USAs finanstilsyn slår til mot kryptoemisjon for første gang

Det amerikanske finanstilsynets nyopprettede nettkrimenhet har for første gang gått til aksjon mot en såkalt kryptoemisjon.

TIL AKSJON: Det amerikanske finanstilsynet har opprettet en egen cyberkrim-enhet som nå har gått til aksjon mot en såkalt kryptoemisjon.

Foto: Jonathan Ernst Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Tilsynet mener at det kanadiske selskapet Plex Corp har brutt verdipapirloven ved å selge kryptovaluta verdt opp mot 15 millioner dollar, tilsvarende rundt 125 millioner kroner, i en såkalt «Initial Coin Offering».

Dette melder Wall Street Journal.

Den aktuelle kryptovalutaen kalles Plex Coins. De amerikanske myndighetene omtaler utstedelsen som «svindel» utført av gjengangsforbrytere, og har i tillegg tatt ut sak mot to navngitte personer.

Les også

Saksøker Nordea for å kunne selge bitcoin: – Føler meg som en lovløs

Plex Corp har tidligere blitt bannlyst av myndighetene i Quebec fra alle investeringsrelaterte aktiviteter rettet mot innbyggerne i regionen.

Selskapets eiendeler er nå frosset mens etterforskning pågår.

– Fullstendig svindel

Anslaget mot Plex tolkes som et tegn på økende myndighetsfokus på mulig svindel innenfor kryptovaluta-området. Private selskaper har så langt i å hentet mer enn tre milliarder dollar gjennom å selge nyskapte kryptopenger.

Kryptoemisjoner er en form for kapitalinnhenting som gjerne skiller seg fra vanlige emisjoner ved at det ikke utstedes eierandeler i selskapene.

Isteden utstedes det digital valuta av uviss verdi.

I tilfellet Plex skal utstederne ha lovet at de investerte pengene skulle gå til utvikling av en ny kryptovaluta, og at dette ville gi avkastning på 1.354 prosent over kun 29 dager.

– Den første saken til cyberkriminalitetgruppen har alle karakteristikkene til en fullstendig svindel, og er nøyaktig den typen lyssky virksomhet gruppen ble opprettet for å forfølge, sier Robert Cohen, som leder gruppen.

Advarer

Også her hjemme har både myndigheter og eksperter advart mot å delta i kryptoemisjoner.

«Investeringer i kryptovalutaer og kryptoemisjoner er risikable, og det en stor risiko for at investeringen kan gå tapt. Det er også fare for svindel og hvitvasking», sa Finanstilsynet til E24 i forrige måned.

En av Norges fremste blokkjede-eksperter, Jon Ramvi, har uttalt at han tror mindre enn ett av ti selskaper som gjennomfører kryptoemisjoner overlever.

I Norge er kryptoemisjoner foreløpig ikke spesielt vanlig. Det mest profilerte eksempelet er selskapet Element, tidligere Intex, som har varslet at de vil utstede en egen digital kryptomynt. Denne vil imidlertid ha sikkerhet i selskapets produksjon.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Digital valuta

Flere artikler