Pinlige Jan Tore Sanner

Da Fremskrittspartiet i høst foreslo et tak på lederlønningene i banker som mottar krisehjelp, mente Høyres Jan Tore Sanner at det var helt feil. Nå er det visst greit likevel.

  • Per Valebrokk
    Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Det var noe overraskende et enstemmig Storting som reagerte på Lersteins forslag om lederlønningstak i høst. Selv SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen mente det var for populistisk.

Men i Dagens Næringsliv i dag fremgår det at samtlige partier nå støtter Lersteins forslag. Det blir derfor trolig en del av bankpakken som regjeringen kommer med senere i vinter.

"Vi ble nærmest latterliggjort for noen måneder siden. Vår vurdering var at det var rimelig med slike begrensninger når storsamfunnet stiller opp. Det er selvsagt gledelig når de andre partiene nå følger etter, selv om det stiller dem i et litt underlig lys," sier Lerstein til avisen.

Fremskrittspartiet er vant til at andre partier rapper meningene deres. Ofte har de inntatt et fornuftig standpunkt i saker tidligere enn andre partier. Det er etter min mening ikke tilfellet med banksjefenes lønninger. Politikerne kan mene så mye de vil om hva norske bedriftsledere tjener, men de har å holde labbene unna når lønnsbetingelsene skal fastsettes. Det er og må være en oppgave for styret.

Den slags prinsipper ser imidlertid ikke ut til å bety særlig mye for Høyres mangeårige finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner. Mens han i høst sa at det "blir helt feil at staten skal gå inn og regulere lederlønningene i bankene", støtter han ifølge Dagens Næringsliv i dag et slikt lederlønningstak.

Sanner lever åpenbart etter Groucho Marx legendariske mantra: "Dette er mine prinsipper. Hvis du ikke liker dem, så har jeg andre".

Hadde alt vært som det burde, ville Høyre ha tjent på finanskrisen. I motsetning til Frp oppfattes Høyre som ansvarlig, noe velgerne søker seg til i uværstider. Men i Høyre er lite på stell. Med Erna Solberg og Jan Tore Sanner i ledelsen, er det vanskelig å fremstå som et gråere parti.

Sanner har lenge prøvd å kompensere gjennom populisme. Høyre-folk i opposisjon har normalt holdt seg for gode til å gi regjeringen kritikk for høye renter, det har en tendens til å bli vel enkelt. Men da Norges Bank økte renten frem mot sommeren i fjor, skjøt Sanner konstant fra hofta og langet ut mot regjeringens økonomiske politikk.

Høyre har overhodet ikke klart å markere noen motvekt til regjeringens håndtering av finanskrisen. Sanners typiske Bærum Høyre-fremtoning kombinert med klassisk Frp-populisme virker lite troverdig, velgerne gjennomskuer ham. Er det populisme folk vil ha, går de heller til Ulf Lerstein og Frp.

Derfor er det ikke overraskende at Høyre på en meningsmåling i Vårt Land i dag går tilbake med 1,8 prosent til stusselige 14,6 prosent. Partiet fortjener ikke bedre. Det skulle ikke forundre meg om Sanner koster Høyre noen prosentpoeng i oppslutning.

Sanner er en av de pinligste figurene i norsk politikk. Ikke fordi han er den dårligste politikeren, men fordi gapet mellom hans posisjon og det han leverer er så stort.

Publisert:

Her kan du lese mer om