SURFER VIDERE: Har du tegnet fast spareavtale i fond, kan du gratulere deg selv. Da surfer du bare videre, mener artikkelforfatteren. Her surfer Carissa Moore i en konkurranse på Hawaii.

Kommentar: Surfer som Beach Boys

Nær en halv million nordmenn har tegnet faste spareavtaler i fond. De kan nå nynne gamle surfesanger av Beach Boys og gratulere seg selv.

  • Lasse Ruud
    Lasse Ruud
    Administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I 2013 var nordmenns nettokjøp av fondsandeler på et middelmådig nivå, ifølge tall Verdipapirfondenes forening.

Likevel nøler jeg ikke med å utrope 2013 til et jubelår. Hvorfor?

Jo, fordi det var et jubelår for fondskundene. De fikk meget god avkastning og har nå mer penger i verdipapirfond enn noensinne. Faktisk har fondskundene mer enn 50 prosent høyere verdier enn før finanskrisen i 2008.

Fondskundene økte i løpet av 2013 sine midler i verdipapirfond med 106 milliarder kroner til rekordhøye 663 milliarder kroner. Det aller meste av økningen skyldes verdistigning, drevet av sterke aksjemarkeder. Til sammenligning hadde kundene 181 milliarder kroner i verdipapirfond for ti år siden, i 2004.

Det er ekstra tilfredsstillende å konstatere at norske personkunder, altså du og jeg, har oppført oss fornuftig i fondsmarkedet gjennom noen turbulente år. Vi kjøpte godt med andeler da alt var nitrist under finanskrisen, og vi har i stor grad sittet i ro med disse andelene mens finansmarkedene har styrket seg.

Ola og Kari har dermed surfet på en lang oppgangsbølge, og nettopp en slik langsiktig surfing bør være et ideal for de aller fleste sparere.

De fleste av oss bør overlate kavingen med daglige kursbevegelser til kortsiktige tradere (eller deltakere i E24s underholdende Aksje-NM) og heller stå i ro på surfebrettet mens vi drar avgårde på den lange oppgangsbølgen som aksjemarkedet skaper over tid.

Vi kan stenge ute det daglige bølgebruset og la den langsiktige spareadferden styres av livssituasjon og egne preferanser.

For de fleste av oss betyr det at vi sparer jevnt og langsiktig når vi har gode inntekter for å ha noe ekstra til vi blir pensjonister. I praksis vil dette gjerne si faste spareavtaler hvor man kjøper fondsandeler for et fast beløp hver måned, uansett om det er regn eller sol, og uansett hva de finansielle spåmennene og –konene mener å se i tarotkortene eller kaffegruten.

Fast sparing i fond fungerer selv om du ikke treffer blink med oppstarten. La oss si du begynte å spare 1.000 kroner måneden sommeren 2007, nær toppen før finanskrisen og ett år før fallet virkelig kom. Da fikk du en dårlig start, men du har likevel tjent gode penger. Innskuddene på totalt 83.000 kroner vil i dag være verdt 123.000 kroner med eksponering mot Oslo Børs. Det tilsier en årlig avkastning på 12 prosent.

Fast spareavtale gir rett og slett best surfing og minst kaving.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nå sparer vi mer i fond

  2. Mener brexit-skremte nordmenn flykter fondene

  3. Derfor sparer kvinner mindre i fond

  4. – Det er direkte urovekkende

  5. Amatører er blitt proffer i fondsmarkedet