ordens skyld: Mitt Anbud er eid av Schibsted, som gjennom VG også eier E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Byggeindustri
 2. Konkurs
 3. Konflikt

Flere artikler

 1. Kastet ut av NAL etter klager på byggeprosjekter: – Vi har ingen lignende tilfeller

 2. Jotunfjell Partners vil avvikle Loco-kjeden

 3. Jotunfjell Partners blir nye eiere av Vita og Loco

 4. Samlet gjeld på over 60 millioner i Superdry-butikker

 5. Sky News: Investeringsfond skal være nær oppkjøp av Ving