Oljefond - etikk og forfengelighet

Finansministeren driver utenrikspolitikk med skattebetalernes sparepenger, og med Oljefondets etikkråd som selvoppnevnt internasjonal domstol.

  • Leif Knutsen
    Journalist
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Det ligger utvilsomt gode intensjoner i arbeidet til Oljefondets etikkråd, men effekten er nok helst at vi smigrer oss selv for å slippe å diskutere de vanskelige problemene.

I en riktig godt utformet og informativ brosjyre, gjør Finansdepartementet rede for hva de legger bak prinsippet om "ansvarlige investeringer" for Statens Pensjonsfond Utland, det såkalte Oljefondet.

Det er ille hvis vår oppblåste selvfølelse hever oss over den vanskelige debatten.

Idealisten i meg er entusiastisk tilhenger av "socially responsible investing" (SRI), men skeptikeren i meg har store problemer med å bli overbevist av Oljefondets versjon.

Det fungerer ikke, i hvert fall ikke slik vi innbiller oss. Å investere i et børsnotert selskap er oftest ikke å sende penger til selskapet selv, men å kjøpe en annen parts eierinteresse i selskapet. Hvis en stor nok post i et "uetisk" firma selges på grunn av et sett med skrupler, vil det finnes en kjøper uten de samme skruplene som ser et billigsalg, og så finner prisen den samme likevekt.

Enda Oljefondeter gedigent, er det langt igjen til det er stort og klokt nok til at en beslutning om å ikke vurdere en aksje overbeviser markedet om at den fortjener en lavere pris, det vil si må leve med en høyere kapitalkostnad.

Les også Per Valebrokks kommentar om Oljefondet: Neppe smart nok

Alle gode intensjoner til tross, er det umulig for regjeringen å være troverdig i sine bestrebelser på å skille mellom etikk og politikk. Man kan mene ulikt om Israels utbygging på Vestbredden, men denne ukens beslutning om å utelukke Africa-Israel Investments gjør at finansministeren driver utenrikspolitikk med skattebetalernes sparepenger, og med Etikkrådet som selvoppnevnt internasjonal domstol.

Les også: Oljefondet kaster ut israelsk boligbygger

Wal-Mart er et annet eksempel på utelukkelse av et firma som allerede var upopulært på grunn av medieomtale.

Likevel er det fritt frem for fondet å investere i et stort antall mindre kjente børsnoterte selskaper rundt omkring i verden som bidrar i langt større grad til brudd på humanitær lov og arbeidsmiljø enn disse to.

Det mest betenkelige er at hykleri er uungåelig. Etikkrådet har anbefalt og finansministeren har vedtatt å utelukke selskaper som har den norske stat som storkunde. Rådet vil heller ikke at fondet skal berike seg på tobakk, samtidig som staten håver inn store penger på at nordmenn røyker og snuser. Vi er mot atomvåpen men er fremdeles beskyttet av USA og Storbritannias atomparaply. Og så videre.

Nå finnes det faktisk et økonomisk argument for å drive SRI, nemlig dette: firmaer som driver uetisk er på sikt mer risikofylte. BAE Systems, for eksempel, burde ikke ekskluderes fordi de lager ting vi ikke liker. Men de burde ekskluderes på grunn av alle skandalene omkring salg av våpen til ustabile, undertrykkende regimer. Likeledes kan man argumentere med at Wal-Marts form for sosial dumping skaper en usedvanlig ustabil arbeidsstyrke som setter driften i fare.

Kynikeren i meg har vanskelig for å tro at vi forbedrer annet enn vår egen selvfølelse av at oljefondets investeringsunivers innskrenkes med et par dusin høyprofilerte firmaer.

Og det er ille hvis vår oppblåste selvfølelse hever oss over den vanskelige debatt om hva det vil si å drive næringsliv på etisk vis.

For eksempel: Er det virkelig uetisk å drive et firma som selger helt lovlige, etterspurte, men usunne produkter? Er det moralsk akseptabelt å pumpe u-hjelp inn i korrupte, voldelige regimer? Er det etisk riktig å alltid mistenkeliggjøre rikingers motiver? Hvordan skal vi rose, anerkjenne, og oppmuntre lønnsomme bedrifter som aktivt bidrar til sosial- og naturmiljøet?

Les også: Slakter norsk bistand

Det er prisverdig at vi som samfunn bestreber oss etter et forretningsliv som bygger sin suksess på solide etiske prinsipper. Men vi må ikke tro at vi blir bedre, eller bra nok, av å simpelthen proklamere idealer.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Oljefondet kaster ut israelske selskaper

  2. Krever svartelisting av omstridt selskap

  3. Anklager regjeringen for dobbeltmoral

  4. Utvalg foreslår flere grep: Slik vil de skjerpe Oljefondets etikk

  5. GAHR STØRE: - DEN STØRSTE TRUSSELEN MOT FRED: Oljefondet investerer i ulovlige israelske bosettinger