Eiendomsmegler tiltalt for grovt bedrageri – skal ha solgt gårdsbruk og tatt pengene selv

Den tidligere eiendomsmegleren, som også var ansatt hos fylkesmannen, oppga sitt eget kontonummer ved flere anledninger hvor penger skulle bytte hender.

I RETTEN: Mandag møter en mann siktet for grovt bedrageri i Oslo tingrett.
Publisert: Publisert:

Som ansatt ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus skal mannen i 50-årene ha lurt til seg over 300.000 offentlige kroner, under dekke av at de skulle ut til tilskuddsmottagere.

Metoden skal ifølge tiltalen ha vært at han forledet sine kolleger ved fylkesmannen til å få utbetalt pengene, enten ved å ha endret kontonummeret fra den egentlige tilskuddsmottageren før tilskuddet ble sendt ut, eller ved å ha diktet opp fiktive tilskuddsmottagere og fått pengene sendt til sitt eget eiendomsmeglerfirmas kontonummer.

I Oslo tingrett mandag må mannen også svare på hvorfor han drev et eiendomsmeglingsfirma i godt over to år etter at Finanstilsynet hadde tilbakekalt tillatelsen.

Les også

Eiendomsinvestor bedrageritiltalt

Skal ha beholdt 2,6 millioner

Som eiendomsmegler skal han blant annet ha påtatt seg oppdraget med å selge et gårdsbruk i Sarpsborg i 2012, hvor prisen var satt til litt over 5 millioner kroner.

Kjøperne satte først inn 500.000 kroner i forskudd, og deretter 4,7 millioner kroner, på en konto som var oppgitt i kjøpskontrakten, ifølge tiltalen.

Men også her skal kontonummeret i kontrakten egentlig ha tilhørt mannens eiendomsmeglerfirma, som han selv var både eneaksjonær, styreleder og daglig leder for.

Etter kjøpet var gjennomført var fortsatt 2,6 millioner kroner ikke viderebetalt til selgeren, står det i tiltalen.

– Prinsipielt er det alvorlig når noen som utgir seg for å være eiendomsmegler – en konsesjonsbelagt virksomhet – uten å være det, sier politiadvokat Christian Stenberg ved Oslo politidistrikt til E24.

Stenberg mener også det gir ekstra alvorlighetsgrad at mannen utnyttet sin stilling hos fylkesmannen, og at det kan bli et poeng i straffutmålingen.

Han forteller at saken begynte med at Finanstilsynet oppdaget og anmeldte mannen for å ha drevet som eiendomsmegler uten tillatelse. I forbindelse med en nærmere etterforskning ble de uriktige tilskuddsbetalingene fra fylkesmannen også oppdaget. Til slutt har også de involverte partene i eiendomskjøpene har anmeldt mannen.

Les også

Eksadvokat dømt til fengsel for underslag

Ble oppdaget av DNB

I et annet salg i 2013 sørget den tiltalte megleren for at forskuddsbetalingen på en eiendom i Telemark ble overtført til ham selv. Samtidig forfalsket han selgerens underskrift i kjøpskontrakten, hvor uriktig kontonummer altså sto oppført.

Ved et tredje tilfelle senere samme år skal mannen ha forsøkt å få overført 1,6 millioner kroner i forbindelse med salget av en eiendom i Porsgrunn, men overføringen ble stanset fordi DNB oppdaget ugler i mosen da pengene ikke var på vei til en klientkonto, men heller mannens foliokonto i selskapet.

Mannen er tiltalt for grovt bedrageri og dokumentforfalsking, samt for å ha drevet eiendomsmegling uten tillatelse. Totalt skal han ha sørget for å få overført nesten 3,5 millioner kroner til sitt eget selskaps bankkonto.

Mannens forsvarer, Cathrine Pryser Grøndahl, sier at mannen ønsker å forklare seg i Oslo tingrett, men kan foreløpig ikke kommentere hvordan han stiller seg til tiltalen.

Publisert: