Analyse forsterker SSB-tall: Nordmenn pantet 7,7 millioner svenske brusbokser i Norge

Til nå i år har nordmenn pantet 861.760 flere svenske brusbokser i Norge enn i fjor. Pantesjef mener tallene tyder på at SSB-statistikk om grensehandel stemmer.

SVENSK PANT: Antallet svenske brusflasker – og bokser som pantes i Norge har økt år for år. Selskapet som håndterer boksene mener den siste økningen skyldes sukkeravgiften.
Publisert: Publisert:

Økningen av svenske brusbokser som pantes i Norge tilsvarer en prosentmessig oppgang på 27,6 prosent fra 2017, ifølge en rapport fra Infinitum, selskapet som håndterer panteemballasje i Norge.

De har kartlagt utenlandske drikkevarer i norske pantesystemer over en årrekke.

Direktør i selskapet Kjell Olav Maldum mener økningen tyder på at flere nordmenn enn tidligere kjøper brus i Sverige.

Les også

Grensehandelen øker mer enn en halv milliard

– Vi har sett utviklingen over mange år, og antallet utenlandske og svenske bokser har helt klart hoppet de siste årene. Spesielt er økningen kraftig i 2017 og 2018, sier han.

Infinitum er heleid av Norges største drikkevareprodusenter og dagligvarekjeder, gruppene som kjemper en innbitt kamp mot den såkalte sukkeravgiften og momsfritaket på netthandel under 350 kroner.

Usikker statistikk

Færre av oss tok turen til grensen de siste tolv månedene, men vi handlet for mer, viser de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå.

De siste 12 månedene handlet vi for 15,1 milliarder kroner på dagsturer til Sverige og andre steder. Det er økning på 4 prosent, eller 571 millioner kroner, fra forrige periode.

Men SSB sier selv at undersøkelsen er usikker, fordi man baserer tallene på begrensede intervjuundersøkelser.

Maldum mener pantetallene gir en bedre oversikt over omfanget av svenskehandelen.

– Statistikken fra SSB favner veldig store grupper varer, og det tar lang tid før man ser en reell utvikling.

Han mener Infinitums metoder er langt mer nøyaktige.

– Vi teller basert på registrerte strekkoder og plukk-analyser. Da blir resultatene rimelig nøyaktige, sier Direktøren.

Over flere år har selskapet registrert over fire tusen drikkevarer i pantesystemet, som kan pantes uten å få penger for det.

Årsaken er, ifølge Infinitum, at det er bedre at flaskene havner i det norske systemet, fremfor i søppeldunken.

Fra 2015 var antallet utenlandske brusbokser i det norske pantesystemet 4,3 millioner de første syv månedene av året. I samme periode i 2018 er det pantet 7,7 millioner utenlandske bokser.

Sukkerbudsjett

Den 8. oktober legger regjeringen frem det nye statsbudsjettet, og drikkevarebransjen har presset hardt på for å få sukkeravgiften omgjort.

Norske selskaper har i forkant av budsjett sendt inn konfidensielle salgstall til regjeringen for å vise hvordan de mener sukkeravgiften påvirker inntektene.

Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen mener pantetallene snakker for seg selv.

– Det er ikke lett å forklare økningen i pantetallene på en annen måte enn ved sukkeravgiften. Disse tallene kan man ikke diskutere.

Sukkeravgiften ble til som et kompromiss med KrF av regjeringen for å beholde momsfritaket på netthandel over 350 kroner.

Finanspolitisk talsmann for KrF, Kjell Ingolf Ropstad vil ikke kommentere pantetallene direkte, og sier de forholder seg til SSB-tallene som viser nedgang i antall handleturer til grensen.

Partiet som har kjempet for å fjerne momsfritaket på netthandel, har også annonsert at de vil endre sukkeravgiften.

– Vi vil endre sukkeravgiften på drikkevarer, slik at drikkevarer med høyt sukkerinnhold får høy avgift, mens drikkevarer med lavt sukkerinnhold får lav avgift. Dette har blant annet Storbritannia gjort, og produsentene har tilpasset seg ved å tilby mer sukkerfrie drikker, sier Ropstad.

Ingen sagt opp

En ringerunde P4 gjorde denne uken, viser at ingen så langt har sagt opp ansatte som følge av sukkerskatten.

Det mener Nome skyldes bra vær i sommer, som førte til høyt salg av drikkevarer.

– Man kan ikke basere arbeidsplasser på pent vær.

Den lille brusprodusenten Oskar Sylte Mineralvannfabrikk sa i forrige uke at av omsetningen på 37 millioner så langt i år, har 15 millioner gått til avgifter, og kalte samarbeidet med myndighetene «en kniv i ryggen».

Tilbake i Infinitum sier direktør Maldum at de nå snakker om å undersøke mer om hvor panterne kjøper brusen sin, for å finne ut om det er grensehandel eller netthandel som fører til de store andelen utenlandsk brus i systemet.

Les også

NHO: Sukkeravgiften gir 500 millioner mindre enn regjeringen regnet med

Les også

Mystiske Tøyen-Cola fortsetter suksessen

Les også

Avviser blankt at matkassene går mot døden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om