Aker Solutions sikrer seg milliardkontrakt med Petrobras

Skal levere vedlikehold i tre år til det korrupsjonsmistenkte selskapet.

COPA: En oljeplattform fra Petrobras taues av supply-båter i Guanabara-bukten utenfor Rio de Janeiro.
Publisert:

Aker Solutions har signert en vedlikeholdskontrakt med den brasilianske oljekjempen Petrobras. Dette skriver selskapet i en melding fredag morgen.

Avtalen løper over en fast periode på tre år, og verdien er på 435 millioner real (omtrent én milliard kroner). Den kan bli utvidet med ytterligere tre år.

Kontrakten innbefatter vedlikehold, lagring, leveranser av deler og teknisk støtte på alt subsea-utstyr som Aker Solutions leverer til Petrobras i Brasil.

– Brasil er et globalt nøkkelmarked, sier konsernsjef Luis Araujo i en kommentar.

Ingen lettelse for norske ansatte

Kontrakten er nok dessverre ikke den nyheten Aker-ansatte på Vestlandet hadde ventet på. Selskapet skriver at kontrakten løses fra Rio de Janeiro og at 87 prosent av alle ressursene blir hentet inn lokalt. Aker Solutions subsea-enhet har omtrent 360 ansatte i Brasil. Totalt har Aker Solutions hele 1.300 ansatte i Brasil.

Rett før påske varslet Aker Solutions at det måtte kutte 600 ansatte her i Norge.

– Først og frem er dette en god nyhet for selskapet. Kontrakten leveres lokalt, så den har ikke noen betydning for vår virksomhet i Norge annet enn at det er positivt for selskapet som helhet, sier pressesjef Anne Cecilie Lund-Andersen i Aker Solutions til E24.

– Så ingen kan puste lettet ut her til lands?

– Denne kontrakten vil ikke ha noen direkte konsekvens for de prosessene som pågår her i Norge, selv om det er bra med alt vi vinner av arbeid, sier Andersen.

Liten kontrakt isolert sett

– Det er jo naturligvis alltid svært velkomment med nye ordre, og dette er en ganske stor ordre på én milliard norske kroner. Det som også er positivt er at det er en subsea servicekontrakt, som har en høyere margin enn andre produkter. Til tross for prispresset så tror jeg Aker skal klare å få en god margin ut av denne kontrakten, sier analytiker Daniel Råvik hos Handelsbanken.

Han mener likevel ikke at det er stor grunn til å sprette champagnen.

– Hvis du ser på det isolert sett er det 300 millioner kroner i omsetning i året, og hvis du ser på konsensusestimater for 2017 så forventes det 24 milliarder kroner omsetning. Sett i det lyset så er ikke denne kontrakten noen game changer for selskapet, sier Råvik.

Les også

DNBs Brasil-sjef: – Nå ramler alt ut av skapet

Et land i krise

Brasil er for tiden lammet av en politisk krise som i stor grad skyldes den pågående

korrupsjonsskandalen i nettopp Petrobras. President Dilma Rousseff er under knallhardt press etter at det har kommet frem at flere av hennes partifeller har mottatt bestikkelser eller beriket seg på kontrakter fra oljeselskapet. Senest i går kveld ble det klart at den sittende presidenten er ett steg nærmere å bli stilt for riksrett.

Les også

– Kostnadsnivået har ikke vært bærekraftig

Les også

Milliardkrav mot Orkla-eid selskap i Brasil

Les også

Denne kan dykke ned på 6.000 meters dyp

Publisert: