Svenske Tetra Pak gir seg i patentstriden – norske melkekartonger vant frem

Tetra Pak gir seg i patentkrigen om melkekartonger: Forbys å produsere kopi-kartonger – Elopak tilkjennes 120.000 euro i erstatning

VANT FREM: Norske Elopak vant saken om kartongpatenter før den i det hele tatt startet, etter at Tetra Pak la seg inntil motpartens påstand. Bildet er tatt i Oslo tingrett etter at saken var avgjort, og viser versjoner av de to kartongene.

Foto: David Bach E24
Publisert:,

Tetra Pak sier seg enig i Elopaks påstand i patentstriden om melkekartonger mellom de to selskapene.

I Oslo tingrett blir Elopak tilkjent 120.000 euro, tilsvarende like under 1,15 millioner kroner, etter at det svenske selskapets advokater valgte å gi seg før hovedforhandlingen startet.

– Dette er en viktig seier for Elopak, og omfatter over 30 millioner kartonger levert av Tetra Pak – samt fremtidige leveranser, sier Elopaks advokat Halvor Manshaus i Advokatfirmaet Schjødt til E24.

Bakgrunn: Norsk-svensk kartongkamp - Tine-levarendør trekker konkurrent for retten

Patentkamp

Elopak har anklaget rivalen for å kopiere den nye melkekartongen som Tine bruker. I sin påstand krevde Elopaks advokater at Tetra Pak forbys å gjøre inngrep i patentet, «herunder tilvirke, utby, bringe i omsetning eller anvende produktet Tetra Pak Rex Infinity som er beskyttet ved patentet eller å innføre eller besitte produktet i en slik hensikt».

Anklagene gikk ut på at patentet på kartongen var krenket, mens motparten hevdet patentet er ugyldig.

Ifølge Elopak har kartongen «Tetra Rex Infinity» samtlige trekk i patentet som de har registrert.

I forhandlingen før retten ble satt lot Tetra Pak påstanden fra Elopaks advokater stå, og gikk med på maksbeløpet på 120.000 euro.

Samtidig går de med på at Tetra Pak pålegges å tilbakekalle og definitivt fjerne samtlige eksemplarer av den aktuelle kartongen fra handelen, ifølge påstanden de to partene nå er enige om.

Mente patentet var ugyldig

Elopak skrev i sitt sluttinnlegg til retten at Tetra bevisst har etterlignet Elopaks Pure-Pak Sense-kartong og -kartongark for å konkurrere mot dem.

Tetra Pak avviste i sitt sluttinnlegg samtlige anklager og fremholdt at de ikke hadde gjort noe galt. De anførte der at Elopaks produkt verken er en oppfinnelse eller fyller andre formelle krav som stilles til et patent. Kartongpatentet er derfor ugyldig, mente Tetra Pak.

I Oslo tingrett tirsdag var det imidlertid slutt, før den planlagte åtte dager lange hovedforhandlingen skulle begynne.

– Saken ble denne gangen vunnet i saksforberedelsen og ikke i rettssalen. Elopak fikk medhold fra retten på at motparten måtte fremlegge informasjon som kunne dokumentere hva som egentlig hadde skjedd. Tetra Pak forsøkte forgjeves å få saken utsatt, men når retten holdt fast på berammelsen valgte de altså å kaste kortene, sier Manshaus.

Tetra Pak: Revurderte tilbudet

I en uttalelse fra Tetra Pak i forbindelse med tirsdagens utvikling i saken, heter det at selskapet allerede har avsluttet salget av de omstridte kartongene.

– Etter å ha revurdert vårt globale kommersielle tilbud av kartonger med gavltopp, og etter å ha avsluttet salget av Tetra Rex Infinity-formatet i Norge for en tid siden, ser vi ikke lenger grunn til å bruke ytterligere ressurser på å forsvare oss juridisk mot Elopaks patentkrav. Vi har derfor akseptert Elopaks krav i Norge.

– Denne beslutningen gjelder kun for Norge. Tetra Paks vurdering er at det kommersiellepotensialet til Infinity-formatet er mindre enn kostnadene ved å fortsette å forsvare oss i patentsaken., skriver selskapet i en uttalelse.

Her kan du lese mer om