Nettavisen: Potetgull-striden ikke opp i Høyesterett

Maaruds anke mot Kims-eier Orkla er avvist av Høyesterett, skriver Nettavisen.

FERDIG I RETTEN: Høyesterett har satt et punktum for Maarud og Orkla Confectionary & Snacks lange strid om varemerkebeskyttelsen til Maaruds potetgull.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Maarud har forsøkt å få varemerkeregistrert «potetgull» til eksklusiv bruk, men Borgarting lagmannsrett fastslo på Orklas forespørsel at Maarud ikke kan gjøre et begrep fra dagligtalen til eget varemerke.

Maarud startet å betegne potetflakene som «potetgull» i 30-årene, og etter varemerkeregistrering i 2009 reiste Orkla sak.

Striden om bruken av potetgull er lagt død med Høyesteretts avslag, hvilket betyr at lagmannsrettens dom er rettskraftig og at Orkla Confectionary & Snacks kan bruke betegnelsen «potetgull» i markedsføring uten å krenke rettighetene til Maarud.

– Vi er veldig fornøyde. Vi har ønsket en avklaring på at «potetgull» er et alminnelig ord i det norske språket, og ikke Maarud sitt varemerke. Når de avviser denne saken betyr det at vi har fått fullt medhold i alle krav, slik vi fikk medhold i lagmannsretten, sier kommunikasjonssjef Robert Rønning i Orkla Confectionary & Snacks til E24.

– Mørk dag

Maarud har på sin side tidligere understreket at det er Orkla som gikk til sak mot Maarud, og at Maarud aldri har ønsket å forhindre at folk flest bruker ordet «potetgull» i dagligtalen.

Administrerende direktør Chris Samways fikk nettopp dommen, og viser til kommentar gitt til Nettavisen, hvor han sier at dette er en «mørk dag» for Maarud og andre norske merkevarer.

– Nå må vi sette oss ned og vurdere hva vi skal gjøre videre, sier Samways i Maarud til Nettavisen.

Han nevner i en sms til E24 at fjorårets salg av Maaruds potetgullposer var rekordhøyt.

– Merkevaren har aldri vært mer populær blant folk, skriver han.

Varemerkeregistreringen av «potetgull» ble behandlet og godkjent av Patentstyret i 2009/2010. Varemerkeregistreringen ble først kjent ugyldig av Oslo tingrett i 2015 på Orklas forespørsel. Orklas krav om en såkalt fastsettelsesdom for bruk av betegnelsen ble imidlertid avvist.

I ankesaken som gikk for Borgarting lagmannsrett i 2016, tapte altså Maarud nok en gang kampen om å varemerkebeskytte «potetgull».

– Lagmannsretten ga full støtte til vår dokumentasjon på at folk flest sier «potetgull». Vi la frem mange bevis på at «potetgull» er den vanligste betegnelsen i offentlig dokumentasjon, litteratur og i sosiale medier. Vi fikk full juridisk støtte for vår argumentasjon, sier Rønning.

Les også

Maarud i retten: Potetgull-striden er blodig alvor

– Ingen kan binde opp språket

– Vil Orkla døpe om posene til «potetgull» nå?

– Vi har ikke hatt umiddelbare planer om det. Vi må få kunne kalle produkter det folk flest kaller produktene våre. Så får vi se hva vi gjør videre. Det viktigste var å få bekreftet at dette ikke er et gyldig varemerke. Det er kjernen i dette. Ingen kan binde opp språket slik, sier han.

– Skal dere feire?

– Vi kommer til å spise potetgull. Og avsenderen kommer til å være Kims og Totenflak, sier Rønning.

Høyesterett har tidligere forkastet en annen potetgull-anke. Maarud har tidligere bedt om en såkalt midlertidig forføyning, det vil si en rettsavgjørelse om at andre ikke kan bruke ordet «potetgull» fram til ankesaken er behandlet.

Borgarting lagmannsrett konkluderte i november 2015 med at det ikke var grunnlag for noen slik midlertidig forføyning, og i mai i fjor kom Høyesterett til samme konklusjon.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Potetgullstriden til Høyesterett

  2. Orkla og Maarud i ostepopstrid

  3. Betalt innhold

    Fra «potetgull» til «Søl»: De villeste norske merkevarestridene

  4. Rema kastet ut Freia – gikk til konkurrenten

  5. Domstol åpner for gruppesøksmål: 180.000 kunder kan gå til sak mot DNB