Norges Bank reagerer på Elkjøps kontantløse plan
Elkjøp vil fase ut kontanter som betalingsmiddel i kjedens Phonehouse-butikker. Men Norges Bank mener kjeden har plikt til å ta imot sedler og mynter.
Tirsdag sendte Elkjøp ut en pressemelding om at elektronikkjeden ikke ville godta kontanter som betalingsmiddel i 28 av 29 Elkjøp Phonehouse-butikker.
Her vil kundene heretter måtte betale med enten Vipps, Apple Pay, Google Pay, bankkort, kredittkort, gavekort eller Santander finansiering, heter det i meldingen.
Bare Elkjøp Phonehouse Carl Berner vil fortsatt motta kontanter som betalingsmiddel.
Men norske myndigheter kan komme til å sette seg på bakbeina.
Avdelingsdirektøren i Forbrukertilsynet mener lovverket sikrer forbrukeres rettigheter til å betale med kontanter i butikk.
– Dette er ting som vi antagelig vil se nærmere på, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet når E24 gjør ham oppmerksom på meldingen fra Elkjøp.
– Kan butikker nekte å ta imot kontanter fra forbrukere?
– Nei, det følger av lovgivningen at alle som tar imot betaling, har plikt til å ta imot kontanter, sier han.
– Forpliktet til å akseptere sedler og mynter
Gjedrem peker på at unntaket er at ingen plikter til å ta imot kontanter ved beløp over 40.000 kroner, ifølge hvitvaskingsreglene.
Samtidig viser han til sentralbankloven § 14, der det står at «Bankens sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel i Norge.» Han viser også til finansavtaleloven § 38, der det står at «En forbruker har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottageren».
– Sentralbankloven og finansavtaleloven gjelder alle som tar imot betaling, sier Gjedrem.
Også direktør for kontante betalingsmidler Leif Veggum i Norges Bank trekker frem de to lovparagrafene når han blir gjort kjent med Elkjøp-meldingen.
– Det innebærer at utsalgssteder er forpliktet til å akseptere sedler og mynter som oppgjør for en vare eller en tjeneste, sier Veggum til E24.
Det er Justisdepartementet som forvalter finansavtaleloven. Justisdepartementets lovavdeling kom 12. april 2013 med en tolkningsuttalelse av finansavtalelovens § 38. Lovavdelingen skriver blant annet at «Retten for en forbruker til å betale med kontanter er etter lovens ordlyd absolutt (...)».
Veggum understreker at sentralbankens syn er at det er viktig for samlet effektivitet i betalingssystemet at forbrukerne selv bestemmer betalingsmåte.
Det betyr at de kan velge mellom ulike alternativer med ulike egenskaper, og gjør sine egne kost- og nyttevurderinger.
– Å redusere valgmulighetene, slik Elkjøp legger opp til i dette tilfellet, vil da være negativt for samlet effektivitet i betalingssystemet, sier Veggum.
Samtidig viser han til han at det finnes bare to ulike betalingsmidler i Norge, bankkontopenger og kontanter. Og at alle de elektroniske betalingsmåtene som er tilgjengelige på markedet, er basert på bankkontopenger.
– Overgangsperiode
Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp ber om å få sjekke saken nærmere når E24 tar kontakt for å få forklart pressemeldingen ytterligere.
Etter noe tid tikker svaret inn på e-post:
– Jo, vi har selvfølgelig tenkt på dette. Vi tar selvfølgelig også imot kontanter i våre Phonehouse-butikker, dersom noen av kundene våre skulle ha behov for dette i en overgangsperiode. Skulle vi bli pålagt å revurdere denne testen, vil vi selvsagt gjøre dette, skriver Schøyen Bergly i svaret.
Planen er å kutte ut kontanter etter overgangsperioden.
– Vi har kommet frem til at ved å tilby andre gebyrfrie betalingsløsninger som for eksempel Vipps, Apple Pay, Google Pay og bankkort, er vi innenfor gjeldende regelverk, skriver Schøyen Bergly.
Hun legger til:
– Vi har også gjort en vurdering basert på erfaringene fra våre kolleger i Sverige, samt kostnader, administrasjon og sikkerhet knyttet til å håndtere kontanter i dette butikkonseptet.
Kontanter er det eneste tvungne betalingsmiddelet
Jan Digranes, direktør for betalingsformidling og digitalisering i Finans Norge, peker på at kontanter er det eneste tvungne betalingsmiddelet i Norge.
– Da er man i utgangspunktet nødt til å godta betaling med kontanter, sier Digranes til E24.
I Finans Norge har man tatt til orde for at det bør bli mulig å kunne velge bort kontanter. Digranes understreker likevel at så lenge det er kundegrupper som ikke kan betale med annet enn kontanter, vil det være en tilgjengelig betalingsmåte.
Gjedrem i Forbrukertilsynet viser til at Forbrukertilsynet tidligere har sett på den generelle problemstilling der forbrukere blir nektet til å betale med kontanter.
– Hvis man blir utestengt fra betalingssamfunnet, blir man virkelig holdt utenfor, sier Gjedrem.
Han peker på at en del eldre ikke har mulighet til å betale på annen måte enn med kontanter.
Tidligere har Forbrukertilsynet tatt til orde for at man bør holde fast ved regelverket som sikrer retten til å betale med kontanter, inntil alle har mulighet til elektronisk betaling.
Færre handler elektronikk med kontanter
Leder for Elkjøp Phonehouse, Espen Bakken, peker i pressemeldingen på at stadig færre kunder handler elektronikk med kontanter.
– Vi har lenge sett en trend hvor et fåtall kunder velger å handle elektronikk i våre Phonehouse-butikker med kontanter. Per i dag har vi en kontantomsetning på kun seks prosent, skriver Bakken i meldingen.
Elkjøp Phonehouse-butikkene er mindre i areal og sortiment, enn tradisjonelle Elkjøp-varehus.
Tidligere har blant annet verktøykjeden Tools varslet at de vil slutte å motta kontanter som betalingsmiddel.